Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Waterloo besegrade Frankrike vid slaget i Borås

Europacupen avslutades med att fransmännen fick se sig besegrade på nytt. Inte vid, men av, Waterloo. Den belgiska klubben från Vallonien är ny mästare i slaget om Europas bästa klubblag.

Precis som Frankrikes kejsare Napoleon slutgiltigt besegrades i slaget vid Waterloo fick de franska mästarna och regerande silvermedaljörerna på nytt se sig besegrade i Europacupens slutgiltiga finalstrid i Borås – av Waterloo.

För femte året i rad representerade de franska cupmästarna i La Ronde Pétanque Metz sitt hemland i Europacupen. De båda första åren kammade de hem titeln där också och blev Europas bästa klubblag. Sedan dess har det blivit ett brons och, i fjol, ett silver sedan de förlorat den slutgiltiga finalen mot Italiens AS Bocciofila Taggese.

I år, när finalspelet mellan de åtta kvarvarande lagen – av rekordmånga 27 deltagande, avgjordes i Borås, såg det till en början ut som om fransoserna skulle få mycket svårt att nå slutstriden.
De inledde med att på fredagen besegra CB Monegasque med 3-2 innan de fick stryk med samma siffror av Pachy Waterloo från Belgien. Holländarna i PU Kennemerland besegrades av samtliga övriga lag i gruppen. Därmed kunde fransmännen ta sig vidare till semifinal som grupptvåa – bakom belgarna från Waterloo, som spöade såväl holländare som monegasker med 5-0 och såg synnerligen övertygande ut.

Från den andra gruppen kom schweiziska Le Leman Pétanque till semifinal som gruppetta och Danmarks Boule Hedebo som tvåa. Danskarna besegrade Luxemburgs Riganelli-Esch med 5-0 och italienska Valle Maira Dronero, som inte lyckades vinna ett enda möte i gruppspelet, med 3-2.
Danskarna hade en busslast supportrar med sig som höjde stämningen rejält i Borås boulehall. De förhållandevis unga spelarna förde själva, precis som de brukar, ett visst liv genom glädjevrål till de knutna nävar som följer på lyckade klot. Tillräckligt mycket för att reta flera av motståndarna och få en tillsägelse av tävlingsledningen, som bad dem att lugna ner sig inför söndagens semifinal.


Danskarna slår italienarna och tar sig till semifinal. Foto: Lasse Franck. 

Då ställdes danskar mot belgare och det blev riktigt spännande. Dessutom fick belgarna publikstöd från Monaco, Luxemburg och Italien så att det även på läktarna kunde utspelas en någorlunda jämbördig kamp.
Efter seger i varsin trippel handlade det om att vinna flest dubblar. Mixdubbeln, där Maria Saxild-Laursen och Lasse Dithmar representerade Danmark, avgjordes snabbt sedan den belgiska läggaren Sharon Handschouwerker vid ställningen 7-2 imponerat ordentligt genom att ur bakfickan plocka fram två klockrena carreauer att avsluta rundan med – sex poäng och match till Belgien.

Då stod det 3-3 i den öppna dubbel där Anders Erlandsen och Morten Saxild-Hansen spelade, medan Morten Per Laursen och Morten Junge låg under med 6-11.
Laursen och Junge gav dock prov på berömvärda kämpatag och gick sakta men säkert ikapp och förbi sina belgiska motståndare. Dessvärre tappade Erlandsen och Saxild-Hansen samtidigt greppet om sin match, där Christopher Jermus spel var svåröverträffat. 4-13 slutade den, när det stod 12-11 i den återstående matchen.
En bronsmedalj med mersmak ska danskarna ändå känna sig mycket nöjda med. Inte bara deras publik, utan också deras spel förgyllde dagarna i Borås och var solklart respektingivande.

De båda schweiziska rävarna Didier Sénézergues och Mokhtar-Maf Alidra fortsatte att imponera även under söndagen. Men det räckte inte för att stoppa fransmännen, som nu fått bättre kontroll över spelet. Det franska mixparet Camille Max och Jean-François Hemon gick inte att stoppa och tillsammans stöttade Fabrice Riehl och Fredric Machnik den blott 16 år gamle Florian Martinez, som visade att han var väl värd sin plats i truppen.
En olycka som kunde blivit betydligt värre, där Riehl träffades av en lille i ilfart bara en centimeter under vänsterögat (en av hans klubbkamrater råkade få med den vid ett stenhårt skott och Riehl stod lite för nära händelsernas centrum), stoppade tillfälligt trippelspelet. Riehl fick behandla blessyren med is innan han tillsammans med sina lagkamrater bärgade segern i matchen.
Efter vinst i båda tripplarna räckte det med seger i mixdubbeln för att Frankrike skulle säkra finalplatsen.


Varken Alidra och Sénézergues eller vådliga lilleskott kunde stoppa Martinez, Riehl och de övriga fransoserna i RP Metz.

Men där blev det alltså på nytt belgisk seger.  Banorna i Borås passade landslagsmannen Jérémy Pardoen betydligt bättre än dem i Antananarivo. Handschouwerker, Jermus och de andra fortsatte att imponera i lika hög grad som de gjort tidigare under helgen och det råder inget tvivel om att Europacupen fått rättmätiga mästare i Pachy Waterloo, som
för första gången sedan 2006 nu tar cupguldet till Belgien.

Otvivelaktigt är också det faktum att värdklubben Pomme de Pin Toarpsdal har gjort ett lysande arbete med arrangemanget. Såväl faciliteterna som servicen och det gästvänliga bemötandet lovordades från flera av de besökande trupperna.
Den svenska hedern är alltså klart ohotad, trots att den just i år fick försvaras vid sidan om och inte på banorna. Där belgarna från Waterloo gick obesegrade genom finalspelets samtliga möten.

Alla finalhelgens deltagande lag. Foto: Lasse Franck.

Europas åtta-i-topp:

1. Pachy Waterloo, Belgien

2. La Ronde Pétanque Metz, Frankrike

3. Boule Hedebo, Danmark
    Le Leman Pétanque, Schweiz

5. Valle Maira Dronero, Italien
    Riganelli-Esch, Luxemburg 

7. CB Monegasque, Monaco
    PU Kennemerland, Holland

Se finalen och andra möten i efterhand via den här länken. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2016-12-12

Senast uppdaterad: 2016-12-12

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se