Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Blandade resultat på Boulens Dag

Boulens Dag genomfördes den 14 maj med blandade resultat. Vädret ställde till det på de flesta håll och på somliga platser var det rätt öde, medan man på andra lyckades locka nya medlemmar och hade det riktigt trevligt.

Det var på Breddkommitténs initiativ som Boulens Dag i år återinfördes. Ett av kommitténs prioriterade mål och arbetsområden är nyrekrytering och det är som en del av detta arbete Boulens Dag ska betraktas – målet är alltså att nå nya intresserade och det var bland annat av den anledningen föreningarna uppmanades att genomföra sina arrangemang på centrala platser.

Regn, kyla och blåst
Nu blev den utvalda dagen, 14 maj, inte den behagliga solskensstund man hade kunnat hoppas på. Tvärtom. Så gott som alla rapporter, från alla delar av landet, inleds med någon (inte alldeles nöjd) kommentar om väderleken.
På sina ställen innebar den ”katastrof” för att tala med Gävleföreningen La Boule Joyeuse.
– Ett fyrtio-femtiotal personer passerade i regnet, där vi i vanliga fall ser många hundra. Omkring fem stannade till så att vi kunde samtala. Vi kommer framöver att göra ett nytt försök.

Satsar på uppsökande verksamhet istället
I Mariestad gick det inte heller något vidare. Mariestadsboulearna höll till vid sina banor i yttre hamnen eftersom det tog för lång tid att få det polistillstånd som krävdes för att vara i Stadsparken.
Bara fyra personer tittade förbi i det dåliga vädret och de tolv klubbmedlemmar som samlats för att ordna arrangemanget fick själva inmundiga det fika de tänkt bjuda på.
Klubben hade utöver affischer kostat på sig en annons i dagstidningen.
– Vi har tidigare haft egna annonser om prova-på-tillfällen men fått svag respons. Vi kommer att försöka få nya medlemmar genom att söka upp företag, skolor och invandrarorganisationer och inbjuda till prova-på-träffar. Vi har redan sett visst intresse från de företag och sammanslutningar som hyrt in sig i vår boulehall för möten, avtackningsträffar och liknande. Vi tror att uppsökande verksamhet är enda sättet att få ut vårt budskap, säger Sällskapet Mariestadsboulearnas ordförande Perry Kjellquist.

Nya medlemmar i Örebro trots att Sörbyängen ställde in
I Kungsbacka var det åtta personer som provade på att spela.
– Men vi har fått reklam i lokalpressen och får hoppas att det hjälper oss, hälsar Kungsbackaklubbarna.


Det blev ingen rusning till banorna i Kungsbacka.

Till Flen kom inte någon och till Sparreviken bara två.
Sörbyängens BK ställde in sina planerade aktiviteter i Örebro Slottspark när regnet aldrig slutade falla och termometern vägrade att leta sig över femgraders-strecket.
Men Örebro Boulesällskap kastade inte in handduken. De samlades på Järntorget och tog emot runt 25 besökare. För det belönades de troligtvis med sex nya medlemmar.
– Vi annonserade i Nerikes Allehanda (för 1770 kr), fixade tält och tryckte upp affischer. Hade vädret lyst med sin närvaro skulle det ha funnits förutsättningar för en mycket bra propagandadag för boulen i centrala Örebro, konstaterar klubben. 

Återkommer utan långkalsonger
I Höganäs, där man valt att fokusera på integration, ställdes aktiviteterna också in, men av andra orsaker.
– Eftersom det inte dök upp några flyktingungdomar. Men vi som var där från klubben fick några timmars extra träning, meddelar Anders Ståhl, Höganäs BK.


Det var långkalsonger på som gällde för Östersunds BK.

Östersund bjöd också på kyla.
– Riktigt långkalsongväder, även om det var vackert. Och vi slapp i alla fall både regn och snö, säger Solbritt Eidenby, Östersunds BK.
Hon berättar också att ett tjugotal nyfikna provade på att spela och att åtskilligt flera passerade, fick en broschyr i handen och lovade att istället komma till banorna på Björkbacka en annan dag.

