Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Juniorernas EM det bästa på länge

Det svenska juniorlandslaget var mycket nära att besegra det italienska i kvartsfinalen. Innan dess slog de ut Monaco, gav Spanien en rejäl match och vann fyra av fem möten i det schweiziska grundspelet. Det innebär Sveriges bästa insats sedan 2010.

När det har gått ett antal timmar sedan Junior-EM avslutades sitter förbundskapten Jimmie Olsen i Monaco och känner sig nöjd.
Han har många anledningar till det.
– Det var ett kanonmästerskap, säger han.
Trots att Sverige snuvades på en seger på grund av ett felaktigt ifyllt resultatkort Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Och det svider förstås fortfarande lite.
– Det är så trist. När de visste om det redan på kvällen och ändå inte kunde ändra det till spelstarten morgonen därpå.

Besviken på sekretariatet och sitt eget misstag
Det var i fredagens sista möte, med Turkiet, som resultatet skrevs i fel ordning på resultatkortet. Istället för att sätta Turkiets siffror först och skriva ”11-13” skrev Jimmie ”13-11” innan både han och den turkiske coachen signerade.
– Det var mitt misstag. Men det är så lätt hänt. Vi hade stått som hemmalag på de tre tidigare korten, nu var vi bortalag. Det var sista matchen, den var jämn och fortsatte in på extrarundorna efter tidsgränsen. När den var klar ville alla bara hem. Det var en jämn fight och många som tittade – alla kom fram och gratulerade och det blev lite rörigt.
Därmed fanns det också mängder av vittnen till matchens faktiska utgång.
– Och det hade varit så enkelt för sekretariatet att rätta till det, säger Jimmie och man hör att han fortfarande är besviken över att så inte skedde.
– Men bortsett från det misstaget, som jag aldrig kommer att göra om, var det hela väldigt bra.

Nöjd med allt annat
Att det var så nära mellan hotell och banor, att allting flöt på, att banketten var bra, att miljön var trevlig och (kanske inte minst) att de fick vistas i solsken och 25 graders värme bidrar alltsammans till det positiva intrycket.
När de svenska juniorerna – Ivar Liljegren, Linn Callderyd, Robert Ulfsson och Lucas Rudin – hade vunnit också den avslutande matchen i grundspelet placerades de i åttondelspool tillsammans med Monaco och Spanien, som båda tillhörde förhandsfavoriterna.
– Det kändes ju som att det var lite oflyt, säger Jimmie.
Men det var innan matcherna hade spelats.


Skytten Lucas Rudin bytte plats med Robert Ulfsson mot Monaco. Foto: Michael Alési.

Taktiskt byte mot Monaco
Sverige hamnade visserligen i underläge med 4-11 mot Spanien, men kom nästan ikapp och hade vid ställningen 10-12 en möjlighet att ta hem segern. Det lyckades dock inte och en stund senare kom Sverige att ställas mot hemmanationen Monaco i en direkt avgörande match om en plats i kvartsfinal.
Den kom också att bli en rysare och det stod 11-11 innan svenskarna stängde matchen och förpassade hemmaspelarna till läktaren.
Sverige hade då gjort ett internt byte i laget, vilket visade sig vara ett genidrag. Robert Ulfsson, som var mittspelare, bytte plats med skytten Lucas Rudin.
– Efter det lade Lucas in fyra av fyra klot och Robert träffade fyra av fyra skott, säger förbundskaptenen förnöjt.
Eftersom det var en avgörande match för värdnationen var det förstås hårt publiktryck och många som höll på Sveriges motståndare.
– Då är man glad att ha en så lugn spelare som Ivar med i laget. Han taggade ner alla de andra. Efteråt blev det mycket snack och vi fick gott om beröm. Det var fantastiskt, säger Jimmie.


Ivar Liljegren är lugnet självt. Foto: Michael Alési.

