Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Nya Svenska Cupmästare från Sibirien

Sibirien tog Svenska Cupens vandringspokal till Stockholm sedan Nobel Petanque berövat de regerande mästarna möjligheten att kamma hem cupsegern för fjärde året i rad. De båda sammansvetsade lagmaskinerna var värdiga finalister efter en helg som inte bjöd på det allra mest bländande spelet, men gott om spännande matcher.

En gång tidigare har Sibirien CP från Stockholm vunnit Svenska Cupen. Det var 2010. Sedan dess har det blivit idel brons- och silvermedaljer. Fram tills nu.
I finalen ställdes sibirierna mot en annan Malmöklubb än den som de tre senaste åren prenumererat på titeln och Sveriges plats i Europacupen. Coccinelle PC fick se sig slagna av Nobel Petanque som tog sig till cupens slutgiltiga final för första gången sedan 2007.

Komponerade lagen enligt framgångsrikt kvalrecept
När finalhelgen i Borås inleddes på lördagsmorgonen ställdes Sibirien mot Gothenburg Boule Bangers. Stockholmarna ställde upp precis som under det framgångsrika kvalspelet i Uppsala – med Camilla Csapó, Albin Plantin och Thomas Wiede i mixtrippel och Anders Csapó, Filip Goldéus och Lennart ”Lelle” Wahlberg i den öppna.
Sibirien kunde utan större problem vinna mixtrippeln, men var riktigt nära att förlora den öppna – mot Mattias Wahlborg, Robert Ulfsson och Thomas Callderyd. Göteborgarna missade emellertid sin chans att avgöra och sibirierna kunde till slut vinna med 13-12.
Också i dubblarna upprepade Sibirien framgångsreceptet från kvalet: Camilla Csapó och Filip Goldéus tog hand om mixdubbeln, medan Csapó/Wahlberg och Plantin/Wiede blev de öppna dubblarnas lag. Mot Bangers vann de samtliga dubblar och Sibirien behöll sedan samma laguppställningar under resten av helgen. 

Vann samtliga lördagsmöten
I nästa möte väntade Nobel, som slagit Lindome med 3-2. Sibirien vann båda tripplarna och hade övertaget inför dubbelronden. Segern i mixdubbel var därmed nog för att vinna mötet, även om Nobel vann båda de öppna dubblarna.
I gruppspelets, och dagens, sista möte vann Sibirien på nytt båda tripplarna. Att de den här gången förlorade mixdubbeln gjorde inte särskilt mycket eftersom Albin Plantin och Thomas Wiede då redan hade besegrat Stefan Giza och Daniel Larsen. Det blev en ny seger med 3-2 och Sibirien var klara gruppsegrare.
Lindome hade dessförinnan vunnit ett jämnt möte (3-2) mot Bangers, som mer eller mindre gav bort segern när Åke Rydén och Johan Bloch vid ställningen 11-2 lyckades tappa hela sin ledning i den avgörande dubbeln, mot Giza och Larsen, på två rundor.

Jämn kamp om andra semifinalplatsen
Och vilket lag som skulle ta hand om den andra semifinalplatsen var en öppen historia in i det längsta. Nobel behövde bara vinna över Bangers för att säkra avancemang. Om Bangers lyckades vinna med 4-1, eller med 3-2 och stor klotskillnad, skulle Bangers stjäla platsen från malmöiterna.
När Nobels öppna lag vann sin trippel med 13-8 ledde deras klubbkamrater mixtrippeln med 11-9. De lyckades behålla ledningen matchen ut och Nobel kunde gå in i dubbelspelet med 2-0 i ryggen.
Bangers kunde nu inte tappa mer än totalt nio poäng i de tre dubblarna om de skulle ta sig till semi och efter några rundor hade chansen gått förlorad. Däremot kunde de fortfarande slå ut Malmöklubben och ge segern till sina distriktskamrater från Lindome – om de vann alla dubblarna och därmed mötet.


Jämnt in i det sista i finalspelets grupp B. Bangers mot Nobel.

