Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Välförberedda veteraner i EM

Veteran-EM spelas i Monaco mitt i veckan. Det svenska laget – Thomas Callderyd, Dennis Duvenfelt, Janne Johansson och Hannu Kolehmainen – är väl förberett och siktar högt.

Det är en ovanligt intensiv mästerskapshöst. Dam-EM och U23-EM är avklarade. Junior-EM, Singel-EM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Herr-VM stundar. Och i detta nu har Veteran-EM inletts i Monaco.

Fin sista semi i ryggen
Laget som vann landslagskvalet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Hannu Kolehmainen, Janne Johansson och Thomas Callderyd – beslöt sig för att göra EM-laget komplett genom att rekrytera Dennis Duvenfelt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Ett beslut de är mycket glada att de fattade.
– Dennis är en fantastisk spelare och vi är mycket tacksamma över att han är med oss, säger Thomas Callderyd strax före avresan till Monaco.
– Han spelade jättebra i helgen, fortsätter Thomas och syftar på tävlingen Egons Minne, som Thomas, Dennis och Hannu spelade tillsammans lördagen före avfärd.
Spelade – och vann.
– Det var ofta så att Dennis stod med två klot kvar på slutet. Och han gjorde poäng av dem varje gång. Han är den perfekte mittspelaren.
I semifinalen var de tvungna att besegra lagets fjärde medlem, Janne Johansson, som denna dag spelade tillsammans med Mikael Karlsson och Sten Alstander.
– Det var en otroligt bra match, där det gjordes 10-12 kulor per runda ungefär. Kan vi spela som vi gjorde i den när vi är i Monaco – då kan vi gå hur långt som helst. Det känns väldigt positivt att ha en sådan sista tävling i ryggen när vi åker, säger Thomas.


Thomas, Hannu och Dennis vann Egons Minne i lördags. Foto: Carina Sutt.

Ständiga finalister
Men Egons Minne är verkligen inte den enda framgången för EM-laget sedan segern i landslagskvalet. De har förberett sig väl och sett till att spela många tävlingar tillsammans – med ett synnerligen lovande facit.
– Sedan vi började spela tillsammans har vi fyra förstaplatser och tre andraplatser, berättar Thomas.
Med andra ord har de tagit sig till final varje gång de har ställt upp.
Inte illa för ett lag som aldrig hade spelat tillsammans innan medlemmarna beslöt sig för att ställa upp i landslagskvalet. Hannu och Thomas hade visserligen spelat ett antal tävlingar tillsammans, men de hade aldrig förr spelat med Janne.
– Det stämde ju ganska bra från start, kan man säga. Att alla i laget kan allt – både lägga och skjuta – är det som gör att vi har lyckats så väl, tror Thomas.

Vill in i bubblan
Det är första mästerskapet för dem allihop och Thomas vet inte riktigt vad han ska förvänta sig.
– Det är svårt att säga. Hotellet ser ju väldigt bra ut och det ska vara 21 grader varmt, så vi borde klara oss rätt bra. Om vi inte snarkar för mycket…
– Så är vi ju fyra stycken – det är inte så vanligt när man tävlar i Sverige. När byter man? Hur byter man? Men det får Mats sköta. Så skyller vi på honom sedan.
Mats Peterson är med som delegationsledare och coach.
– Han är en klippa och har mycket erfarenhet av franska tävlingar. Det känns också väldigt bra, säger Thomas och funderar vidare:
– Jag har ju aldrig varit ute och tävlat på det här sättet – i den riktiga hetluften. Men man får försöka hålla lugnet. Det klarar vi för det mesta. Kan man bara få komma in i den där bubblan, där man inte ser publiken men känner att den finns där och ger positiva vibbar tillbaka – då kommer allt att funka.

Vinnarskalle som ännu inte helt förstått
Efter segern i landslagskvalet i juni, när det stod klart att de skulle åka till EM, sade Thomas att det kommer att ta en stund att fatta vad som hänt.
– Det känns fortfarande lite overkligt. Men nu sitter vi snart på planet. Då kanske man fattar vad man har ställt till med.
– Och jag tror att vi kommer göra bra ifrån oss där nere. Vi har spelat så bra allihop nu. Och alla är vinnarskallar som kämpar ända in i kaklet.

Fler lag än tidigare
Bara två EM har spelats tidigare i V55-klassen. Då har antalet deltagande lag varit 20 respektive 21.
I år är det betydligt fler – 28 stycken. Lettland, Luxemburg, San Marino och Turkiet har aldrig deltagit tidigare.
Vid båda de föregående mästerskapen har Sverige tagit sig till kvartsfinal båda gångerna. I Danmark 2012 förlorade Simon Cohen, Carina Janson, Clas Janson och Markel Sjöström stort mot Tyskland som sedan tog sig final och slutade tvåa, efter Spanien.
I Luleå 2014 var det Leif Bäckström, Simon Cohen, Håkan Engman och Åke Löwbeer som var kusligt nära att slå Monaco – som senare skulle vinna alltihop och alltså är regerande mästare – men förlorade kvarten med 12-13. Då slutade Danmark på andra plats. Monaco och Tyskland är de enda lag som har funnits på pallen båda gångerna.
Nu vill svenskarna också ta sig dit.

Bästa tänkbara start
Och de har börjat bra. I den inledande matchen mot Wales släppte de inte ett enda poäng: 13-0.
Fortsättningen kan ni följa via vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Och arrangörernas livesändning hittar ni här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

De tre första matcherna i det schweiziska systemet spelas på tisdagen, de två sista plus poolspelet på onsdagen och på torsdagen blir det kvartsfinaler, semifinaler och finaler.

Publicerad: 2016-10-18

Senast uppdaterad: 2016-10-18

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se