Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Sibiriens tur att segra i Svenska Cupen?

I helgen avgörs Svenska Cupen. Åtta klubbar har tagit sig till finalspelet i Borås, där en plats i Europacupen väntar vinnaren. Efter fem år kan det vara Sibiriens tur. Det tror åtminstone klubbens lagledare Albin Plantin, som gärna sticker ut den skäggiga hakan.

Den här helgen är det inte bara ”le grand huit” i sportens hemland Frankrike som gör upp om den nationella cupmästartiteln och en plats i Europacupen. Det gör också Sveriges åtta stora.
Att Svenska Cupen är en av de tävlingar landets klubbar helst vill vinna beror inte minst på att den segrande föreningen blir Sveriges representanter i Europacupen. I år kommer deltagandet i Europacupen att bli större än någonsin tidigare, då hela 27 nationer har anmält sig. Kvalomgångarna spelas den sista helgen i juli – i Italien, Frankrike, Luxemburg och Monaco – och den 2-4 december kommer finalspelet, för första gången någonsin, att äga rum i Sverige.

Sju utmanar trefaldiga mästare
I helgen möts de sju svenska klubbar som har tagit sig igenom kvalificeringsomgångarna och de regerande mästarna i Borås för att avgöra vilken av dem som senare i år ska ställas mot övriga europeiska mästarklubbar.
Coccinelle PC från Malmö har vunnit Svenska Cupen – och därmed spelat Europacupen – de senaste tre åren. Den här helgen utmanas de av ytterligare en Malmöförening, Nobel Petanque, samt tre föreningar från Göteborgsområdet (Lindome BK, IFK Goteboule och Gothenburg Boule Bangers), två från Stockholm (Sibirien CP och Boulero Sällskapet) och BK Strand Hjo. 

Nygammal blandning i mästarklubben
I den trefaldiga mästarföreningen har ett antal klubbyten i år förändrat laguppställningen jämfört med segeråren. De har bytt ett antal spelare med Helsingborgsklubben Kärnan, dit två av deras tre spelare från U23-landslaget, Daniel Eriksson och Tobias Svensson, har gått. I deras ställe har Coccinelle rekryterat Linda Bengtsson, Freddie Tapper och Jonas Jacobsen – som var giganten inom svensk boule i början av millenniet.

Fjolårets silvermedaljörer siktar på guld
Sibirien vann Svenska Cupen 2010 och har sedan dess alltid funnit med på prispallen – men utan att på nytt nå dess översta steg. I Uppsalakvalet förlorade klubben bara en enda av de 15 matcher som spelades – trots att den mötte andra erfarna elitseriespelare i Boo SK och Tempête CP. Kan det vara ett tecken på att de är på väg mot den åtråvärda förstaplatsen i helgen?
Det tror, föga förvånande, Albin Plantin, som kommer att representera Sibirien tillsammans med de övriga spelarna som var med i Uppsala – Anders Csapó, Camilla Csapó, Filip Goldéus, Lelle Wahlberg och Thomas Wiede – samt Noon Geffenblad och Olle Forsberg.
Albin beskriver Olle som ”den som om två år kommer att vara Sveriges bästa boulespelare”.
– Vi kallar honom Carroulle, eftersom han skjuter så många carreauer.
– Och Lelle har äntligen blommat ut, efter 45 år, fortsätter Albin med sitt tämligen konstanta leende.

Tvivlar på ”föredettingar”
Han har fullt förtroende för sina lagkamrater och tycker att de i år borde kunna lyckas med det de inte klarat av de senaste fem åren – att ta klubben till Europacupen.
– Vi är ett år äldre, ett år visare, ett år bättre, säger han.
En utveckling som i hans ögon inte stämmer lika bra in på Sibiriens konkurrenter.
– Nej, Coccinelle har ju tappat Tobbe Svensson, som alltid är bra, och tagit in en massa föredettingar istället…
Men Albin tror ändå att det, precis som i fjol, kommer att bli Coccinelle och Sibirien som möts i söndagens slutgiltiga final.
– Coccinelle har ju varit relativt överlägsna de senaste åren, så frågan är om det är ett tillräckligt avbräck, säger han.

Tyken stockholmare dödförklarar Göteborg
Om Albins tips håller blir det bara Malmö och Stockholm som spelar på söndagen. Han menar att de båda andra semifinalplatserna kommer att gå till Nobel (”de har en skön inställning”) och Boulero (”de spelar sällan dåligt, är stabila på en bra nivå och frågan är bara om de kan lägga i den sista växeln när det behövs”).
Trots att Göteborg har hela tre lag i finalspelet ger han alltså inte mycket för deras chanser.
– Göteborg var djävligt heta på Håkan Bergs tid. Den är lite förbi, säger Albin och plockar fram det tykna leendet igen, innan han slår fast:
– Nej, Göteborg är dött.


Lindome BK. Foto: Anders Johansson.

