Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Makalös EM-skandal gav Sverige brons

Tyskland diskvalificerades i efterhand från Veteran-EM, eftersom lagets läggare spelade med manipulerat klot. I kvartsfinalen besegrade tyskarna, med det otillåtna klotet, Sverige, som förtjänat en plats i semifinalen och nu har tilldelats EM-brons.

En skandal av sällan – eller snarare aldrig tidigare – skådat slag kom att påverka Veteran-EM:s slutspel och pallplaceringarna.
Det visade sig att läggaren i det tyska landslaget, Klaus Mohr, hade spelat hela turneringen med ett specialtillverkat och regelvidrigt klot. Det hela uppdagades efter kvartsfinalen mot Sverige, som förlorade mot tyskarna och Mohrs manipulerade kula.

Eftersom det tyska laget tagit sig till semifinal på otillåtet vis diskvalificerades det – men först efter det att Holland slagit ut dem i semifinalen. Sverige tilldelades bronsmedaljerna och fick tillsammans med det ryska laget kliva upp på prispallens tredje steg.

Observant domare fattade misstankar
Ännu är inte alla detaljer kända i den mycket märkliga historia som kom att avsluta årets Veteran-EM.
Men när det tyska laget, som dittills inte förlorat en match, mötte det svenska i kvartsfinal noterade den uppmärksamme domaren Jean-Luc Fuentes att ett av den tyska läggaren Klaus Mohrs klot betedde sig underligt.
Efter matchen bad han samtliga spelare – också de svenska – om att få ett klot för inspektion. Mohr sträckte sig då efter sin klotväska, varpå domaren stoppade honom och meddelade vilket av hans klot han ville titta närmare på.


Laget tillsammans med den uppmärksamme domaren Jean-Luc Fuentes.

Mohr diskvalificerades först
Vid inspektionen kom domaren och/eller tävlingsjuryn fram till att klotet inte rullade tillräckligt, utan stannade för snabbt. Och Klaus Mohr diskvalificerades.
Under semifinalen mot Holland fick tyskarna alltså klara sig utan Mohr och hans specialklot. Då kom den första tyska förlusten: 3-13.

Sedan hela tyska laget – och Sverige fick brons
Under tiden som, eller efter det att, semifinalen spelades hade klotet – troligtvis efter att ha förts till något slags verkstad – undersökts närmare och sågats itu.
– Det visade sig då att det inuti klotet fanns en tyngd, invirad i en bomullstrasa, säger den svenske delegationsledaren Mats Peterson.
Tyngden var i själva verket kvicksilver.
Vilket förklarar att klotet aldrig rullade snett, utan alltid stannade utan studsade.
– Norge och Finland, som mött tyskarna i grundspelet, sade också att läggaren bara plombade in på in på lillen – hela tiden. Det var också svårt att skjuta bort klotet. Träffade man det försvann det aldrig speciellt långt, säger Mats.


Det öppnade klotet innehöll kvicksilver och bomull. Foto: Jean-Luc Fuentes.

Sedan detta minst sagt flagranta brott mot regelverket upptäckts diskvalificerades hela det tyska laget. Som ju visserligen redan var utslaget, men som därmed inte hade rätt att ta emot några bronsmedaljer. De gick istället till det svenska laget, som skulle ha spelat semifinal – om bara det tyska laget diskats tidigare.

Oklar regeltolkning
Varför så inte skedde är än så länge oklart. I de internationella reglerna står det, i paragraf 2 (4), att kloten inte får fyllas med bly eller sand och inte manipuleras på något sätt. Och i artikel 2a, där bestraffningarna för ogiltiga klot regleras står det klart och tydligt att varje spelare som är skyldig till brott mot paragraf 2 (4) ”omedelbart ska diskvalificeras från tävlingen tillsammans med sina lagkamrater”.
Det finns med andra ord, åtminstone så vitt undertecknad kan se, ingenting som talar för att diskvalificera bara en enda spelare på det vis som skedde efter kvartsfinalen. 


Samtliga bronsmedaljörer, från Sverige och Ryssland.

Glada trots semifinalstölden
Domaren erbjöd svenskarna möjligheten att lämna in en protest, men truppen valde att avstå.
– Det hade nog varit svårt för tävlingsledningen att backa och spela om semifinalen, när finalen redan hade inletts. Och vi förstår väl att vi kanske inte skulle ha slagit Holland ändå. De var helt outstanding i finalen också och slog Luxemburg med 13-2. Så vi är nu helt nöjda med detta, meddelar Mats Peterson på väg till den avslutande banketten/galamiddagen.
Samtidigt som det förstås är lite bittert.
– Vi njuter av bronset men blev bestulna på chansen att spela om guldet, som Thomas Callderyd uttrycker det.
Och det är svårt att inte ge honom rätt i det.

Mohrs boulekarriär helt över?
Men vi har ännu inte fått några kommentarer från tävlingsledningen och återkommer när vi har sådana.
Oavsett vad den har att säga måste man konstatera att det här är en makalös skandal. Så vitt känt har det aldrig tidigare under ett mästerskap hänt att en spelare har spelat med specialtillverkade/manipulerade klot och ett sådant fusk är onekligen synnerligen väl överlagt.
Klaus Mohr har vunnit åtskilliga tyska mästerskap (minst 12) och var den förste spelare som, år 2013, fick ta emot det tyska förbundets gyllene hedersnål för att genom sina framgångar och sitt arbete ha haft en positiv inverkan på andra spelare och förbundet. Han anordnar också träningsresor till Provence.
Exakt vad som nu kommer att hända med Mohr vet vi inte ännu, men man kan nog utgå ifrån att han kommer att vara avstängd från tävlan ett bra tag framöver.


Klaus Mohr, tvåa från vänster, vilar sitt kvicksilverfyllda klot på högerarmen inför kvartsfinalen mot Sverige. Nu kan hans boulekarriär vara helt över.

Bedrövade tyska spelare bad om ursäkt
De övriga tyskarna spelarna var oerhört ledsna och skamsna å Mohrs vägnar.
– De var helt förkrossade och bad om ursäkt många gånger om, berättar Mats.
Som, bortsett från denna märkliga megamalör, är mycket nöjd med mästerskapet.
– Det har varit ett mycket bra arrangemang och vi är väldigt nöjda med det allihop. Vi har fått ett väldigt fint bemötande, det har varit god stämning i laget och mycket trevliga motståndare.

Så snart vi vet mer om Mohrs manipulerade mästerskap återkommer vi med information här.

Publicerad: 2016-10-20

Senast uppdaterad: 2016-10-21

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se