Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Veteranlandslaget i kvartsfinal

Efter att ha visat riktiga kämpatag i ett par ordentligt tuffa drabbningar har det svenska veteranlandslaget lyckats ta sig till kvartsfinal i årets EM. Där kommer de att möta mästerskapets enda obesegrade lag – det tyska.

Efter tre vinster, mot Wales, Polen och Finland, och två förluster, mot de båda fjolårsfinalisterna Danmark och Monaco, hamnade det svenska veteranlandslaget (Hannu Kolehmainen, Janne Johansson, Thomas Callderyd och Dennis Duvenfelt) på rankinglistans sjunde plats och tog sig vidare till åttondelspool.
I den fick svenskarna sällskap av det andrarankade laget från Spanien samt Ryssland och Slovenien.
Och inledde mot Ryssland (plats 10 efter grundspelet). 

Oväntat möte med Spanien
Matchen blev jämn, men vid ställningen 9-9 tog Ryssland en fyra och avslutade den.
– Vi hade gjort dåliga kulor som bäddade för att de kunde komma in med ytterligare två mellan våra, vilket de i och för sig gjorde jättesnyggt, berättar coachen Mats Peterson på telefon från hotellets balkong i Monaco.
Så i stället för att gå till poolens vinnarmöte och där möta Spanien, som laget nog hade förväntat sig, väntade förlorarmötet.
Där de ändå fick möta Spanien, som otippat nog förlorat mot Slovenien. Med 12-13.

Fantastisk vändning när Sverige slog ut spanjorerna
Mot grundspelets tvåor – tillika segrarna i första Veteran-EM, 2012 – hamnade Sverige i rejält underläge. Det stod 1-10 och 2-11 innan svenskarna började ta lite fler poäng och kom upp till 5-12. Som blev 8-12. Sedan hade spanjorerna den trettonde poängen på plats och klotövertag.
– Thomas sköt lillen och räddade allting. Spanienmatchen var hans match, fullständigt. Han träffade allt, berättar Mats om vändningen.
För en sådan blev det. Spanien fick på nytt se sig besegrade med 12-13 och var utslaget.
Sverige gick till skiljematch mot Slovenien.

Ny rysare mot Slovenien
Där de tog ledningen med 7-1 och 10-5. Som två rundor senare hade blivit till 10-11. Vid ställningen 11-11 kunde Janne äntligen lägga in för två svenska poäng och det stod klart att Sverige tagit sig till kvartsfinal.
– Det var en riktig rysare. Vi kunde inte sitta stilla – det var för djävla spännande, kommenterar Mats ifrån balkongen, där han på kvällen slagit sig ned för att pusta ut till utsikten över småbåtshamnen.
Spelarna har gått och lagt sig.
– De var helt slut. Vi bara gick och käkade och sedan var det hem och lägga sig direkt.
Efter en riktigt rolig dag.
– Det kan ju knappt bli bättre, säger Mats.

Luriga banor
Mats berättar att laget startade med trion som vann landslagskvalet (Hannu, Janne, Thomas). Och eftersom det första resultatet blev 13-0, mot Wales, var det ”inte mycket att snacka om”. De startade med samma uppställning mot Danmark. Men sedan har det blivit flera byten och alla har både spelat och suttit, spelat bra och lite mindre bra.
– De är väldigt solidariska med laget. Talar om så fort de känner att de har problem och kanske borde sätta sig.
– Men ett par gånger har vi bytt för snabbt också. Gjort frustrationsbyten som inte har fungerat, säger Mats, som precis som spelarna gör EM-debut.
– Hannu spelade jättebra hela dagen fram till Spanienmatchen. Då blev han trött, så i matchen mot Slovenien ville han sitta och Dennis spelade från start. Och spelade jättebra. Så bra man nu kan spela på de här banorna. Men han kom in och plombade en del fantastiskt fina klot.
Att lägga med lyft är nödvändigt. Att ett och annat lägg ändå sticker iväg och hamnar en meter ifrån där det var tänkt får man finna sig, menar Mats.
– Problemet är när man i spänningen lägger för lågt. Då skär kloten ner och sticker. Eller stannar helt.

Tuffaste motståndet
I kvartsfinalen väntar Tyskland. Det enda lag som är obesegrat. Hittills. Svenskarna får försöka ändra på den saken och stoppa Tyskland för att – som vid de båda föregående mästerskapen – åter ta plats på prispallen.

Ryssland är den stora överraskningen så här långt. Och att Spanien är ute.
De regerande mästarna är kvar – och har ju hemmaplan. Luxemburg, Holland och Finland är också vidare. Norge, som ångade på oerhört bra under första speldagen, förlorade sin skiljematch mot Estland.

Kvartsfinalerna startar torsdag morgon, halv nio.
Följ Sverige via Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2016-10-19

Senast uppdaterad: 2016-10-20

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se