Och det blev jämnt i samtliga tre matcher. När Bangers ledde mixdubbeln med 12-8 stod det 9-9 respektive 8-8 i de öppna matcherna. Men till slut lyckades Emma Köhalmi och Arvid Falk vända och vinna mixdubbeln och Nobel var klara för semifinal.
Där skulle de ställas mot de regerande mästarna i Coccinelle PC, som var klara gruppsegrare redan efter två möten. Coccinelle hade då slagit BK Strand med 3-2 och Boulero med 5-0.

Goteboule nära att slå Strand
IFK Goteboule hade förlorat det inledande mötet mot Boulero och behövde vinna över BK Strand för att behålla möjligheten att nå semifinal. Efter förluster med 11-13 och 8-13 i tripplarna såg det lite mörkt ut för göteborgarna, som dock vägrade att betrakta slaget som förlorat. Pascal och Pablo Patron körde över Roger Söder och Adam Jonsson med 13-1 och Ansaree Chaimon och Stefan Falk lyckades ta hem mixdubbeln mot Mia Wallman och Johan Skagerlund med 13-7. Ivrigt påhejade av hela den övriga blåvita truppen. Pablo, som under hela dagen coachat sina klubbkamrater på ett fint sätt, såg ut att kunna bita ner naglarna rejält när det till slut var upp till Patrick Massimi och Tove Orrbeck att vinna den sista dubbeln mot Jonas Strende och Patric Larsson. Goteboule hade en knapp ledning, men tappade den, förlorade med 10-13 och var därmed utslagna.


Mötet mellan IFK Goteboule och BK Strand blev en rysare.

Coccinelle fick vila medan Strand tog sig till semi
Mötet mellan Coccinelle och Goteboule blev överflödigt och de regerande mästarna kunde lämna hallen redan vid sextiden för att återkomma till semifinalen på söndag morgon.
Under tiden spelade Boulero och BK Strand ett avgörande möte om den sista semifinalplatsen. Ett möte som också det blev jämnt sedan Strand vunnit den öppna trippeln medan Boulero tog hand om såväl mixtrippel som mixdubbel. Då hade emellertid Strand vunnit den ena av de båda öppna dubblarna samtidigt som de hade övertaget i den andra. Ett övertag de aldrig släppte.

Inte en poäng till Sibiriens öppna trippel
Sibirien fick således möta Strand i semifinal. I den öppna trippeln lät Ulf Wallman, Roger Söder och Jimmy Löf inte sibirierna ta en enda poäng. Under lördagen hade Lennart Wahlberg och Anders Csapó varit de svaga länkarna i Sibiriens lagbygge – och det var uppenbart att det var i deras öppna dubbel samt den öppna trippeln sibiriernas rivaler skulle möta det minsta motståndet. Å andra sidan gjorde Filip Goldéus – den tredje spelaren i öppna trippeln – knappt ett enda misstag under lördagen. Och då blev det heller inga trippelförluster. Men på söndagsmorgonen kom den alltså till slut.
I mixtrippeln var det betydligt jämnare. Ledningen växlade mellan de båda lagen innan Annelie Behring, Johan Skagerlund och Patric Larsson till slut fick se sig besegrade med 9-13.

Sibiriens säkra mixlag vann igen
För första gången under helgen var Sibirien tvingade att vinna mer än en dubbel för att ta hem mötessegern. Det tog inte lång tid för Camilla Csapó och Filip Goldéus att slå Annelie Behring och Patric Larsson, som den här helgen bara vid enstaka tillfällen kom i närheten av sin förmåga. Men sedan var det lite lurigare.
Wallman och Löf fortsatte att spela bra och Csapó/Wahlberg hamnade i underläge. Plantin och Wiede hade tappat en femma i matchens inledningsskede, men var starkare än Söder och Skagerlund. De båda landslagsspelarna jobbade sig sakta men säkert tillbaka och förbi. När de till slut avgjorde med 13-9 låg kunde deras lagkamrater på banan bredvid, som låg under med 6-11, dra en lättnadens suck och släppa lös jublet. Sibirien var klara för final.


