Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

VM på Madagaskar har startat

Efter några dagar i Madagaskars huvudstad Antananarivo har det den svenska truppen nu fått inleda VM. Som inleddes i dag, torsdag, med precisionsskytte, där Rickard Nilsson var en poäng ifrån återkvalet. Lagspelet startar fredag morgon.

Merparten av den svenska truppen har vistats på Madagaskar och i huvudstaden Antananarivo sedan natten mellan söndag och måndag. Ali Abdi Aden lyckades dock missa flyget och anlände inte förrän senare på måndagen. På onsdagskvällen anlände också hans bagage – och Ali ska därmed kunna spela VM med sina egna klot och kläder.
Truppen har också hunnit med att byta hotell – ett byte som innebar en tydlig förbättring.

Stor fattigdom
Den stora och mycket påtagliga fattigdomen präglar tillvaron i Antananarivo – också för de spelare som kommer hit för att spela VM under några få dagar.
70 % av Madagaskars invånare lever i fattigdom – och 60 % i extrem fattigdom. Även om siffrorna inte är riktigt lika höga i huvudstaden (50 respektive 35 %) kan man tydligt se hur orättvis världen är bara genom att ta en kort promenad genom kvarteret. Eller en biltur – i den bedrövliga trafiken som inte gör omgivningarna mysigare.

Högklassig petanque
Fattigdomen är också en stor del av förklaringen till att nivån på boulespelet är så otroligt hög. Genom boulespelet finns det faktiskt en möjlighet att tjäna välbehövliga summor pengar.


Tre av medlemmarna i det svenska laget – Joachim Andersson, Ali Abdi Aden och Thomas Wiede – provade på en lokal bouletävling och fick känna ordentligt på den goda spelkvaliteten.
De flesta i den madagaskiska boulevärlden verkar mycket missnöjda med det lag hemmanationen har satt ihop. Två av spelarna – Tita och Nanou – klagar ingen över, men de båda andra borde enligt den allmänna meningen ha ersatts.


Sverige och Madagaskar ute ur skyttet
Madagaskar fick inte heller någon vidare start på VM när det i dag inleddes med precisionsskytte och deras representant, Razafimahatratoa, inte kom upp i mer än 21 poäng. Rickard Nilsson lyckades tyvärr inte kvalificera sig för vidare spel i VM i precisionsskytte. Han samlade ihop 31 poäng, men för att gå vidare krävdes 32.
Den regerande världsmästaren, Frankrikes Bruno Le Boursicaud, fick det bästa resultatet, 52 poäng. Ett överraskande styrkebesked – det var länge sedan han kom upp i några sådana nivåer under tävling.
Klara för kvartsfinal är också Mauritius Parvez Khodabaccus (51), Polens Tomasz Lipczynski (49) och Elfenbenskustens Dominique Zohou (46).
De skyttar som ska delta i återkvalet kommer att lägga ihop resultatet där med det ifrån den inledande kvalomgången – och de fyra som då har de bästa sammanlagda resultaten blir de återstående kvartsfinalisterna. Detta tack vare en helt ny regel som det inte tydligt informerades om på förhand. 

Tufft schema
Informationen har överhuvudtaget varit mycket bristfällig. Men vi vet att det enligt schemat kommer att bli ett par tuffa dagar.
I morgon, fredag, startar spelet klockan åtta, svensk tid. Det innebär tio för den som befinner sig på Madagaskar. Därefter ska samtliga fem grundspelsmatcher hinnas med. Med tanke på att de spelas i två olika hallar kommer de i programmet avsatta två timmarna per match alldeles säkert inte att räcka.
Därefter är det dags för återkval i skyttet.

På lördag startar spelet en timme tidigare, då med åttondelspooler. Klockan 13, svensk tid, ska det bli kvartsfinaler i skytte. Därefter åttondelsfinaler och kvartsfinaler i trippel, innan precisionsskyttet klockan 19 avslutas med semifinaler och final. Dessa ska också livesändas – via den här länken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Vill höra till övre hälften
Man kan också förmoda att nivån i det här mästerskapet kommer att vara mycket hög. Det har nu inte hållits något VM för herrar på fyra år och under den tiden har många länder – framför allt afrikanska och asiatiska – utvecklats och förbättrats avsevärt.
Sveriges förbundskapten, David Le Dantec, säger att målet är att hålla sig bland de 24 lag som efter grundspelet hamnar på den övre halvan och får spela vidare i VM istället för Nationernas Cup.
– Då har vi redan åstadkommit någonting bra. Sedan kan vad som helst hända och jag hoppas att vi kan få chansen att spela mot de allra bästa lagen.
David gissade före ankomsten till Madagaskar att de fyra semifinalisterna kommer att bli Frankrike, Madagaskar, Italien och Thailand.
Väl på plats visade sig banorna se ut ungefär som han trodde – svåra att lägga på, ganska lätta att skjuta på. Det passar ett offensivt lag som Madagaskars – men också ett läggstarkt lag som det svenska.
Det ligger gott om riktigt stora stenar på ett mycket finkornigt och tunt lager grus.


Sverige startar i morgon mot Kongo, som – så vitt vi vet – nu VM-debuterar. Klockan åtta alltså. Följ matcherna via vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2016-12-01

Senast uppdaterad: 2016-12-01

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se