Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Le Dantecs mästerskapslag

Förbundskapten David Le Dantec har gjort sina uttagningar för årets mästerskap i seniorklasserna. Noon Geffenblad, Jessica Johansson, Lotta Larsson, Tove Orrbeck, Ali Abdi Aden, Joachim Andersson, Rickard Nilsson och Thomas Wiede åker till EM och VM.

Som planerat tog förbundskapten David Le Dantec ut de svenska mästerskapslagen omedelbart efter avslutat SM.
– Svenska Mästerskapen är ett tillfälle då alla spelare finns på plats och de utgör en väldigt viktig möjlighet för oss att observera vilka av dem som uppvisar god form och kan hantera pressen. Det återspeglar sig också i våra uttagningar, säger han.

Flexibelt lag till Dam-EM
Dam-EM är det mästerskap som står först på programmet. Redan den 8-11 september är det dags för den kvinnliga kvartetten att försvara de svenska färgerna i Slovakiens huvudstad Bratislava. Och det blir alltså Noon Geffenblad, Jessica Johansson, Lotta Larsson och Tove Orrbeck som reser dit.
– Noon gjorde ett helt fantastiskt SM. Hon var så bra och har gjort så stora framsteg under året att det var alldeles uppenbart att vi måste ta ut henne – även om hon inte var med i vår förhandsuttagning. Som vi har sagt många gånger tidigare står dörrarna ändå alltid öppna.
– Även de andra damerna gjorde goda resultat under SM. Lotta vann dubbeln och tog sig till kvartsfinal i både mixdubbel och öppen trippel. Hon har dessutom erfarenhet som kan vara mycket värdefull för laget.
– Tove vann visserligen inga SM-guld, men lyckades – trots att hon inte har så många damer att spela med i sin klubb – att ta sig till centercourt i den öppna klassen. Väl där spelade hon riktigt, riktigt bra i semifinalen mot det lag som sedan vann klassen. Jag tror också att hon kan tillföra positiv energi till laget.
– Och Jessica vann mixtrippeln, tog silver i damdubbeln och kom till kvartsfinal i mixdubbeln.
David menar att det här kommer att bli ett mycket flexibelt lag, där i princip alla spelarna skulle fungera på mittpositionen.
Två av spelarna – Tove och Jessica – åker redan nu till helgen, tillsammans med Signe Holgersson, till Palavas i Frankrike för att representera det svenska landslaget i den stora internationella damturneringen där.

Beprövade trumfkort till Singel-EM
Nästa mästerskap på schemat är Singel-EM i Frankrike, den första helgen i november.
Dit kommer Jessica Johansson och Rickard Nilsson att åka.
Rickard har tidigare kommit tvåa, efter Dylan Rocher, i den världsomspännande internationella tävlingen som föregick VM.
– Rickard har också gjort otroligt bra resultat hittills i år och han har dessutom vunnit SM i singel. Liksom i den andra individuella grenen, precisionsskytte, kommenterar förbundskaptenen sitt val.
Visserligen vann Noon Geffenblad, i likhet med Rickard, både Skytte- och Singel-SM, men Jessica tog VM-brons när mästerskapet i singel förra året arrangerades för första gången.
– Och vi tror att Jessica kan åstadkomma ett bra resultat igen. Hon är också en erfaren landslagsspelare medan det för Noon skulle kunna bli ett väl stort steg. Jag tycker också att det ingår i vår uppgift att skydda spelarna och inte skynda fram för fort. Det känns helt rätt att ge Jessica möjligheten att så att säga försvara sitt VM brons i ett Europamästerskap, säger David.

Satsande herrar till VM
Den första helgen i december är det så dags för årets VM. I Madagaskars huvudstad Antananarivo. De båda skåningarna och klubbkamraterna Joachim Andersson och Rickard Nilsson åker dit tillsammans med Stockholmsspelaren Ali Abdi Aden och Thomas Wiede, som även han tävlar för en Stockholmsklubb men är bosatt i Halmstad.
– Joachim och Rickard vann två SM-guld tillsammans, i singelklassen slog Rickard Joachim i finalen och Rickard vann dessutom ett fjärde SM-guld, om vi räknar in precisionsskyttet, säger David och fortsätter:
– Joachim har varit så stabil som förstaläggare och man kan inte ifrågasätta Rickards och hans resultat.
– Ali var med och vann trippeln under SM. Han har sina toppar och dalar, men när han befinner sig på toppen finns det ingen bättre skytt, säger förbundskaptenen.
– Thomas är den ende som inte vann någonting under SM. Men han gjorde mycket bra ifrån sig i Andrézieux, där han bland annat tog sig till semifinal i singel, liksom i Hedebo och Varberg. Han är en stabil skytt som lyckas prestera någorlunda också när han befinner sig i en svacka.
– Dessutom är de här spelarna sådana som hela tiden har gjort sig tillgängliga för landslaget och visat att de prioriterar sin satsning, avslutar förbundskaptenen.


Ali Abdi Aden blev, tillsammans med bland andra Erik Lööf-Ekström, svensk mästare i öppen trippel vid årets Boule-SM. Foto: Mikael Wigsten, Malmö stad.

Lagbyggande samling före avresorna
Han kommer nu att konsultera den internationella tävlingskalendern för att se om det finns någon lämplig tävling dit han kan skicka tre av de fyra spelarna, som en förberedelse inför världsmästerskapet.
Samtliga uttagna spelare har också kallats till en landslagssamling den sista helgen i augusti.
– Där kommer vi att arbeta mycket med att få ihop lagen och se till att alla helt och hållet förstår att det bara är genom laget de kan prestera. Det finns inga individuella prestationer som kan ta dem till en mästerskapsfinal. Om spelarna har frågor och funderingar kommer det här också att vara rätt tillfälle för att ta upp dem – det är inte alltid man hinner diskutera så mycket när mästerskapet väl har börjat, säger David.

Förbundskaptenen konstaterar också att det fanns både manliga och kvinnliga spelare som befann sig mycket nära uttagningen och att de under kommande säsong kommer att befinna sig på den mellanliggande nivå där ledningen försöker ge dem ordentligt med internationell erfarenhet, så att de kanske kan vara med hela vägen fram till mästerskapslagen nästa gång.

Publicerad: 2016-07-26

Senast uppdaterad: 2016-07-26

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se