Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Svenska damerna starka i U23-EM

U23-EM blev en framgång för damerna, som hade mästarna från Frankrike på gaffeln i sin kvartsfinal, medan herrarna missade den kvartsfinal de siktat på. De franska lagen tog hem tre guldmedaljer av fyra möjliga.

Den svenska truppen stötte på problem redan på vägen mot EM i spanska Torrelavega.
När den samlades i Amsterdam för att byta plan och gemensamt fortsätta till Spanien visade det sig att flygbolaget (KLM) hade överbokat planet och att det alltså inte fanns plats till alla passagerare.
Eftersom den svenska delegationsledaren, Kerstin Hjelm, inte hade checkat in något bagage tvingades hon att kliva av planet och vänta i Amsterdam för att slutligen anlända sex timmar senare än planerat.

Svajig start
Också inledningen på spelet, som startade morgonen efter, blev knackig för svensk del.
Herrarna (Thor Hjelm, William Silfverberg, Tobias Svensson och Simon Åkesson) mötte Holland och spelade inget vidare. 4-13 slutade mötet.
Damlagets (Emma Bergström, Rebecka Bergström, Moa Kallionpää och Saga Wahlberg med assisterande förbundskapten Sara Lindelöf som coach) match mot Turkiet var betydligt jämnare. När tiden hade gått ut var ställningen 10-10, men efter skiljeronden hade det blivit ännu en svensk förlust.
Det blev damernas tur att få stryk av Holland i den andra matchen, 7-13. Herrarna mötte ett ”ruggigt välspelande Tjeckien”, enligt förbundskapten Jimmie Olsen, som också rapporterade om ett ”väldigt svajigt” spel i det svenska herrlaget.

Första segern mot Polen
I den tredje matchen ställdes herrarna mot Polen. Också i denna match förekom det, i ett par rundor, att de svenska spelarna inte gjorde mer än ett eller två godkända klot – men i den ena gick lillen död och i den andra lyckades polackerna ändå bara knipa en poäng. Och eftersom Thor, Tobias och Simon gjorde fem klot i så gott som samtliga resterande rundor kom den första svenska segern med de övertygande siffrorna 13-1.
Damerna spelade en ny jämn match som gick till skiljeomgång – mot Tyskland den här gången – och förlorade dessvärre återigen med en ynka poäng.

Avslutade med dubbla vinster
Men damerna behövde inte vänta länge innan de äntligen fick betalt för sitt många gånger mycket fina spel. I den avslutande grundspelsmatchen blev det en klar vinst över Österrike med 13-6.
Herrarna fick också avsluta gruppspelet med en seger – mot Belgiens lag, med stjärnan Logan Batón – men var tvungna att kämpa rejält för den. När belgarna låg under med 4-10 började de nämligen plocka poäng. Tre ettor innan de sköt hem en femma och hade gått om svenskarna. Som dock kvitterade till 12-12 och när Thor Hjelm hade gjort det han var tvungen att göra – skjuta träff – med matchens sista kula var den svenska segern säkrad.
– Efter en inledning som inte var något vidare var det skönt att avsluta dagen med en så fin skalp och vi kunde åka hem med en bra känsla, berättar förbundskapten Jimmie Olsen.

Alla till åttondelspoolerna
Eftersom det inte var fler än 16 lag i herrklassen och tolv hos damerna gick samtliga lag vidare – och det schweiziska grundspelet tjänade bara som en ranking inför kommande åttondelspooler.
Där herrarna, som slutade på elfte plats, placerades tillsammans med Schweiz (trea efter grundspelet), Danmark (6) och Polen (14).
Damerna slutade också på elfte plats och skulle ställas mot England (tvåa efter grundspelet) och Holland (7).

