Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

SM-spelen kan börja

På Ribersborg i Malmö samlas den kommande veckan 1750 boulespelare. 32 guldmedaljer ska fördelas dem emellan. Det är bäddat för såväl spännande drabbningar som folkfest. Boule-SM kan börja.

Klockan 09:00 på söndag morgon invigs årets Boule-SM på Ribersborg i Malmö. Därefter inleds tävlingarna med mixtrippel. De första medaljerna kommer att delas ut samma dag, då ungdomsklasserna avgörs. Seniorernas första final spelas på måndagskvällen.

Fler spelare i år
På Ribersborgs fotbollsplaner samt ridbana har det de senaste dagarna dragits linjer och lagts grus och där finns numera gott om boulebanor, för att hysa de många SM-spelarna.
Antalet deltagare har ökat något i jämförelse med de senaste åren och tämligen markant i den öppna klassen och damklassen – i V65-klassen har deltagandet nämligen minskat rätt rejält.
– Kanske beroende på att många av de större veteranklubbarna från Norrland inte reser med så många deltagare till Malmö, funderar tävlingsledaren Fredrik Dahlén.
Ur hans synvinkel – tävlingssekretariatets – är allt väl förberett och förutsättningarna goda för ett väloljat SM.


Malmö Bouleallians har byggt centercourt på Ribersborg. Foto: Dennis Paulsson.

Många matmöjligheter
Den vane SM-deltagaren kommer att känna igen sig. Spelprogrammet är sig likt. Den åtta banor stora centercourten är omgiven av läktare. Strax intill finns en grill, där man kan inhandla förtäring. Cafévagnar finns utplacerade här och var på spelområdet.
Restaurangen drivs i år av Mötesplats CRC. Att förkortningen står för Clinical Research Center innebär inte en alldeles experimentell meny – den har mer att göra med restaurangens ordinarie placering. Lunch serveras mellan klockan 11 och 14, kostar 70 kronor. Vegetariska alternativ ska alltid finnas. Efter klockan 16 öppnar à la carte-serveringen. 

Vädergudarna verkar vara med
Årets spelplats, i en offentlig miljö vid havet, har mycket gott att erbjuda men är också känd som ett blåshål. Väderprognoserna lovar emellertid gott. Kanske lite halvdan väderlek de båda första tävlingsdagarna, men därefter utmärkt bouleväder.

Viktig vecka
Sveriges franske förbundskapten, David Le Dantec, kommer också till Malmö för att observera de svenska landslagsspelarna. Det lär inte dröja långt efter de svenska mästerskapens avslutning innan han presenterar laguttagningarna för Dam-EM och Herr-VM, så för de spelare som aspirerar på en plats där är veckan långt ifrån oviktig.

Tjuvstart i Norrköping
Två svenska mästare korades redan i början av innevarande vecka. Under SM-veckan i Norrköping avgjordes SM i precisionsskytte i den öppna klassen och damklassen.
Redan i den första tävlingsomgången sköt Simon Åkesson, från Malmöklubben Coccinelle PC, hela 38 poäng i duellen mot sin klubbkamrat och landslagskollega, den regerande mästaren Rickard Nilsson. Rickard var dock bara två poäng efter och tog sig tack vare det goda resultatet vidare trots förlusten.
I kvartsfinalen lyckades Simon inte alls, fick bara 10 poäng och slogs ut ur tävlingen.


Rickard Nilsson vann sitt tredje raka SM-guld efter att ha besegrat Andreas Petersson och Lucas Rudin. Foto: Pontus Thuresson.

Tredje raka för Rickard
Rickard, däremot, sköt på nytt över 30 poäng och tog sig enkelt vidare till semifinal. Där han ställdes mot tävlingens yngste deltagare, Lucas Rudin från Örebroföreningen Sörbyängen.
– Jag trodde faktiskt att jag skulle förlora den matchen, berättade Rickard, som låg efter Lucas i stort sett hela vägen – men till slut vann med en ynka poäng – efteråt.
Den andra finalisten blev Andreas Petersson från Lindome BK. I finalen plockade Rickard på nytt fram sin rutin, sköt dubbelt så bra som Andreas och tangerade Simons 38 poäng, som blev helgens högsta resultat. För tredje året i rad kunde Rickard lyfta SM-bucklan som bäste skytt.

Noon visade kyla i hällregn
I damklassen blev det riktigt dramatiskt i semifinalerna. De två senaste årens silvermedaljör, Jennifer Andersson-Persson från Sundsvalls BK vann med bara en poäng över Lejonkulans Monica Eriksson.
I den andra semifinalen ställdes de båda landslagsspelarna Therese Broberg, som inlett tveksamt men spelat upp sig betydligt, och Noon Geffenblad mot varandra.
När samtliga fem stationer var avklarade hade båda samlat ihop exakt lika många poäng och det blev särskjutning – ett skott per spelare och station.
Therese, från Västeråsklubben Boulett BK, hade ledningen när Noon skulle skjuta sitt sista skott – mot en lille i ett spöregn som plötsligt hade börjat falla från himlen. Trots förutsättningarna skickade Noon lillen ur ringen, knep fem poäng och finalplatsen.
I finalen såg Noon, som var klassens klart stabilaste skytt, länge ut att gå en säker seger till mötes, men mot slutet närmade sig Jennifer betänkligt. Hon kom emellertid aldrig riktigt ikapp och fick – återigen – nöja sig med andraplatsen.


Noon Geffenblad är svensk mästare i precisionsskytte och intervjuas av SVT. Foto: Maria Bergström.

Chans till ytterligare fem guld
De båda mästarna – Rickard, som kommer ifrån Malmö men är bosatt i Göteborgsområdet, och Noon, som är bosatt i Malmö men kommer ifrån Stockholm och tävlar för Sibirien CP – finns naturligtvis med bland favoriterna när nu resten av SM-medaljerna ska delas ut på Ribersborg.
SM-spelen kan börja!

Rapporter från Boule-SM i Malmö kommer här och – i ännu högre utsträckning – på vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Information finns också på boule-sm.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där man även kan följa alla resultat från och med åttondelsfinalerna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2016-07-17

Senast uppdaterad: 2016-07-17

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se