Danskarna blev blågula
På söndagsmorgonen var det så dags för kvartsfinal mot Italien. Som redan hade slagit Sverige med 13-1 i grundspelets andra match.
Danskarna, som Sverige – på grund av det felaktiga resultatet i matchen före, hade tvingats slå ut i den sista grundspelsmatchen gick upp tidigt för att kunna vara med och stötta svenskarna. Iförda de svenska spelarnas landslagsjackor slog de sig ned på läktaren tillsammans med spelarnas föräldrar och syskon.
– Så läktaren var gul och blå och det var förstås härligt att se.


Delar av den svenska klacken. Foto: Michael Alési.

Små marginaler som skiljer
Italienarna gick ut hårt. De tog ledningen med 7-0 på tre rundor och då hade Jimmie kunnat räkna till fem carreau en place precis vid lillen från den italienske skytten.
– Det var helt sinnessjukt. Italienarna spelade otroligt bra och det kändes lite halvjobbigt. Men sedan började solen komma upp i ögonhöjd på italienaren och han bommade. Lucas hade keps och klarade sig fint.


Italienske skytten Andrea Chiapello inledde kvartsfinalen overkligt bra. Foto: Michael Alési.

Svenskarna kom ifatt och vid ställningen 9-10 hade de en möjlighet att göra slut på det hela. Men det krävdes att de lyckades få med sig lillen bak till de två svenska klot som låg där. Robert skickade iväg en kula som gick spikrakt mot lillen men som, när den hade tre-fyra centimeter kvar tog ett skutt och hoppade över den.
– På en normal svensk bana hade det lyckats alla dagar i veckan, säger Jimmie.
Ivar gjorde också ett försök men passerade lillen två-tre centimeter i sidled.
Också i rundan efter uppenbarade sig en möjlighet att gå ut. Sverige hade klotöverläge med 4-2 och valde att lägga. Robert blev lite kort, men Sverige hade då både tvåan och trean på plats och sköt.
– Lucas touchade deras klot men fick inte bort det förrän med nästa skott, som var en klockren träff. Robert lade en halv centimeter ifrån poäng. Det är små, små, små marginaler… 


Frankrikes juniorer tog EM-guld för tredje gången i rad. Foto: Michael Alési.

Dålig final
Italienarna förlorade sedan sin semifinal mot Belgien. Samtidigt besegrade Frankrike Spanien med hela 13-0. Finalspelet imponerade inte på Jimmie Olsen.
– Det var en väldigt dålig final. Frankrike började jättebra fram till 7-0, sedan dog det ut allting. Lagen gjorde bara två-tre klot per runda men till slut vann Frankrike som vanligt.


Otroligt stabile mittspelaren Robert Ulfsson. Foto: Michael Alési.

Förhoppningarna infriades
Inte sedan 2010, då Sverige vann brons plus ett guld i precisionsskytte, har ett svenskt juniorlandslag lyckats nå kvartsfinal. De kämpatakter som det här laget visat mot toppmotståndarna – och som fick dem att slå ut Monaco på deras egen hemmaplan – är oerhört värdefulla och skäl att känna sig stolt.
Vilket Jimmie också gör.
– Jodå, det känns bra nu när man har fått lite distans till kvartsfinalen, säger han dagen efter.
Känner spelarna det också nu då?
– Jadå, det gör de. De var lite besvikna i början, men de förstår att de har gjort det här väldigt bra. Linn gjorde det jättebra i de matcherna hon kom in – inte minst mot Österrike där hon lade sex-sju klot jämte lillen sedan hon bytt med Lucas, som då kände sig lite krasslig och inte kom upp till sin vanliga nivå. Ivar har plombat vid lillen gång på gång och Robert har varit otroligt stabil. Hans skott är bra, men läggen fantastiska. Det blev precis så bra som jag hoppades att det skulle bli.

Publicerad: 2016-10-31

Senast uppdaterad: 2016-10-31

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se