Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Franskt landslag i Skövde

I år kommer ett franskt landslag och flera andra internationella gäster till Nordic Petanque Weekend i Skövde – en av årets svenska höjdpunkter, som äger rum nu i helgen.

Den stora internationella tävlingen i Skövde har etablerat sig som en av årets höjdpunkter. Banorna i Kyrkparken erbjuder en av landets finaste tävlingsmiljöer och tävlingen lockar flera internationella gäster.

Franskt landslag väcker förväntningar
I år kommer det ett U23-landslag från Frankrike.
– Ett välbalanserat lag bestående av tre mycket bra spelare, kommenterar Sveriges franska förbundskapten, David Le Dantec.
Sebastien Ciavatta ingick i fjolårets franska lag i U23-EM och tog sig samma år till final i den internationella tävlingen i Millau, Guillaume Magier känner vi igen från Junior-EM i Belgien 2012, där han var en del av det vinnande laget och Alban Gambert deltog förra året i franska Masters.
– Det skulle vara mycket intressant om några av våra landslagsspelare ställdes emot dem under helgen. Jag är väldigt nyfiken på att se vad som händer om det blir några sådana matcher, fortsätter förbundskaptenen.

Gott om internationella gäster
Ytterligare ett franskt lag finns med i startfältet – det lag som sponsras av klottillverkaren KTK.
KTK-chefen, Monacos Rémy Galleau, som vann i Skövde förra året, finns också på plats, men har i år med sig nya medspelare i sitt landslag: Franck Cabantous och Cedric Soma.
Det blandade laget från Belgien och Holland som var med i fjol – Geert Peers, Edward Vinke och Fabian Biesheuvel – kommer tillbaka även i år.
Dessutom två lag från England, två danska landslagstripplar och en norsk.
– Det blir mycket internationella lag i år, konstaterar tävlingsgeneralen Mattias Thorell.
– Och det är alltid en ära att få ta emot ett franskt landslag. Det lär väl stå mellan de båda franska lagen och laget från Monaco till slut, fortsätter han och syftar på den stora trippeltävlingen som inleds på lördag morgon och avslutas kring lunch på söndagen.

Flera tävlingar under helgen
Även semifinalerna kommer att spelas på söndagen. Och efter det startar en ny dubbeltävling.
– Tanken är att alla ska ha möjlighet att vara med i den också, berättar Mattias.
Och då har ändå ytterligare en trippeltävling dragit igång på söndagsmorgonen, för dem som inte längre är kvar i huvudturneringen.
56 lag är anmälda till Nordic Petanque Fight när Mattias och jag talas vid, men anmälan är öppen ända fram till spelstart och han tror att det kommer att bli fler lag.
– Ja, det tror jag faktiskt. Men jag orkar inte tjata mer på folk nu – det blir tröttsamt i längden.
Redan på fredagseftermiddagen startar en uppvisningstävling, där de utländska lagen ställs mot ett antal inhemska. Däribland det svenska landslaget, bestående av Henrik Hugosson, Patric Larsson och Simon Åkesson.

Landslag på väg till Frankrike
Två andra landslag – Tobias Svensson, Thomas Wiede och Ali Abdi Aden samt Signe Holgersson och Tove Orrbeck – beger sig samtidigt till Frankrike, tillsammans med assisterande förbundskaptenen Anders Larsson, för att delta i den internationella tävlingen i Andrézieux-Bouthéon.
Krocken är olycklig och kommer inte att upprepas nästa år.

Hoppas på uppehåll
Det enda som verkar oroa Mattias lite grand är väderleken, som ser något ostadig ut.
– Jag hoppas att vi slipper regn. Det är väldigt fint här i Kyrkparken nu, med blomster och tulpaner i mängder.

Publicerad: 2016-05-27

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se