Och alla skyttar till återkvalet
I precisionsskyttet var förutsättningarna desamma – alla skulle gå vidare. De fyra med bäst resultat efter första serien säkrade sina kvartsfinalplatser direkt, medan övriga skulle få en ny chans morgonen efter.
Saga sköt 14 poäng, den fjärde bästa skytten (Spaniens Sara Díaz) hade dubbelt så mycket. (Sasha Donkild, Danmark: 34, Laura Cardo, Italien: 31, Allisson Vandaele, Belgien: 30).
Simon fick, precis som Díaz, ihop 28 poäng. Egentligen skulle det ha varit ytterligare poäng eftersom han träffade sitt första lilleskott – utan att först nudda ringkanten, som domaren påstod. Men det hade i praktiken inte spelat någon avgörande roll, eftersom det krävdes 34 poäng för att ta sig till kvart. (Diego Rizzi, Italien: 44, Manuel H. Romero, Spanien: 41, Logan Batón, Belgien: 37, Guillaume Magier, Frankrike: 34.)

Simon till kvartsfinal – mot Rizzi
I återkvalet sköt Tysklands Jennifer Schüler hela 40 poäng, tätt följd av holländskan Ellen Walrave, 38. 21 poäng räckte för kvartsfinal den här gången, Sagas 12 gjorde det inte.
Men Simon lyckades med 27 poäng ta sig vidare, som fjärde och sista man. Bästa resultatet i herrarnas återkval var 39 poäng, av Luxemburgs Adrien Daunois.
Det innebar att Simon i sin kvart ställdes mot den italienska favoriten Rizzi.
Simon höll länge jämna steg med Rizzi och hade efter tre stationer gått upp i ledningen med 23-22. Olyckligtvis fick han inga poäng på den fjärde stationen (sauté) medan Rizzi där sköt hem nio stycken. Och som om inte det vore nog träffade italienaren samtliga lilleskott (18 poäng) och kom därmed i kvartsfinalen upp i vad som – bland herrarna – skulle bli helgens högsta resultat, 49 poäng. Simon slutade på 33.

Nytt skytterekord
Rizzi var nära att tangera sitt eget helgbästa när han i semifinalen besegrade Logan Batón med 48-43, men i finalen mot hemmaplanens Manuel H. Romero lyckades han inte komma upp i riktigt samma nivå. Romero vann med 41-35 och gav Spanien ett EM-guld.

Helgens allra högsta resultat sköt fransyskan Cindy Peyrot i sin semifinal, som slutade 57-13. Därmed slog Peyrot det europeiska rekord Yolanda Matarranz satte i Bratislava en och en halv månad tidigare med hela sju poäng.
I finalen ställdes Peyrot mot Hollands Walrave och vann återigen tämligen övertygande: 42-24.

Herrarna nära i vinnarmötet
Båda de svenska lagen startade åttondelspoolen med seger. Herrarna över Danmark, damerna över Holland. Och båda förlorade därefter vinnarmötet. Damerna mot England med 7-13. Herrarna i en mycket jämn kamp mot det schweiziska laget.
Sverige låg ett litet steg före större delen av matchen, men schweizarna var aldrig långt efter och kom flera gånger ikapp. Till slut lyckades de också gå förbi och det stod 10-11 när Sverige fick en möjlighet att avgöra matchen. Svenskarna hade två klot kvar när Schweiz var tomt. Poängen var schweizisk, men tvåan svensk. Simons skott träffar motståndarnas poängklot, men viker också av nittio grader och tar med sig den egna tvåan bort. Den kontringsrisken var omöjlig att se på förhand, en därmed var möjligheten borta. Thor lade in det sista klotet, det blev en svensk etta av det hela och i rundan efter avgjorde Schweiz.
– Det var en riktigt bra match. Från bägge lagen. Och det är väldigt små marginaler som avgör den. Vi vinner nästan poolen – och då hade vi fått möta Monaco i kvartsfinal. Det låg egentligen inte alls för kontring, men det blev ändå så, säger Jimmie.

