Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Dags för avgörande

Nu ska seriespelet avgöras. De regerande mästarna i Coccinelle är favoriter i den öppna klassen, men saknar inte utmanare. I veteranklassen har striden i första hand stått emellan Boo SK och de regerande mästarna i Kärnan. Så här långt...

De regerande mästarna i Malmöklubben Coccinelle gick obesegrade genom grundserien och vann den med en ganska övertygande marginal.  I helgen avgörs slutspelet och Joachim Andersson har inte tagit ut slutsegern i förskott.
– Nej, säker kan man aldrig vara. Det är jag inte alls. Vi har stora möjligheter, men vi måste ju kasta våra klot också, säger han på väg mot Stockholm, där helgens spelplats finns.

Många mästerskapsspelare en fördel
– Vi åker med i stort sett samma trupp som vi brukar, så där är väl inga konstigheter. Vi är ju också lyckligt lottade som har många spelare som ska spela i höst, fortsätter han och syftar på kommande mästerskap.
Bland Coccinelles spelare finns nämligen inte mindre än fyra som ska delta i de europa- och världsmästerskap som står på programmet de kommande månaderna och är angelägna om att hålla formen.
Det är inga andra klubbar som kommer upp i den siffran, men Joachim menar att Lindome och Sibirien ändå har chans till seger.
– Och BK Strand har ju också slagit sig in i toppen.

Manfall i Strands trupp
Faktum är att klubben från Hjo var den som slutade allra närmast Coccinelle i grundseriens sluttabell. Men flera av de spelare som tog klubben dit saknas nu till helgen. Varken Johan Skagerlund, Roger Söder, Janne Lundgren eller Jonas Strende finns med på resan till Stockholm.
– Nu åker jag, Uffe och Maria Wallman, Marie Nord, Annelie Behring och Jörgen Jensen, berättar Patric Larsson.
– Och vi åker dit för att ha kul. Men det är klart att vi från början hade ambitionen att ge Coccinelle en liten utmaning.
En ambition som inte nödvändigtvis behöver överges.
– Vi har ju fortfarande landslagsspelare, svenska mästare och före detta landslagsspelare och mästare med i truppen. Vi ska kriga så gott det går, men jag tror att moralen kommer att vara väldigt beroende av resultaten i de två första matcherna, säger Patric. 

Ingen given chans
Även Sibirien saknar ett par av sina vanliga spelare – trots hemmaplanen. Filip Goldéus och Lennart ”Lelle” Wahlberg har inte kunnat komma loss.
– Det är verkligen inte kört för det, säger Albin Plantin, men vi har inte längre samma givna chans.
– Vilka är det nu som har den givna chansen?
– Jag vet faktiskt inte ifall någon har en given chans. Men det kommer väl att bli Lindome, Coccinelle eller vi som tar hem det.

Öppet fält
– Coccinelle har de spelare som tränar mest. Så det ska vara svårt att slå dem, konstaterar Lindomes Henrik Hugosson, som ändå menar att det hela är en i högsta grad öppen historia.
– Alla sex lagen har ju tagit sig till slutspelet. Ronneby gick ju jättebra i Växjö till exempel och jag skulle vilja säga att det är väldigt öppet faktiskt. När man spelar i serieform finns det dessutom alltid en risk att vissa möten blir lite avslagna och att någon kan lyckas få lite enklare poäng med sig.
Ändå inledde Henrik vårat med att säga att han är näst intill hundraprocentigt säker på seger.
– Än så länge. Men det kan ju hända att vi är dåliga och det vet man inte förrän i morgon. Vi siktar i alla fall på den bästa placeringen, givetvis.

Revanschsugna veteraner
Boo SK vann veteranelitseriens grundserie, före de regerande mästarna i Helsingborgsklubben Kärnan och Stockholmsrivalerna i Fagersjö, och kan därmed sägas vara favoriter i helgen.
– Ja, det är vi ju på ett sätt, säger Klas ”Klabbe” Hedengren, det vore ju korkat att säga någonting annat – vi går ju självklart för att vinna.
Boo SK har också en revansch för i fjol att kvittera ut. Då slutade Boo och Kärnan, när allting var över, på exakt samma poäng. Och Kärnan vann tack vare att de vunnit grundserien.
– Så om ett under skulle ske och det blir lika igen vinner ju vi den här gången.
Men det är inte bara Kärnan som kan sätta käppar i hjulen för Boo.


Klabbe Hedengren, tvåa från höger, kommer till finalspelet med just den trupp han önskar.

– De vi har tappat poäng mot är Fagersjö. Sedan beror det ju helt på vilka lag alla kommer med. Gävle kan vara brutalt jobbiga. Skatås vet man heller aldrig med och Slottsskogen är en dark horse som tagit mycket poäng och hade ett trippellag i semifinal på SM, säger Klabbe.
Som verkligen hoppas på seger.
– Jag skulle tycka att det vore fruktansvärt roligt att vinna. Jag har aldrig vunnit elitserien. Jag har kommit tvåa i både öppen klass och veteranklass och börjar bli en riktig silverrygg. Men vinner vi – då är ju klubben svenska mästare i lagspel.

Inte bara elitseriernas slutspel avgörs i helgen. Det kvalas också till alla möjliga divisioner. I den öppna klassens elitseriekval kämpar två klubbar (Boo och Åstorp) för att behålla sina platser i elitserien medan fyra andra har chansen att bli nykomlingar där. En av dem, La Boule d'Or, är förstärkt med förre landslagsspelaren Patrik Andersson, som under helgen för första gången på länge syns i tävlingssammanhang.

Resultaten i samtliga kval- och slutspelsserier kan man följa här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2016-09-02

Senast uppdaterad: 2016-09-03

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se