Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Ylva börjar nya jobbet

I dag börjar Ylva Mellin arbeta åt Svenska Bouleförbundet. Hon kommer att fungera som ett slags koordinator för de olika insatser Breddkommittén arbetar med och som syftar till att fler ska bli boulespelare.

Många boulespelare känner nog igen Ylvas ansikte och/eller namn. Hon har suttit i såväl förbundsstyrelsen som styrelsen för det distrikt hon tillhör, Svealands. Ylva har också varit en viktig kugge i det maskineri som legat bakom de båda Boule-SM som arrangerats i Uppsala det senaste decenniet.

Öronmärkta pengar för Ylvas tjänst
Och från och med i dag är hon alltså anställd för att bistå breddkommittén med deras arbete. Projektanställningen möjliggjordes tack vare det stimulansbidrag SBF fick av Riksidrottsförbundet för att göra just denna anställning, som sträcker sig till och med årsskiftet. Hon kommer huvudsakligen att arbeta hemifrån, även om det också lär bli en del resande i tjänsten.

Utbildningar och samarbete
Exakt vad Ylva kommer att ägna sig åt vet hon inte själv ännu.
– Det handlar om att koordinera alla delarna i Breddkommitténs arbete. Men jag vet inte hur prioriteringsordningen ser ut ännu – jag kan ju inte springa på alla bollar med en gång.
Till att börja med kommer hon att gå på en idrottslyftsträff om den kartläggning och analys som ska göras av förbundets verksamhet och som är en förutsättning för att nya pengar ska beviljas.

Hon ska också, tillsammans med förbundsstyrelsens Jonas Almquist, träffa en representant för SISU och höra hur de kan vara behjälpliga med att bygga upp arbetet med Breddkommitténs områden. Ylva ser gärna att SISU är ganska rejält involverade. Utbildningar av olika slag lär vara en förutsättning för att lyckas med Breddkommitténs mål – att bli 10 000 licensierade spelare till år 2020. Kanske kommer helt nya utbildningar att behövas, men säkerligen också sådana för ungdomsledare exempelvis.

Nio sporters erfarenhet
Just den typen av utbildningar har Ylva arbetat mycket med förut, sedan hon själv var tonåring och gick sin första ledarskapsutbildning hos Orienteringsförbundet. Ungdomsfrågorna hamnade sedan på hennes bord då hon var aktiv i Landhockeyförbundet, där hon utöver utbildningar och ungdomsskolor var med och arrangerade internationella läger.

Det är också inom landhockeyn Ylva har sina främsta sportsliga meriter – både guld och silver i NM och ett stort antal landskamper. Men hon har genom karriären varit aktiv i hela nio olika sporter.
– Det hände att man spelade fotbollsmatch på förmiddagen och sedan skulle tävla i landhockey eller skidor på eftermiddagen, berättar hon.
Numera är det bara boule som gäller för Ylva. Hon bestämde sig för att sluta med landhockeyn efter Cupvinnarcupen i Österrike 2002, när Olympiska Kommittén beslutat att man bara kunde satsa på en klass – damer eller herrar – och damlandslaget plockades bort.

Alla ska vara inblandade
Trots alla dessa erfarenheter säger Ylva att hon känner sig lite grand som Bambi på hal is när hon nu ska ge sig i kast med projektanställningen på Bouleförbundet.
– Det ska bli spännande. Men det är ju stort, det här området, och hur man lägger upp det är ingenting man bestämmer på en kafferast, säger Ylva och fortsätter:
– Det handlar om att skapa kontaktytor, att komma igång med pilotföreningar, titta på utbildningar och utbildningsmaterial.
Hon är angelägen om att blanda in så stora delar av förbundet som möjligt.
– Om vi gör någonting som riktar sig mot ungdomar borde Ungdomskommittén vara med, Tävlingskommittén borde blandas in om vi föreslår någonting som påverkar tävlingsverksamheten och så vidare.

Ska skaffa fler spelare
Hur mycket man kan hinna få gjort fram till årsskiftet är det förstås för tidigt för Ylva att svara på. Klart är att hennes arbete i grunden handlar om att skaffa fler licensierade spelare.
– Återväxten är ju A och O, som hon säger.
Att försöka hitta nya finansiella lösningar för olika projekt är också någonting Ylva tror att hon kommer att ägna en del tid åt.
– Det går kanske att hitta nya medel att söka till exempel.
Ylvas stora erfarenhet av ekonomiska formulär efter att i många år ha jobbat som redovisningsassistent kan med andra ord komma väl till pass.
En annan av de saker Ylva får ägna sig åt i början av sin anställning kommer säkerligen att vara Boulens Dag, som ska äga rum den 14 maj.
– Men den ska ju till stor del drivas ute i föreningarna. Samarbetet med dem kommer överhuvudtaget att vara avgörande. Föreningarna måste hjälpas åt och driva de enskilda projekten – annars kommer vi att behöva anställa hur många som helst.

 

Breddkommitténs prioriterade arbetsområden:

  • Nyrekrytering
  • Barn- och ungdomsboule
  • Tävlingsutveckling
  • Medlemsvård
  • Anläggningar för boulesporten
  • Riktade satsningar till nya grupper

Publicerad: 2016-03-07

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se