Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Favoritlag vann favorittävling

Det blev som väntat – och som vanligt: Frankrike vann. När Nordic Petanque Fight, som nu etablerar sig som en riktig kvalitetstävling, avgjordes i Skövde var det förhandsfavoriterna som gick längst. Inga svenska spelare var med till semifinalerna och det franska landslaget vann.

Det var första gången någonsin som trion Sébastien Ciavatta, Guillaume Magier och Alban Gambert spelade ihop. Det gick bra ändå. De tog sig hela vägen till första plats.
Fler internationella kvalitetslag än tidigare var med i årets upplaga av Nordic Petanque Weekend och i Kyrkparken i Skövde bjöds det på högklassig boule petanque.

Vann båda tävlingarna
I fredagens uppvärmningstävling EuroFight åkte såväl Monacos som Sveriges landslag ut direkt. Sverige fick stryk av Bouletts Broberg/Mäkitalo/Tengström och Monaco av TED-teamet Bysell/Johansson/Skult, som i sin tur besegrades av Bangers Wahlborg/Rydén/Callderyd så att de sistnämnda blev enda svenska lag i semifinal.
Finalen, mellan det franska landslaget och Danmarks Erlandsen/Saxild/Dithmar spelades först på lördagskvällen, inför en publik som speakern Daniel Gillan hade lyckats göra mycket entusiastisk. Fransmännen vann.


De båda franska finallagen tillsammans med en glad gamäng på svensexa.

Bara internationella gäster i semifinalerna
Då hade huvudtävlingen hunnit en bra bit på väg. Både det svenska och det monegaskiska landslaget hade fått bättre ordning på spelet. Det svenska – Hugosson/Larsson/Åkesson – hängde med fram till kvartsfinal, men där stoppades de av fjolårstvåorna Biesheuvel/Vinke/Peers, från Holland respektive Belgien.
I år tog de sig emellertid inte till final. Det blev istället Monaco som fick möta det unga franska laget, sedan de slagit ut sina äldre landsmän i sin semifinal.
Sébastien Ciavatta, läggare i det yngre laget, var den som fram till finalen hade imponerat mest. I finalen var han inte fullt så vass som tidigare, men å andra sidan hade mittspelaren Guillaume Magier höjt sig och trots att Monaco tog ledningen lyckades fransmännen vända och vinna den välspelade finalen.


Sébastien Ciavatta var den som imponerade allra mest i det imponerande vinnarlaget.

Svårt att ta plats i seniorlaget
Ciavatta och Gambert spelar ihop också i vanliga fall och kommer till exempel att göra det i Franska Mästerskapen i september. Men det var första gången de spelade tillsammans med Magier, som var den enda av lagets spelare med tillräckligt låg ålder för att kunna ingå i U23-landslaget. De båda andra måste alltså slåss med samtliga seniorer om platserna.
- Det är svårt, konstaterar Ciavatta.
- Då ska man peta Rocher, Suchaud eller Lacroix… Kanske på sikt…

Alla kommer tillbaka - med kompisar
Han var, liksom övriga internationella gäster, mycket nöjd med tävlingen. Vilket naturligtvis gladde Mattias Thorell från arrangerande Trix.
- Monegaskerna säger att det här är den bästa tävlingen de får inbjudan till. Fransmännen har redan anmält ett landslag till nästa år och engelsmännen säger att de antagligen kan få med ytterligare tio lag då. Danskarna var mycket nöjda och konstaterade att det är sällan man kan möta internationella topplag i match efter match, berättar en trött tävlingsgeneral dagen efter tävlingshelgen.


Alla internationella gäster var mycket nöjda.

BK Strand segrade på söndagen
Också i den trippeltävling som startade på söndagen blev det gott om deltagare. BK Strands Wallman, Strende och Söder stod som segrare när den var över, efter att ha slagit Broberg, Mäkitalo och Tengström i finalen.
Även om vädret inte var det allra bästa blev helgen mycket lyckad också i år. Att centercourten flyttat in bland de andra banorna i själva Kyrkparken var en klar fördel. Nästa år kanske spelet på söndagen bryts för att alla ska kunna se huvudtävlingens final. Sedan blir det svårt att göra många ytterligare förbättringar.


Publicerad: 2016-05-31

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se