BK Strand slutade på bronsplats.

Nobel slog de regerande mästarnas båda trippellag
I den andra semifinalens Malmöderby tog Mikkel Benthien, Kenneth Köhalmi och Andreas ”Andy” Strandberg inte alldeles överraskande ledningen över Coccinelles Jonas Jacobsen, Simon Åkesson och Freddie Tapper, som inte fick riktig ordning på sitt skytte. Att den skulle bli så stor som 11-0 var kanske mer oväntat.
Ännu mer förvånande var det att mixtrippeln som utgör Coccinelles stomme och främsta vapen – Joachim Anderson, Rickard Nilsson och Jessica Johansson – också hamnade i underläge.
Emma Köhalmi, Kenny Nilsson och Arvid ”Laban” Falk lyckades dessutom, sedan de tagit den, behålla ledningen matchen igenom. Och Nobel kunde alltså ställa upp sig för de avgörande dubblarna med övertag på de regerande mästarna, som i sin tur var tvingade att vinna samtliga tre dubbelmatcher för att kunna ta sig till finalen med chans att vinna cupen för fjärde året på raken. Detta trots att Coccinelles spelare hade kunnat lämna hallen fyra timmar tidigare än övriga semifinalister och borde ha kunnat lägga upp kvällsschemat med mat och sömn på ett sätt som låg närmare det idealiska.

Mästarna förlorade Malmöderbyt
Paret Joachim Andersson och Jessica Johansson tog hand om mixdubbeln mot Emma Köhalmi och Arvid Falk. Jacobsen och Tapper ställdes mot Benthien/Nilsson, medan Simon Åkesson och Rickard Nilsson, som verkade vara rätt ordentligt ur form, skulle ta sig an Kenneth Köhalmi och Strandberg.
När Jacobsen och Tapper vann sin dubbel med 13-3 hade deras klubbkamrater en övertygande ledning också i mixdubbeln. Medan motståndarna hade en knapp ledning över Nilsson/Åkesson. Två rundor senare var mixdubbeln också bärgad, ställningen i mötet 2-2 och finalplatsen hängde på mötet mellan Köhalmi/Strandberg och Nilsson/Åkesson. Där ställningen var 10-7 till Nobels fördel. Och Coccinelle fick inga fler poäng. Nobel tog sig till Svenska Cupens final för första gången sedan 2007 och eliminerade de trefaldigt regerande mästarna.


De regerande mästarna i Coccinelle slogs ut av Malmörivalerna i Nobel.

Kollektiva lagmaskiner i finalen
I enlighet med de flesta förhandstipsen blev det alltså en final mellan Stockholm och Malmö – även om Malmölaget var ett annat än det förväntade.
Nobel Petanque har inte vunnit Svenska Cupen sedan 1998. Då gav de å andra sidan också Sverige sin hittills enda seger i Europacupen, som det året arrangerades för första gången.
Sibirierna öppnade som vanligt i finalen och vann mixtrippeln tämligen raskt (13-5). Men fick se sig besegrade i den jämnare öppna trippeln (11-13) trots att de nu för första gången gjorde ett byte och lät Goldéus ta hand om skyttet medan Wahlberg spelade på mittpositionen.
I mixdubbeln tog Nobel de första fem poängen, men sedan blev det inte fler. När Camilla Csapó och Filip Goldéus gav Sibirien ledningen med 2-1 hade Albin Plantin och Thomas Wiede också kopplat greppet om sina motståndare – Dennis Svensson och Andy Strandberg – och hade ledningen med 9-3, medan Benthien och Köhalmi hade en knapp ledning över Csapó och Wahlberg. Men deras övertag hjälpte inte, eftersom Plantin och Wiede kunde stänga sin match med 13-6 och därmed avgöra finalen.
Det var två tydliga kollektiv som möttes i finalen. Eftersom båda lagmaskinerna oljats med god atmosfär och positiv laddning blev finalen, trots att det inte bjöd på helgens allra mest välspelade matcher, en underhållande och trevlig tillställning.


