Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Europaeliten tar slutstriden i Borås

Under helgen samlas Europas åtta främsta klubbarna i Borås för att göra upp om segern i Europacupen. Arrangörsföreningens ordförande, Herman Thorell, ser fram emot att få skörda frukten av ett halvårs förberedelser.

Sverige har inget lag med i finalspelet, eftersom årets representant i Europacupen – Stockholmsklubben Sibirien CP – vid gruppspelet i Italien snöpligt förlorade sin plats till holländska PU Kennemerland, där bland andra landslagsmannen Edward Vinke huserar. Sibirien förlorade den avgörande matchen med 12-13 och mötet med holländarna med 2-3 – trots att svenskarna tog fler poäng sammanlagt, 56 mot 55.

Danska grannarna med goda chanser
Det skandinaviska hoppet står istället till Boule Hedebo. Ett hopp som inte känns det minsta fåfängt, med tanke på att tre fjärdedelar av laget som i förra veckan tog Danmark till kvartsfinal i Herr-VM – Anders Erlandsen, Morten Junge och Morten Saxild-Hansen – återfinns i klubben.
– Eftersom danskarna kommer med 35 fans så hoppas man såklart det går bra för dem. Det är flera klubbar som har fans med sig, så kanske kan det bli riktigt skön stämning i hallen. Vi har fixat läktarplats för 200 personer, med möjlighet att vaska fram ytterligare sittplatser om det skulle behövas. Det trillar in biljettbokningar, så det kan nog bli gott om folk, säger Herman Thorell från arrangörsklubben Pomme de Pin de Toarpsdal.

Nygamla representanter från mästarnationen
De regerande mästarna från Italien, som vunnit Europacupen de två senaste åren – Diego Rizzis klubb AS Bocciofila Taggese, kvalificerade sig överhuvudtaget inte till årets Europacup. De brädades i det inhemska kvalet av Valle Maira Dronero, med landslagsspelarna Fabio Dutto och Fabrizio Bottero, som inte spelat Europacup sedan 2011.

Många topplag på plats i Borås
Av fjolårets åtta finalklubbar finns fyra med i år igen. Schweiziska Le Leman Pétanque, de båda bronsmedaljörerna Riganelli-Esch från Luxemburg och Monacos CB Monegasque – med bland andra Rémy Galleau och Jean Dominique Fieschi i laguppställningen – samt silvermedaljörerna från Frankrike, La Ronde Pétanque Metz.


Christian Goulleven, sekreterare i Luxemburgs Riganelli-Esch, var redan under gruppspelet på hemmaplan klar över vart klubben skulle i december. Foto: Barnabas Novák.

RP Metz har vunnit franska cupen – och därmed spelat i Europacupen – i rekordartade fem år på raken. De vann Europacupen 2012 och 2013 och har nu sin chans att ta tillbaka titeln från Italien.
Sveriges förbundskapten, David Le Dantec, är medlem i RP Metz men kommer, precis som sin fru, Nancy Barzin, att lämna klubben till årsskiftet. Alltså kommer ingen av dem att spela i Borås. Den regerande världsmästaren i singel, belgaren Claudy Weibel, lär troligtvis också lämna klubben och stanna hemma nu i helgen.
Med i uppställningen finns däremot Jean-François ”Tichon” Hemon, vars spel borde passa utmärkt på banorna i Borås, liksom Fred Machnik och den riktigt vassa damspelaren Aurelie Sallingue. Bland andra.

Belgarens andra Sverigebesök i vinter
Även om de belgiska landslagsspelarna i Metz lyser med sin frånvaro blir det trots allt belgisk landslagsglans i Borås tack vare Pachy Waterloo som kvalificerade sig som tvåa efter Monaco ur den kvalgruppen. Där spelar Jérémy Pardoen, som också var i Madagaskar för att spela VM under helgen som gick – och som var Belgiens representant i Singel-EM i Halmstad, där han fick se sig besegrad av Sveriges Rickard Nilsson i kvartsfinalen.

Tävlingsgeneralen slut i huvudet
Arrangörsklubben i Borås har under torsdagen och fredagen kört bilar till Landvetter och tillbaka för att plocka upp deltagarna i takt med att de anlänt.
– Det har varit ett sjukt jobb att få in alla uppgifter, förmedla kontakter med hotell och restaurang samt sy ihop en avslutningsbankett dit 106 personer har anmält sig. Man är såklart helt slut i huvudet, samtidigt som man inser att man gjort alla förberedelser man kunnat och nu bara behöver ro det hela i hamn, säger Herman Thorell.

Kul – men läskigt
Som dessbättre är långt ifrån ensam med att stå för arrangemanget.
– Vi är ett gött gäng på tolv totalt hängivna personer som alla har givna uppgifter, allt från chaufförer, via biljettpersonal, till städ. Det är första gången vi har ett så här brett och tydligt åtagande med kringarrangemang och det är skönt att ha alla år av erfarenhet med Fyrlingen i botten, berättar Herman.
Som nu är riktigt laddad för att få se frukten av alla förberedelser. Även om det är med lite dubbla känslor.
– Ett halvårs förberedelser ska plötsligt smältas samman till en slutprodukt. Det är både läskigt och kul.

Danskarna i grupp med Italien, Schweiz och Luxemburg
Redan klockan 16:00 på fredagen spelas det första mötet.
Då kommer RP Metz att möta CB Monegasque i grupp A där PU Kennemerland samtidigt ställs mot Pachy Waterloo
I grupp B spelar Boule Hedebo mot Riganelli-Esch och Valle Maira Dronero mot Le Leman Pétanque.

Livesändningar under hela helgen
På lördagen, med start klockan halv nio, fortsätter spelet med de båda återstående mötena i grupperna. Och på söndag, samma tid, spelar de två bästa lagen ur varje grupp semifinal medan de övriga spelar placeringsmatcher.
Finalen ska starta kvart över två.

Under hela helgen livesänds spelet av Thorells Event via denna länk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Som vanligt kommer uppdateringar också via vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Läs mer på arrangörens sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och se bilder på instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Resultat anslås löpande på CEP:s Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2016-12-09

Senast uppdaterad: 2016-12-11

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se