Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Juniorerna till kvartsfinal i EM – trots nytt mankemang i Monaco

Sveriges juniorer är klara för kvartsfinal. Men det var inte lika självklart som det såg ut i går kväll, eftersom sekretariatet räknade en av deras segrar som en förlust. De svenska juniorerna reagerade genom att slå ut hemmanationen ur mästerskapet.

I går kväll kunde vi rapportera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. att Sveriges juniorlandslag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hade tagit sig till åttondelspool sedan det redan efter fyra av fem matcher hade samlat på sig de tre nödvändiga vinsterna.
Sverige slog Slovakien med 13-0, förlorade mot Italien med 1-13 och vann över Österrike med 13-1.
Därefter spelade Sverige den enda jämna matchen under fredagen och alla som fanns på plats vid banan eller följde den via Facebook kunde se Sverige vända och vinna mot Turkiet med 13-11.

Fel resultat i kvällsrapporten
Således blev Sveriges delegationsledare och förbundskapten lite överraskade när de senare under kvällen på det europeiska förbundets Facebooksida kunde se att resultatet där skrivits till det omvända och Turkiet registrerats som det vinnande laget.
Förbundskapten Jimmie Olsen skickade genast ett meddelande till två av tävlingssekretariatets medlemmar, fick svar av den ena och kunde somna trygg i förvissningen om att det skulle lösa sig på lördagsmorgonen.
– När Jimmie kom till spelplatsen för att värma upp sina spelare fick han reda på att lottningen inte gjorts ännu och trodde fortfarande att allt skulle ordna sig. Men en stund senare fick jag ett telefonsamtal och blev ombedd att komma dit eftersom det blivit problem, berättar den svenske delegationsledaren, förbundsordförande Pontus Thuresson.

Skrev fel på resultatkortet
Det visade sig att Jimmie hade satt siffrorna på fel plats på det resultatkort som lämnades in till sekretariatet och som både han och den turkiske coachen hade skrivit under. Från sekretariatet lät man förstå att det var det nedskrivna resultatet som skulle gälla och att man nu hade genomfört lottningen med det som grund.
– Det turkiska laget kom sent till spelplatsen, senare än vad jag gjorde, säger Pontus, som därmed inte vågar uttala sig om vad man i motståndarlaget hade uppfattat och inte när det gäller den felaktiga rapporteringen.
– Men jag frågade förstås om de i sekretariatet hade pratat med Turkiet. Och fick av CEP:s ordförande svaret att det inte var nödvändigt eftersom han menade att resultatkortet är ett juridiskt bindande dokument.
Ett dokument som inte finns nämnt någonstans i de regelverk som ska styra Europamästerskapen och boulesporten, kan tilläggas. 


På det felaktiga resultatkortet har Jimmie Olsen, precis som på alla de tidigare, satt sin autograf under den första rutan. Men den här gången inte under "Sweden".

Tvingades slå ut Danmark
Således fick Sverige möta Danmark, som hade två segrar, istället för ett lag med tre segrar – och båda lagen var tvungna att vinna för att säkra en fortsatt plats i EM-turneringen.
Med 13-3 slog Sverige ut Danmark, som om de verkliga resultaten hade fått råda skulle ha mött ett annat lag.

Sverige starkare än hemmanationen
Sverige slutade därmed på nionde plats efter grundspelet och hamnade i åttondelspool tillsammans med Monaco (som slutade fyra) och Spanien (femma).
I matchen mot Spanien hamnade svenskarna i underläge med 4-11, men knappade in och hade vid ställningen 10-12 möjlighet att ta hem segern. Dessvärre missade de den och förlorade.
Sedan Spanien också besegrat Monaco i en jämn match, 13-12, fick Sverige möta Monaco i en avgörande match om en kvartsfinalplats.
Sverige hade efter fyra rundor ledningen med 9-0. Då gjorde Monaco ett byte, som måste betraktas som lyckat. Två rundor senare stod det 9-7. Och efter att Monaco lyckats skjuta lillen död för att rädda sig undan ett klotunderläge med 2-5 gick de ikapp till 11-11.
I det läget visade svenskarna att de hade bättre kontroll på nerverna än vad monegaskerna hade på sin hemmaplan. Sverige träffade de viktiga skotten, Monaco brände de viktiga läggen: 13-11 och Sverige var klart för kvartsfinal.

Chans till revansch på Italien
Den spelas i morgon bitti, klockan halv nio, mot Italien, som ju slog Sverige med 13-1 i fredags.
Men enligt Pontus Thuresson har italienarna sett lite svajigare ut sedan dess. De förlorade mot Belgien med 4-13 i sista fredagsmatchen innan de på lördagsmorgonen slog Turkiet med samma siffror som Sverige, 13-11.
– Jag skulle säga att de spelar i paritet med Monaco, säger Pontus.
Och Monaco slog ju Sverige nyss ut. I morgon, söndag, får vi se om italienarna kommer att göra värdnationen sällskap på läktaren.

Följ de svenska juniorerna via vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2016-10-29

Senast uppdaterad: 2016-10-29

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se