Plantin/Wiede vann nästan allt
Att Sibirien drog det längsta strået var inte förvånade. Albin Plantin och Thomas Wiede, som kämpade sida vid sida i såväl dubbel som mixtrippel, förlorade bara en enda match under finalhelgen. Precis som Camilla Csapó. Och under hela Svenska Cupen – kvalspelet inkluderat – förlorade mästarklubben bara en mixdubbel och en mixtrippel. Thomas Wiede spelade fantastiskt bra under finalhelgen och Albin Plantin lyckades med det mesta, samtidigt som han ledde laget med säker hand och stort leende.
Minst lika bra spelade Filip Goldéus. Camilla Csapós läggspel fungerade finfint på Borås banor och en vinnarskalle som hennes är ett vapen varje finaltrupp bör avundas.
Olle Forsberg och Noon Geffenblad, som tillbringade hela helgen på bänken, varifrån de peppade sina sex spelande lagkamrater, ska verkligen inte glömmas bort i sammanhanget, eftersom de skötte den uppgiften exemplariskt.

Stark insats från spelglatt Nobel
Nobels trupp präglades, precis som Sibiriens, av den goda lagandan. Och förhoppningsvis känner de sig såhär någon dag efter finalförlusten nöjda med att de tog sig dit, med att de slog ut de regerande mästarna och pressade de blivande. Det har de all anledning att göra. Kenneth Köhalmi och Andy Strandberg bildade en rutinerad och stabil stomme i laget. Både Mikkel Benthien och Dennis Svensson, som vi inte är vana vid att se i elitfinaler, imponerade ordentligt med tjusigt läggspel. Emma Köhalmi hade uppenbarligen återfunnit såväl formen som spelglädjen. Spelglädje är något också Arvid Falk har gott om och han delar flitigt med sig av den varan till sina lagkamrater. Den ytterst ystre och konstant energiske Kenny Nilsson smittar hela hallen med sin.
Det var med andra ord inte konstigt att det blev en trevlig dag i Borås och de båda finalisterna var väl värda sina platser.


Uthålliga arrangörer servade fans på distans
Arrangörsklubben Pomme de Pin bjöd på påskgodis och såg till att också de som följde finalspelet på distans fick bästa t uppdaterade hela tiden resultaten från samtliga pågående matcher och webbsändningarna flöt på. De matcher som sändes kan man också i efterhand se på webbkanalen.
Ett irritationsmoment var ändå tiden det tog att spela alla matcherna. Att den första dagen inte kunde avslutas förrän klockan tio på kvällen, efter sex matcher och mer än tolv timmars spel, kändes inte alldeles rimligt. Nog måste domarkåren kunna se till att minutregeln efterlevs bättre än vad som nu var fallet?
Finaldagen följde samma tempo och avslutades strax före klockan sex på kvällen.

Historisk insats av franska Metz
Under helgen som gick avgjordes också den franska cupen, där David Le Dantecs klubb RP Metz lyckades med det osannolika att i den stenhårda franska konkurrensen vinna för femte året i rad. (För både David och hans klubbkamrat Claudy Weibel innebar helgens seger den sjätte cupvinsten totalt. Ingen har lyckats vinna Franska Cupen mer än sju gånger.) Det är med andra ord inte omöjligt att de sibiriska landslagsspelarna får möta sin förbundskapten i Europacupens finalspel, som äger rum i Sverige den 2-4 december.

Europacupen lottas i april
För att det ska kunna inträffa måste de båda klubbarna klara sig igenom kvalspelet den 29-31 juli. De 27 deltagande ländernas respektive representationslag har då delats in i fyra olika grupper, från vilka de två bästa klubbarna går vidare till det svenska finalspelet. De olika kvalgrupperna möts på de fyra seedade lagens hemmaplaner – i Italien, Frankrike, Luxemburg och Monaco. Lottningen görs vid det europeiska förbundets styrelsemöte den 9 april och kommer då att publiceras här på hemsidan.

Publicerad: 2016-03-22

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se