Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Trettioårsjubileet firade trefaldig segrare

Prins Bertils Juniorcup hölls den 1a och 2a oktober för trettionde gången. Som vanligt i prinsens boulehall på Djurgården i Stockholm. Och den blev historisk på mer än ett sätt.

Inför sista omgången, som spelades på söndagsmorgonen, var ingen gruppsegrare klar i någon av grupperna. I den första gruppen var det hela sex stycken lag som hade chans på de fyra platserna i kvartsfinalerna efter sjätte och näst sista omgången.

Mikael Bartoft och Gabriella Berndtsson, Svealands BF, samt Rasmus Wirström och Jannice Wellbring, Stockholms BF, möttes i en match som såg ut att handla om gruppsegern. Matchen slutade med seger till Mikael och Gabriella men gruppsegern gick till Sebastian Kallionpää och Frida Brage, Svealand, som gick om laget med en kvotpoäng. De fyra platserna tilldelades till slut Sebastian Kallionpää och Frida Brage, Svealand, Mikael Bartoft och Gabriella Berndtsson, dito, Rasmus Wirström och Jannice Wellbring, Stockholm, samt Maximilian Åkesson och Hugo Johansson, Sydsvenska. 

Klara gruppfinalister på ena halvan
I grupp två var det helt klart vilka lag som skulle göra upp om gruppsegern. Nämligen de fyra EM-spelarna: Ivar Liljegren och Lucas Rudin, Svealand, mötte Linn Callderyd och Robert Ulfsson från Göteborg-Bohuslän. Inför matchen var båda lagen obesegrade och endast några få kvotpoäng skiljde dem åt. Inte mycket mer skilde dem åt i gruppfinalen. Matchen pågick i hela två timmar och slutade 13-12 till Lucas och Ivar. Matchen var otroligt välspelad och det såg ut som om lagen skulle få mötas igen, i finalen.

Det blev jämnt även i den andra gruppen och tre lag stod tillslut på sex poäng. Till kvartsfinalen gick Hugo Åkesson och Linnéa Von Eggers Patron, Sydsvenska, efter att ha vunnit med stor marginal i en måste-vinna-match. De behövde också bra kvot, något de såg till att fixa. Fride Olsén och Fredrik Kembrant, Svealand, hade vakant i sista omgången och skulle gå bet på den åtråvärda kvartsfinalplatsen om Tim Duvenfelt och Povel Björk skulle lyckas vinna sin match med mer än 9 poäng. De vann, men plockade inte tillräckligt med kvotpoäng och blev därmed gruppfemma.

Skrällen i kvartsfinalen.
Det var dock ett lag som skulle sätt stopp för Linn Callderyd och Robert Ulfsson från grupp två. Rasmus och Jannice bjöd på starkt motstånd. Linn och Robert, som spelat den långa gruppfinalmatchen, fick inte spelet att fungera och förlorade kvartsfinalen.

Rasmus och Jannice tänkte inte sluta där. De vann också sin semifinal mot Sebastian Kallionpää och Frida Brage från Svealand. Stockholmslaget var därmed i final.


Jannice Wellbring och Rasmus Wirström skrällde, tog sig hela vägen till final och fick pokaler av seniorlandslagsspelaren Ali Abdi Aden. Foto: Annelie Westin.

I finalen fick de möta Ivar Liljegren och Lucas Rudin som gått otroligt starkt i kvartsfinalen. I semifinalen gick det tyngre. Hugo Åkesson och Linnéa von Eggers Patron var i ledning med 7-0 innan motståndarna så småningom kom ikapp och gick förbi till seger.

Svealand segrade igen
Stockholm och Svealand möttes därmed i finalen som ganska tidigt såg ut att gå Svealands väg. Först vid 0-8 plockade Rasmus och Jannice poäng och matchen kunde därmed ha vänt där. Ivar och Lucas gav sig dock inte och trots fint spel från motståndarlaget kunde de säkra segern med 13-2. Tredje gången gillt för Lucas Rudin och Svealand.
Bronsmatchen vanns av Hugo och Linnéa, Sydsvenska, mot Svealands Sebastian och Frida.


Sydsvenskas Hugo Åkesson samt en nyopererad Linnéa Von Eggers Patron pressade segrarna rejält i semifinalen. Foto: Annelie Westin.

Svårt att fylla tävlingen
Med trettio år på nacken är tävlingen fortfarande Sveriges mest prestigefyllda juniortävling. På senare år har dock mångfalden av distrikt minskat och i år deltog endast fyra distrikt som täckte 14 lag. Wästgöta-Dahl, Norra Sveriges Bouleförbund, Halland och Östsvenska saknades i startfältet och därmed var endast hälften av Sveriges distrikt var representerade.

Gemenskapen inom sporten är trots detta oförändrad. Kamratskap och sportsmannaanda är något nästintill alla värnar om. Att man också kan bo ihop på riksidrottsanläggningen Bosön och därmed beblanda sig med andra idrotter och idrottare från Sverige och utomlands är viktigt för att sporten ska kunna behålla sin status som just en sport. Det råder inte heller någon tvekan om att det finns gott om talang inom juniorboulen.


Tävlandes i Prins Bertils Juniorcup 2016. Foto: Annelie Westin.

Ett stycke boulehistoria skrevs
Det historiska trettioårsjubileet slutade trots allt passande nog med en historisk vinst då Lucas Rudin, hemmahörandes i Sörbyängen men nu representant för Svealands BF, vann tävlingen för tredje gången. Det har aldrig hänt att någon vunnit Prins Bertils Juniorcup tre gånger – och i synnerhet inte tre gånger efter varandra.

Lucas Rudin, trefaldig segrare i Prins Bertils Juniorcup. I år tillsammans med Ivar Liljegren. Foto: Annelie Westin.

Publicerad: 2016-10-06

Senast uppdaterad: 2016-10-07

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se