Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Svenska Cupmästare för fjärde året i följd

För fjärde året i rad vann Boo SK Svenska Cupen V55. Stockholmsklubben har därmed vunnit både Veteranelitserien och Cupen i år. I V65-klassen blev det hemmaseger, då 018 Petanque Sällskap till slut lyckades stoppa Varberg.

I gruppspelet slog Boo Gävleklubben La Boule Joyeuse med 5-0 och göteborgarna i Skatås med 3-2. Den sista matchen skulle ha spelats mot Skånes Quatre Boules, men även om Quatre Boules skulle ha slagit Boo hade de inte kunnat gå vidare och Boo skulle ändå ha blivit grupp-etta. Den matchen spelades därför inte.

Från grupp A gick också Skatås vidare efter att ha slagit Quatre Boules med 4-1. De förlorade mot Boo med 2-3 men slog La Boule Joyeuse med 3-2 i en direkt avgörande match om slutspelet. 

Boulero fick en ny chans att stoppa mästarna
I grupp B var Kärnans spelare helt överlägsna. De slog Borås med 4-1, Boulero med 5-0 och till sist även Luleå med 5-0.
Kampen om andraplatsen i gruppen var desto mer spännande.
Inför sista mötet hade Boulero och Luleå två poäng, Borås hade noll, men om de slog Boulero i sista mötet skulle även de få två poäng och chans att gå vidare. Det stod tidigt klart att Luleå inte skulle vinna över Kärnan utan stanna på två poäng.
När fyra matcher var färdigspelade mellan Boulero och Borås stod det 2-2.
Dennis Duvenfelt och Erik Frieberg lyckades till sist vinna sin dubbel med 13-11 och säkra semifinalplatsen för Boulero.


BK Kärnan, Helsingborg, förlorade semifinalen mot Skatås BK. Foto: Inga Stenbrink.

Besvikna gruppvinnare efter semifinalen
Det blev Stockholmsderby när Boo spelade semifinal mot Boulero. De förlorade båda tripplarna och var tvungna att vinna alla tre dubblarna, vilket de lyckades med.
I den andra semifinalen slog Skatås ut Kärnan med 3-2. Kärnan förlorade båda tripplarna och var precis som Boo tvungna att vinna alla dubblarna, men Skatås vann en och Kärnan var därmed utslagna. Kärnans spelare blev så besvikna att de for hem mot Helsingborg direkt, utan att få sina tredjepris.


Göteborgsklubben Skatås slutade på silverplats. Foto: Stefan Berndtsson.

Odramatisk final mot Skatås
Finalen mellan Boo och Skatås var ganska odramatisk. Boo vann båda tripplarna och även en av dubblarna. Det var ganska jämnt i de andra två dubblarna, men de spelades inte klart.


Svenska Cupmästare i V65-klassen: 018 Petanque Sällskap. Foto: Inga Stenbrink.

Hemmaklubben slog Varberg i V65

Uppsalaklubben 018 och Varberg spelade i samma grupp. De började spela mot varandra. Varberg vann ganska lätt med 4-1. Varberg slog sedan Lejonkulan med samma siffror. Efter trippelmatcherna mot Fjädern, där de förlorade den ena, föreslog Fjädern att de skulle avbryta mötet. De sydsvenska representanterna hade ingen chans att gå vidare och Varberg skulle i vilket fall som helst bli gruppetta.

Nära att fällas av Lejonkulan
Både 018 och Linköpingsklubben Lejonkulan hade slagit Fjädern och förlorat mot Varberg. Segraren i mötet dem emellan skulle bli grupptvåa.
Lejonkulan vann båda tripplarna, men 018 lyckades vinna alla dubblarna och gick vidare till semifinal. Matchen mot Lejonkulan var väldigt spännande. I den dubbel som var sist klar ledde Lejonkulan med 10-7 och såg ut att bli segrare, men 018 tog en sexa och vann matchen. 

Tyringe och Luleå till semi
Den andra gruppen vanns av Tyringe som slog Skövdeklubben Bonbon med 3-2 och Luleå med 5-0.
Eftersom Boo hade förlorat båda sina matcher, avstod de från att spela mot Tyringe. De skulle inte kunna gå vidare och Tyringe var redan klar gruppetta.
Matchen mellan Luleå och Bonbon avbröts efter fyra färdigspelade matcher. Då hade Luleå tre segrar och var klar grupptvåa.

Varberg övertygade på nytt i semin
I semifinal 1 möttes 018 och Tyringe. De vann varsin trippel. 018 vann sedan två av dubblarna och var klara för final.
I semifinal 2 spelade Varberg mot Luleå. Mötet avbröts efter tre färdigspelade matcher. Då stod det 3-0 till Varberg.


Fjolårsmästarna från Varberg fick nöja sig med en andraplats. Foto: Inga Stenbrink.

Hittade rätta längden
I finalen mellan 018 och Varberg vann 018 båda tripplarna stort, med 13-4 och 13-1. De spelade långt hela tiden och det visade sig att hallänningarna var sårbara på det avståndet.
Varberg måste nu vinna alla tre dubblarna.
Det började bra för dem, när Birgitta Olausson och Kenneth Johansson vann sin dubbel med 13-2. I de andra dubblarna hade Mats Peterson och Inger Nygren ledningen över Birgitta Olofsson och Gunnar Sandberg medan Berny Andersson och Klaus Grossman hade tagit ledningen i den jämna matchen mot Olle Larsson och Sten-Åke Lindqvist. Ett missat skott från Varberg gav 018 två poäng och det var kvitterat till 12-12. I sista omgången spelade 018 väldigt bra medan Varberg spelade nervöst och missade.
018 fick sin trettonde poäng och segern i Svenska Cupen.

Publicerad: 2016-10-30

Senast uppdaterad: 2016-10-30

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se