Lindome i god form
Stefan Giza i Lindome BK håller naturligtvis inte med när Albin sticker ut hakan. Han tror att det egna laget är ett av de fyra som har chans att ta hem slutsegern. Tillsammans med Coccinelle, Sibirien och BK Strand.
– Men det är alltid svårt att veta vad de andra har för dagsform. Nobel kan möjligtvis ta sig vidare också, säger han.
Lindomes egen dagsform betecknar han som ”relativt god”.
– Det har sett rätt bra ut när vi har spelat och tränat. Så vi får väl se hur långt Albins haka sticker ut när helgen är över.
Utöver Stefan själv ingår Mattias Anesten, Stefan Holmström, Henrik Hugosson, Daniel Larsen, Annelie Larsson, Sara Lindelöf och Andreas Petersson i Lindomes finaltrupp.
– Vi har testat lite olika konstellationer under kvalet och det har fallit ut ganska väl. Vi får se hur vi ska använda dem nu under finalhelgen – det beror lite på hur motståndarna ställer upp sina spelare också.

Hemliga underdogs lämnar resultaten därhän
En annan av göteborgsspelarna, Pablo Patron från IFK Goteboule, provoceras inte det minsta av Albin Plantins uttalanden om Göteborg. Tvärtom instämmer han.
– Albin är en förståndig djävel och jag håller med. Men det är inte säkert att de vinner för det...
Det är första gången IFK Goteboule ställer upp i Svenska Cupen och laget tog sig till finalspel genom att i kvalet slå ut BK Kärnan, Trelleborg och Halmstad Petank.
– Vi åker inte dit med några resultatmål. Vi ska försöka få ut så mycket boulespel som möjligt ur vårt gäng. Det var det vi lyckades med sist, säger Pablo och fortsätter:
– Och om man lyckas få några spelare i laget att gå på vatten kan det hända mycket i Svenska Cupen.
Pablo vill inte diskutera laguppställningar. Han är nöjd med att klubben är ”de hemliga underdogsen”.
– Folk pratar gärna gamla meriter. Vi får se vad som händer under helgen.


IFK Goteboule. Foto: Hasse Hermansson.

Ny utmaning för gamla mästare
Joachim Andersson, i det regerande mästarlaget Coccinelle, konstaterar att spelarförändringarna innebär en väsentlig skillnad mellan årets finalspel och de senaste tre årens lyckosamma upplagor.
– Vi har tappat två spelare men från vår tidigare laguppställning kommer det att fattas tre, säger han och syftar på att den assisterande förbundskaptenen Anders Larsson kommer att fokusera på det uppdraget och inte ingå i Coccinelles spelartrupp.
– Jag skulle inte säga att det är ett avbräck, men det är i alla fall något nytt.
Den stora skillnaden är att de inte kan använda de redan etablerade och framgångsrika laguppställningar, menar Joachim.
– Vi har varit lite bortskämda. Inte för att vi varit så bra, men för att vi aldrig tidigare har ställts inför problemet med hur vi ska spela mot de här klubbarna. Och nu känns det kanske inte pirrigt, men det är något vi inte är vana vid.


Joachim Andersson, Coccinelle PC.

Mer rutin nu
Samtidigt har Joachim stor tilltro till de nya spelarna. Som ju inte är alldeles nya.
– Skulle man bryta ner det i detaljer är den här laguppställningen kanske bättre. Den innehåller mer rutin, alla har spelat med varandra och känner varandra sedan många år.
Albin Plantins beskrivning av nyförvärven som föredettingar verkar Joachim med andra ord inte köpa.
– Föredettingar och föredettingar… De slog ju det svenska landslaget i finalen i Hedebo i somras… Vi har tränat ihop och jag tror nog att de har fått lite blodad tand. Sedan är det upp till oss andra också förstås. Det är vi som måste ta kommandot och föra det hela framåt.

Tror på jämn repris
Men faktum är att Joachim verkar beredd att hålla med om att Sibirien kan ha en fördel inför årets finalspel.
– Jag tror att det kommer att stå mellan tre föreningar och det är vi, Sibirien och BK Strand. Jag har svårt att se att någon annan ska kunna ta det. Alla de här tre lagen har varit bra i många år och har sex riktigt bra spelare i truppen. BK Strand står kanske lite inför samma utmaning som vi – med några nya spelare i klubben. Och de har till skillnad från oss fördelen av att ha kunnat spela kvalspel med den nya truppen.
– Det skulle inte förvåna mig om det blir likadant som förra året – en riktigt jämn final mellan oss och Sibirien.
Då, i fjol, stod det två-två i matcher när bara mixdubbeln återstod. Coccinelles Tobias Svensson och Jessica Johansson låg under med 5-9 mot Camilla Csapó och Jesper Skult från Sibirien, som alltså inte var speciellt långt ifrån att stjäla den där platsen i Europacupen från malmöiterna. Men Coccinelle jämnade ut till 11-11 och gjorde ett hattrick i cupsegrar.
I helgen får Sibirien – och de andra – en ny chans.

Följ livesändningarna från helgen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och resultatrapporteringen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2016-03-18

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se