Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Dubbel- och Singel-VM spelas i påsk

I veckan kom inbjudan till nästa års första VM – det i singel, dubbel och mixdubbel. Och det står nu klart att det bara är fyra spelare per förbund som får åka till Ghent, där alla dessa klasser ska avgöras mellan skärtorsdagen och påskdagen 2017.

Beskeden kring nästa års försök att introducera ett VM i dubbel har varit många. Så sent som vid Dam-EM i Slovakien i september meddelade organisatören att det skulle bli sex spelare – och inte fyra – som kunde åka för att representera varje förbund när Singel-VM för damer, Singel-VM för herrar, Dubbel-VM för damer, Dubbel-VM för herrar samt VM i mixdubbel ska avgöras under en och samma aprilhelg i belgiska Ghent. 

Inte fler än fyra spelare
Nu visar det sig alltså att varje förbund trots allt bara får skicka fyra spelare. Något som gör att förbundskaptenerna måste lägga ett ovanligt pussel. Programmet har ännu inte presenteras, men om alla klasserna ska kunna avgöras under fyra dagar måste man utgå ifrån att singelklasserna och mixdubbeln kommer att spelas parallellt, liksom dam- och herrdubbeln. Alltså måste man välja mellan singelspecialister och dubbeldugliga landslagsspelare och kanske prioritera några av mästerskapsklasserna framför någon annan.

Kul – men är det hållbart?
En rolig utmaning, tycker Sveriges förbundskapten David Le Dantec.
Som samtidigt oroas av det som också oroar den svenska förbundsledningen – och många andra förbundsledningar med den: Hur många mästerskap tål internationell boule petanque.
Det har tagit fyra år att få ett nytt Herr-VM till stånd – och ett världsmästerskap tvingades man faktiskt att ställa in. Hade inte Sverige och Danmark bestämt sig för att rädda Singel-EM hade också ett europamästerskap behövt ställas in. Fortfarande saknas flera arrangörer för nästa års mästerskap. De är nämligen inte lätta att hitta. Flera förbund har inte längre råd att skicka landslag till samtliga mästerskap.

Sveriges uttagning görs nästa månad
Att det internationella förbundet, FIPJP, snabbast möjligt vill få in dubbel – och framför allt mixdubbel – på mästerskapsschemat är att dess ledning gör bedömningen att det är den tävlingsdisciplin som har störst chans att komma med i OS-programmet.
Detaljer kring det kommande mästerskapet i Ghent presenteras förhoppningsvis vid FIPJP:s kongress i Antananarivo på torsdag.
Sverige kommer hursomhelst att skicka en trupp till VM i Ghent den 13-16 april. Uttagningen presenterar förbundskapten David Le Dantec i slutet av januari.

Publicerad: 2016-11-29

Senast uppdaterad: 2016-11-29

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se