Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Johannes jätte bjuder på boulemagi

Om ett par veckor får Johannes Nyholms film ”Jätten” premiär över hela landet. Det innebär att det kommer att kastas gott om bouleklot på de vita dukarna framöver.

Johannes Nyholm (licensnummer 22980) är inte bara boulespelare – han är filmregissör också. Och inte vilken filmregissör som helst, utan – enligt den konstnärliga ledaren för Göteborgs Filmfestival och VD:n för Film i Väst – en av landets mest egensinniga och spännande.
Ett uttalande som de i första hand grundar på de kortfilmer Johannes tidigare har gjort och inte minst på den guldbaggebelönade Las Palmas.
När han nu debuterar som långfilmsregissör handlar filmen om boule. Bland annat. Men det blir mycket boule, eftersom det är det stora intresset för filmens huvudperson.
Johannes har berättat att Karate Kid är en av inspirationskällorna för filmen, men att den här filmens strider utkämpar sig på boulebanan istället för på karatemattan.


Jätten hade bejublad smygpremiär på Draken i Göteborg i torsdags. Johannes och filmens producent, Maria Dahlin, var de första att möta applåderna. Foto: Lasse Franck.

Boulespelare gestaltar sig själva med bravur 
Idén till filmen Jätten fick Johannes när han för ungefär tio år sedan hade flyttat till Göteborg och börjat spela boule i GBS Kuling. Arbetet med att skriva manus påbörjades för länge sedan.
För ungefär två år sedan satte inspelningarna igång på allvar, sedan Johannes hade letat efter skådespelare på boulebanorna.
– Det är ju så mycket boulespel i filmen och för mig är det viktigt att man ser att de kan spela boule. Så vi sökte folk som kan boule framför allt. Och som kanske råkar kunna skådespela dessutom, berättar Johannes.
Så på filmduken kan man i höst se flera av Göteborgs bouleprofiler. En av dem som har en mer framträdande roll är Ola Bjurman.
– Jag spelade ju i Kuling tidigare och på den tiden var Ola ordförande i klubben. Så när jag började skriva historien om bouleklubben, som i filmen blev till Tre Kulor, och deras ordförande tänkte jag faktiskt på Ola. Och det visade sig att han var en fruktansvärt bra skådis. Så bra att han kunde spela sig själv, säger Johannes med ett skratt.
För att sedan åter, på allvar, poängtera:
– Ola är en makalöst bra skådespelare.

Danska landslagsspelare som antagonister
Det är få professionella skådespelare som medverkar i filmen. En av dem är Niclas Fransson. Som innan han blev klar för sin filmroll fick ett sms av sin vän, tillika Johannes flickvän: ”Kan du spela boule?”
Och till Johannes glädje svarade: ”Jadå, jag har spelat SM.”
Filmens huvudrollsinnehavare Christian Andrén och Johan Kylén har haft varsin boulecoach för att få insikt i spelet.
– De har fått gå i hårdträning. Och har fått förståelse för spelet, vet hur man rör sig på banan och sådär – så att de kan gestalta sina roller som boulespelare med trovärdighet.
Faktum är att det inte bara är svenska bouleprofiler med i filmen. Huvudpersonens främsta motståndare (motsvarigheten till Karate Kids Johnny Lawrence) de regerande nordiska mästarna Thilleman och Wagner spelas av de båda danska landslagsspelarna Lasse Machholdt Dithmar och Daniel Kold Presutti.


Filmens huvudpersoner brinner för boule. Foto: Peo Olsson.

Boulens magiska kraft
En av de vanligaste frågorna Johannes får i samband med filmen, berättar han, är: ”Varför boule?”
– Och vad brukar du svara?
– Jag brukar försöka variera mig lite, men det handlar om att Rikard, filmens huvudperson, inte kommunicerar så mycket med samhället runtomkring sig. Han kommunicerar genom boule. Och han vill vinna Nordiska Mästerskapen. Hans vilja att spela och vinna i boule är en så stark vilja att den kan flytta ett berg. Eller ett klot som ligger elva meter bort, säger Johannes och fortsätter:
– Alla som har spelat boule mer än någon enstaka gång vet hur det känns att få till det perfekta kastet. Det känns nästan som att flyga. Som att göra någonting magiskt. Det går att göra någonting magiskt med tankens kraft.

Prisad i San Sebastián
Jätten har redan före den officiella premiären hunnit väcka uppmärksamhet. När den visades vid den internationella filmfestialen i San Sebastián fick boulesporten en hel del uppmärksamhet både tack vare filmen och tack vare att en av de medverkande i den, Pablo Patron, ordnade boulespel i de spanska parkerna.
Och dessutom belönades filmen med juryns specialpris.
– Det var helt otroligt. Bara att komma med på festivalprogrammet. Det är ju en av världens främsta filmfestivaler. Och att sedan få pris av en jury med bland andra Almodovars producent, där Bille August är ordförande … Det kändes verkligen otroligt.
– Jag förstod inte riktigt motiveringen, eftersom den var på spanska – men det handlade i alla fall om mångfalden i filmen. Och i den finns starka tankar om allas lika värde.
Filmen bjuder också på en mångfald av uttryck, genrer och tekniker.
– Ja, jag har satsat på lite extra allt. Det är många trådar och genrer blandas friskt, det är mycket energi och musik ... Jag vill att man ska blåsas iväg av filmen. Man ska inte behöva tänka så mycket. Tankarna får lirka sig in i efterhand.


Vill visa spänningen med boule – och återvända till den själv
När det gäller bilden av boule petanque vill Johannes visa att det är någonting spännande.
– Boulen har ju levt i en ganska undanskymd tillvaro, även om det väl börjar förändras så smått. Och jag tycker att det är väldigt viktigt att visa att det kan vara underhållande. Också att titta på. Det finns en energi i boule som är fascinerande. Och jag vill att man ska kunna uppskatta ett snyggt kast.
Nu vill Johannes också själv komma tillbaka till boulebanan. Bortsett från ett seriesammandrag med IFK Goteboule för två år sedan har han inte haft någon tid att spela själv.
– Det har varit otroligt frustrerande att i två års tid sitta och klippa boulefilm utan att spela själv. Jag har haft ett lite abstrakt förhållande till boule, kan man säga. Jag har inte haft ett liv utanför filmen på fem år. Och komma tillbaka till banan måste jag ju göra. Det är ambitionen i alla fall.

Vinn biljetter till galapremiären!


Den 10 oktober hålls en galapremiär för filmen

Jättenpå Biograf Rigoletto i Stockholm. Och du har chansen att vinna biljetter till dig och en vän till denna galapremiär! TriArt Film lottar i samarbete med Svenska Bouleförbundet ut 50 biljetter.

För att delta i tävlingen skulle vi vilja att du lite kort berättar vad boule betyder för just dig! Maila din motivering till: nora.bremer@triart.se

Vinnarna av biljetterna kontaktas per mail senast den 7 oktober och anslås här på hemsidan, tillsammans med ett urval av de vinnande formuleringarna.

Publicerad: 2016-10-03

Senast uppdaterad: 2017-01-24

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se