Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Singel-EM inställt

Om sex veckor skulle de första europeiska mästerskapen i singel någonsin hållas i Nîmes, Frankrike. I går kväll meddelade det europeiska bouleförbundet, CEP, att mästerskapen ställs in.

”Europa har inget Tahiti”, sade CEP:s ordförande Mike Pegg under årets kongress, som för bara två veckor sedan ägde rum i Bratislava.

Frankrike – Europas Tahiti?
Han syftade då på att CEP är beroende av, och måste kunna lita på, sina medlemsförbund för att arrangera de olika europamästerskapen, liksom på att det europeiska förbundet inte kommer att hamna i samma situation som det internationella, som två år i rad tvingats ställa in VM efter att ha försökt placera det på Tahiti.
Nu verkar det trots allt som om Frankrike gör ett seriöst försök att bli Europas Tahiti. 

Regionala arrangören har inte råd
I går kväll skickade CEP ut ett brev till samtliga medlemsförbund och meddelade att Singel-EM ställs in.
Skälet är att det regionala bouleförbundet på platsen där mästerskapet skulle hållas (Gard, Nîmes) inte längre vill stå för arrangemanget, eftersom det ”allvarligt skulle äventyra” dess ekonomi.
Detta berättar regionens ordförande, Jean-Louis Rizzo, i ett e-brev till det franska bouleförbundet som skickades i går, den 20 september, och som det franska förbundet i sin tur vidarebefordrade till CEP.
Rizzo förklarar att säkerhetskostnaderna stigit i höjden, att det har varit svårt att hitta såväl sponsorer som volontärer.

CEP ser sig tvingat att ställa in
”Olyckligtvis har CEP inga egna boulehallar eller boulebanor, så vi måste lita på att våra medlemsförbund kan stå som värdar för våra arrangemang och vi är alltid mycket tacksamma för det”, skriver Mike Pegg i brevet till medlemsförbunden och fortsätter:
”Vi beklagar, men vi har inget annat val än att ställa in våra singelmästerskap”.

Varför så sent besked?
CEP har otvivelaktigt agerat snabbt och på ett föredömligt sätt låtit medlemsförbunden omgående ta del av informationen, som först klockan 15:57 i går skickades från Rizzo till det franska förbundet.
Däremot kan man fråga sig vad Rizzo och hans förbund har väntat på. Av hans brev framgår nämligen att en majoritet av den regionala församlingen redan den 13 september beslutade att inte fullfölja arrangemangen inför Singel-EM.

Franska förbundet sviker
Man kan också fråga sig varför det franska förbundet, FFPJP, som – till skillnad från Rizzos organisation – är medlem av CEP och har åtagit sig att arrangera Europas första singelmästerskap för både damer och herrar inte verkar stötta Rizzo, ser till att hitta en annan lokal arrangör eller på något annat sätt försöker fullfölja det åtagande och löfte man gett CEP, de europeiska medlemsförbunden och landslagsspelarna.
I sammanhanget kan det vara värt att påminna sig om att det inte är bara är årets Singel-EM det franska förbundet lovat att arrangera, utan också nästa års Herr-EM samt Dam-EM 2018.

Inbjudan återkallas efter två dagar
Istället presenterade representanter från Frankrike detaljer kring singelmästerskapen för samtliga nationers representanter vid CEP:s kongress den 8 september och lät mycket övertygade om att det skulle bli ett alldeles utmärkt mästerskap i två hallar.
Och så sent som i söndags, den 18 september, skickades inbjudan, med länkar för anmälan till Singel-EM, ut till alla medlemsförbund.
Bara två dagar senare hade länkarna upphört att fungera och anmälan stängts.

Besvikelsen stor överallt
Att det nu på hela kontinenten finns gott om besvikna singelspelare, landslagsspelare, fans och entusiaster behöver man inte betvivla.
Inte heller att ledningen inom CEP är lika besviken.
”Vi är besvikna och irriterade efter alla de förberedelser vi har gjort”, skriver Mike Pegg.

VM blir i alla fall av i år
I sammanhanget framstår det som snudd på ironiskt att det också under gårdagen, från det internationella förbundets ordförande, kom information om årets VM, som otvivelaktigt kommer att genomföras som planerat den 1-4 december hos Tahitis efterträdare Madagaskar.

Publicerad: 2016-09-21

Senast uppdaterad: 2016-09-21

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se