Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Sverige siktar högt i Slovakien

Större delen av den svenska truppen har landat i Bratislava, redo för årets Dam-EM. Det svenska damlaget – Noon Geffenblad, Jessica Johansson, Lotta Larsson och Tove Orrbeck – har goda chanser. Men Spanien och Frankrike är de främsta favoriterna.

I Slovakiens huvudstad Bratislava gör man sig redo för Europamästerskap. Basketplaner ska bli till boulebanor, där 32 nationer ska göra upp om vilken som är kontinentens främsta.
Det svenska laget med Noon Geffenblad, Jessica Johansson, Lotta Larsson och Tove Orrbeck är också redo. Laget bör ha goda chanser och när de förberedde sig på en samling tillsammans med förbundskapten David Le Dantec, assisterande förbundskapten Anders Larsson samt herrarnas VM-lag härom helgen enades de om att en plats i kvartsfinal helt klart ligger inom räckhåll. Väl där beror det bland annat på vilket lag som svarar för motståndet.

Spanien och Frankrike tuffaste motståndet
De regerande världsmästarna från Spanien är de främsta favoriterna, ganska tätt följda av det franska landslaget med bland andra Angélique Colombet (f.d. Papon).
– Bakom dem finns en grupp om fyra till sex lag – bland andra Sverige – som borde ta sig till kvartsfinal, säger David Le Dantec.
– Rankingen efter grundspelet kommer att bli mycket viktig, för att undvika en kvartsfinal mot Spanien eller Frankrike. Laget måste vara ytterst koncentrerat och fokusera på samma mål.
Att förbundskaptenen själv tror på sina spelare råder det inget tvivel om.
– Vi hade en riktigt bra träningshelg förra helgen med alla spelare som blivit uttagna till EM och VM. Vi är övertygade om att de här spelarna har kapaciteten. I laget finns både erfarenhet och ungdom och vi hoppas att de på banorna – där vi vet att det kommer att vara hög nivå på spelet – kan visa all sin potential och talang, säger David.

Skyttet startar på torsdagen
EM inleds på torsdagskvällen med precisionsskytte där Jessica Johansson representerar Sverige.
– Skyttet är, som vi alla vet, en väldigt speciell tävling där man måste ha en del tur eftersom skillnaden mellan noll och fem poäng ibland kan vara två-tre millimeter. Men med Jessicas talang skulle hon absolut kunna hamna på prispallen.

Vill förändra Europacupen
På torsdagen håller det europeiska förbundet, CEP, också kongress. Bortsett från att en ny styrelse ska väljas finns det förslag till förändringar av Europacupen.
CEP:s styrelse föreslår att man i fortsättningen spelar den som Franska Cupen – det vill säga att den första ronden består av sex stycken singelmatcher som var och en är värd två poäng. Därefter följer tre dubblar à tre poäng och två tripplar som ger fem poäng var vid vinst.
Dessutom föreslår styrelsen att man hädanefter får använda avbytare i dubbel- och trippelmatcherna och att en spelare per lag kan bytas ut.
Utan tvekan innebär båda förslagen en fördel för de franska lagen. Som vår franska förbundskapten säger:
– Med en singelrond skulle Frankrike vinna varje år.

Regler för landslagsrepresentation
En annan fråga som kommer att diskuteras på kongressen är vem som har rätt att representera ett landslag. Frågan dyker upp med jämna mellanrum och CEP föreslår att man fastställer ett eget regelverk istället för att förlita sig på FIPJP:s. De flesta förbund har sina egna regler för vilka som får representera dem och de inkluderar ofta personer som bor eller arbetar i det aktuella landet – även om de inte har formellt medborgarskap.
Den ändring styrelsen föreslår lägger till att man måste ha haft en giltig internationell licens i minst sex månader för att få representera i mästerskap och att man också måste haft en giltig internationell licens för den klubb man representerar i Europacupen i minst sex månader. 

Wales räddar svenska starten
De första trippelmatcherna startar på fredag morgon klockan halv nio.
Att Tove Orrbecks bagage ännu inte anlänt till Bratislava innebär inte så stora bekymmer som man skulle kunna tro. Vis av erfarenhet hade hon packat en uppsättning landslagskläder i handbagaget och den walesiske coachen som hon delade bil med från flygplatsen hade klot i rätt storlek och vikt att låna ut.
– Allting löser sig. Ofta på sätt som är omöjliga att räkna ut i förväg, som hon själv säger.
– Efter ett bra VM i Thailand förra året vill vi använda det här Europamästerskapet till att visa att våra resultat och prestationer är stabila, säger David Le Dantec.

Om tekniken inte sätter några käppar i hjulen kan man följa det svenska spelet via vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Det ryktas också om att det kommer att erbjudas livesändningar via mästerskapets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där samtliga resultat publiceras efterhand.

Publicerad: 2016-09-08

Senast uppdaterad: 2016-09-08

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se