Slogs ut av Polen
Skiljematch för båda lagen således. Mot lag de redan stött på. Herrarna mötte Polen, som de slagit med 13-1 dagen innan. Men nu var matchbilden en annan.
2-0 blev efter bara en runda till 2-5. Som blev till 7-5 och 7-10. Då kom Thor in istället för Tobias. 9-10 blev till 9-11 och 9-13.
– De var riktigt besvikna efter förlusten mot Schweiz och kunde nog inte riktigt skaka av sig den, förklarade Jimmie den sista förlusten.
För därmed var U23-EM över för herrarna, som slutade på en delad niondeplats.

Svenska damerna var Frankrikes tuffaste motstånd
Damerna spelade under tiden sin skiljematch mot Holland, som de hade hunnit möta två gånger tidigare med blandade resultat: 7-13 och 13-9.
Den tredje drabbningen blev den jämnaste. Men det blev svenskarna som drog det längsta strået och, efter underläge 11-12, vann med minsta möjliga poängskillnad.
Sverige nådde med andra ord en kvartsfinal.
Och där väntade storfavoriterna från Frankrike.
Svenskarna inledde med två enpoängare, men hamnade sedan i underläge mot de välskjutande fransyskorna. 2-7 blev till 3-11. Men Emma, Saga och Rebecka gav inte upp. 5-11 blev 7-11 och de franska spelarna missade allt oftare. Vid ställningen 9-11 gjorde Frankrike ett byte, sköt dubbla carreauer och lade in resten.
Sverige förlorade, men med hedern intakt. Inget annat lag tog så många poäng mot det franska mästarlaget, som sedan vann semifinalen mot Italien med 13-7 och finalen mot Spanien med 13-4.

Gyllene hattrick för Frankrike
I herrklassen tog det schweiziska laget sig till semifinal efter seger mot Monaco. Där förlorade det finalplatsen till italienarna.
Det polska laget förlorade en jämn kvartsfinal mot Tyskland, som i sin tur fick stryk av Frankrike med 13-0 i semifinalen. Finalen mellan Frankrike och Italien slutade 13-11 och Frankrike tog därmed hem samtliga medaljer utom den i herrarnas precisionsskytte.

Damerna ska vara stolta
– Tjejerna var jättenöjda efteråt – och det ska de vara. De spelade väldigt bra när de hade kommit igång och pressade ju fransyskorna ordentligt. Cindy Peyrot är ju verkligen imponerande och att på allvar hota hennes lag är riktigt bra. Emma, Saga och Rebecka var grunduppställningen men Moa spelade också några matcher. De var ett bra lag och höll ihop, berättar Jimmie.
Han ger också Simon klart godkänt och mycket beröm.
– I skyttet var han ju jättebra. Hade han bara touchat en lille i återkvalet hade han sluppit Diego Rizzi i kvarten och kunde kanske ha gått ännu längre.
Däremot var det problem med det övriga skyttet under matcherna.
– Läggspelet var riktigt bra, men när vårt skytte inte fungerade lika bra som motståndarnas blev det svårt. Det var asfaltsbanor med singel på och lätt att stanna.

Nästa år lovar gott
Men förbundskaptenen låter inte alltför nedslagen. Alla utom Thor kan spela vidare i herrarnas U23-lag nästa år – till skillnad från Diego Rizzi och merparten av det spanska laget, som faller för åldersstrecket.
Emma och Rebecka får inte heller vara med längre.
– Men Sagas pondus är bra att bygga vidare på. Nu har både hon och Moa fått erfarenhet och det kommer fler spelare underifrån.

Slutade lika illa som det började
Arrangemanget tycks ha lämnat en del övrigt att önska. Hotellet låg långt ifrån spelplatsen och det gick bara en buss per dag, vilket gjorde att de som hade andra tider antingen var tvungna att stanna kvar i hallen eller åka taxi. Maten var inte av någon högre kvalitet och förbundskaptenen lyckades aldrig äta sig mätt.
Och på hemvägen ställde flygbolaget till det igen. Den här gången var det Jimmie som inte fick plats på planet.
Men som via en annan resrutt kom hem i anständig tid trots allt.  

Publicerad: 2016-10-17

Senast uppdaterad: 2016-10-17

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se