Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Schyssta landslagsinsatser i Danmark och Frankrike

Förra helgen befann sig många landslagsspelare på uppdrag. Några i Frankrike och några i Danmark.

Tyvärr blev de fyra spelare som åkte till den nya tävlingen i Draguignan försenade och nådde inte spelplatsen i tid för den inledande singeltävlingen. Men dagen efter ställde Signe Holgersson, Therese Broberg, Joachim Andersson och Rickard Nilsson upp för huvudtävlingen – ”Mondial doublettes”.

Vädret ställde, precis som vid det förra Frankrikebesöket, i Andrézieux-Bouthéon, till det. Kraftiga stormar rasade över banorna i Draguignan under de två dagarna.
– Trots de mycket svåra förhållandena blev det en tävling på mycket hög nivå, för både damer och herrar. Draguignan kommer med all säkerhet att vara en mycket viktig tävling i framtiden och vi ska känna oss stolta som blivit inbjudna, säger förbundskapten David Le Dantec, som också fanns på plats under tävlingen.

Damerna åkte ut redan i skiljematchen i sin pool och herrarna nådde inte mycket längre – de slutade sin resa i 64-delsfinalen.
– Men resultaten speglar inte de individuella prestationerna. Båda lagen hade möjligheter att vinna de matcher de förlorade och fortsätta tävlingen, men båda hade problem med samma saker. För det första: att utnyttja möjligheterna att ta fler poäng och för det andra: att minimera förlusterna i de ronder då motståndarna tog poäng, säger David.
– Det visar var det är vi behöver göra framsteg, men det positiva intryck jag vill behålla från de här båda dagarna är alla goda omdömen beträffande de svenska spelarnas nivå som jag fick höra från åskådare.
Slutsatsen är att helt enkelt fortsätta det påbörjade arbetet.
– Vi måste definitivt åka tillbaka till Frankrike och delta i tävlingar som Andrézieux och Draguignan för att ge landslagsspelarna möjlighet att mäta sig med de bästa spelarna, men också samla på sig den erfarenhet och det självförtroende som kommer att behövas i framtida mästerskap, säger förbundskaptenen.


Samtidigt befann sig en niomannatrupp i Karlslunde, Danmark, där vädret var ett helt annat. Under hela lördagen verkade solen vägra att sänka sig från sin plats högt upp på himlen, bland grusbanorna fanns knappt en enda decimeter skugga och hettan kändes värdig den allra torraste av öknar.
Bortsett från att svenskarna inte fick efteranmäla ett lag i fredagskvällens mixtrippel genomförde arrangerande Boule Hedebo en alldeles förträfflig boulefest. Tävlingarna flöt på utan bekymmer, det fanns alltid mat och dryck och glass och fika att få fatt i, stämningen var precis så gemytlig som man kan önska.

Dessutom såg det svenska spelet riktigt bra ut. Anders Csapó, Thomas Wiede och Albin Plantin stod i mötet med de danska landslagsspelarna Anders Erlandsen, Lasse Dithmar och fransmannen Jean-Claude Rasles för en alldeles lysande insats.
Det ägde rum redan i åttondelsfinal, eftersom svenskarna hamnat på den klart svåraste halvan av slutspelsträdet. I kvartsfinalen blev det en fajt med de regerande mästarna Freddie Tapper och Jonas Jacobsen tillsammans med Mathias Ellekær.
Landslaget hamnade inledningsvis i underläge men reparerade skadan och det såg ut som om de skulle slå ut Hedebomästarna. Men Jonas Jacobsen lyckades ideligen rädda sitt lag med lysande sistakulor och när det helsvenska laget vid ställningen 11-12 inledde med ett par riktigt kassa klot var det kört.
Tapper, Ellkær och Jacobsen vann sedermera hela tävlingen efter spännande matcher mot Bill Jönsson, Andy Strandberg och Simon Åkesson i semi och Morten Per Laursen, Morten Junge samt en mycket tjusigt spelande Didier Choupay i finalen.

De båda svenska damlandslagen förlorade sina inledande matcher och hamnade i B-slutspelet. Där de spelade många fina klot. Camilla Csapó, Pia Terestchenko och Jenny Hamberg var ett av två lag som fick spela utjämningsmatch. Dessutom spelade de riktigt långvariga matcher efter den och slutspelsträdet var länge i obalans. Bland annat blev det ett två och en halv timme långt möte med Danmarks Kasper Miller, Jonas Madsen och Rolf Pedersen som slutade med seger för svenskarna.
Kanske tog de långa matcherna i superhettan lite väl på krafterna för efter det orkade de inte kamma hem fler segrar.
U23-spelaren Saga Wahlberg såg ut att trivas mycket bra i sällskap med Noon Geffenblad och Jessica Karlsson – och de tog sig ytterligare en bit i tävlingen tack vare fint spel.


I dubbeltävlingen var det Camilla Csapó och Noon Geffenblad som lyckades bäst av damlagen. De spelade åter i B-turneringen, där de gick till kvartsfinal.
Anders Csapó och Albin Plantin tog sig hela vägen till final i huvudtävlingen. Först vann de samtliga möten med 13-0, sedan slog de Anders Erlandsen och Emil Pedersen med 13-12, varpå de mötte franska lag i både kvart- och semifinal. Fabio Zeni och Jean-Pierre Le Lons stod för motståndet i semifinalen. Samtliga fransmän eliminerades också med stora siffror, 13-2 respektive 13-1.
Väl framme i final var landslagsspelarna tämligen färdiga och det tog på nytt stopp mot Tapper och Jacobsen, som lyckades vinna på nytt.

Ett juniorlag bestående av Linn Callderyd, Mikael bartoft och Robert Ulfsson befann sig dessutom i franska Valence, där de deltog i en juniortävling av högsta klass. Förbundskapten Jimmie Olsen rapporterade därifrån att om man inte lyckades göra åtminstone fyra av sex klot per vända blev det inga poäng.
Svenskarna spelade sex matcher den första dagen, varav fem blev jämna. Dessvärre slutade bara en av dem med vinst.
Den andra dagen tog sig laget via en skiljematch till A-slutspel där de besegrades av ett franskt landslag med 13-12.
- Det här var lärorikt. Spelet lämnade mer att önska, men vårt mål är EM i Monaco i slutet av oktober, säger Jimmie.

Publicerad: 2016-06-12

Senast uppdaterad: 2016-06-12

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se