Lyckad kändisboule på Frösön
I närheten, på Frösön, hade BK Jamtboule bjudit in till ”Frösö Celebrity Petanque”.
Det fanns uppskattningsvis 2000 personer på området, där det samtidigt anordnades en hel massa andra aktiviteter som fotbollsturnering, ponnyridning och helikopterlyft.
I vart och ett av de tolv inbjudna dubbellagen fanns en lokal kändis – exempelvis de alpina skidmästarna, tillika systrarna, Lena och Lotta Sollander. Lottas son, allsvenska fotbollsspelaren Bobbo fanns också på plats, liksom Sveriges fjärde snabbaste 1500-meterslöpare genom tiderna, Jan Persson.
Efter tre omgångar monrad stod Sonia Elvstål, känd från ”Mot alla odds”, och hennes lagkamrat Kenth Staaf – också han välkänd på orten redan före boulekarriären, då som fotbollsprofil.
– Sonia hade aldrig spelat tidigare men visade sig ha stor talang. Dessutom spred hon mycket glädje omkring sig med sitt positiva och glada sätt, säger Kenth och fortsätter:
– Det här var ett mycket lyckat och uppskattat arrangemang. Bara glada miner och många som sade att de absolut kommer tillbaka. Lotta Sollander kramade om mig efteråt och sa att ”det här ska jag fortsätta med”. ”Jag vill också vara med”, replikerade hennes man som agerat entusiastisk supporter under hela dagen. En härlig dag är till ända och vi är oerhört nöjda.

Undvik framtida krockar
Till Stenab-arena i Uddevalla kom tio intressenter, trots regn, blåst och kyla. Torsdagen före pingst hade lokaltidningen publicerat en artikel om boule och Boulens Dag.
– Tack vare solidariska medlemmar i klubben som ställde upp och en varm inomhushall, tog vi väl hand om dom tio personer som kom. Resultatet blev en ny medlem samt förhoppning om ytterligare fem. Givetvis ska Boulens Dag ha en fortsättning, men inte på en helg och inte när VM i ishockey spelas, rapporteras det därifrån.


Flera nyfikna kom till prins Bertils boulehall.

I prins Bertils boulehall på Djurgården, Stockholm, tog arrangörsklubbarna Prins Bertils BC och Boulesjevikerna emot ungefär 25 deltagare i olika åldrar.
– Trots att vädrets makter inte var på vår sida var det några tappra som också ville spela utomhus på grusgångarna i Rosendals trädgårdar, konstaterar Prins Bertils orförande Jan Pernolf, som konstaterar att initiativet var bra men också ställer sig frågan hur man ska lyckas marknadsföra sig i riksmedia.
I Eskilstuna fick man ihop fyra pooler med dubbellag och rekryterade två nya medlemmar.
Och i Uppsala dök inte många fler än en ekonomistudent, som senare ska få bouleklubbens hjälp med ett event för andra studenter och företagare, upp. Han var å andra sidan mycket trevlig och positiv.
– Dessutom ganska duktig, enligt Inga Stenbrink.

Fler arrangörer än deltagare i Uppsala. 

Gott om intressenter i Skåne
I Skåne var vädret på arrangörernas sida. Och från såväl Malmö som Trelleborg kommer rapporter om lyckade arrangemang.
Till Pildammsparken kom många nyfikna.
– Det var unga, medelålders och äldre i en härlig blandning, med en viss övervikt för de två senare. Flera av dem blev sugna på att fortsätta och "lovade" höra av sig för träning och medlemskap i Quatre Boules. En av de yngre killarna ville köpa klot direkt och börja spela. That's the spirit! Om man nu får kommentera den inställningen på utländska, skriver Dennis Paulsson i sin rapport Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


I Trelleborg var vädret vackert och deltagarantalet stort.

I Trelleborg blev det en lyckad dag med ett 50-tal besökare.
– Som vi engagerade i olika bouleövningar, med fokus på både läggspel och skytte, av olika svårighetsgrader. De som ville fick avsluta med en improviserad boulematch och sedan bjöd vi på grillad korv.
I Åsum samlades 28 spelare, även om bara tre – två ungdomar och en mamma – var sådana som inte spelat tidigare.
– Absolut ville de fortsätta, sade de, berättar Yngve Hoff och slår fast att de kommer att göra om arrangemanget nästa år.

Publicerad: 2016-05-25

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se