Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Årets spelare i lag med världsmästaren

Årets stipendiater till prins Bertils minne är utsedda. Årets juniorer är Linn Callderyd och Ivar Liljegren, årets ledare är Herman Thorell och årets spelare är Jessica Johansson, som 2017 bildar lag med Laura Cardo och Yolanda Matarranz.

För första gången delas stipendiet till årets junior mellan två spelare – Linn Callderyd, Gothenburg Boule Bangers, och Ivar Liljegren, Sörbyängens Bouleklubb.


Linn Callderyd och Ivar Liljegren är 2016 års juniorer.

Årets juniorer med stor framtida potential
De får utnämningen med varsin motivering, som lyder enligt följande:

Linn Callderyd har visat ett stort spel under hela säsongen med en hög träningsmängd och hon gjorde ett fantastiskt SM med två semifinalplatser i damklassen, vilket är väldigt starkt.

Ivar Liljegren började sin karriär med att sopa rent på miniorbanan och har fortsatt att utveckla sig inom boulen. I dag har han blivit en lysande spelare i sin klubb såväl som på landslagsnivå.

Vi ser att Linn och Ivar har fortsatt goda möjligheter att utvecklas inom boulen och önskar:
LYCKA TILL I FRAMTIDEN!


Årets ledare, Herman Thorell. Här tillsammans med en av franska RP Metzs spelare, Jean-François Hemon, under Europacupens finalspel i Hermans hemstad Borås.

Eldsjäl bakom största inomhustävlingen är årets ledare
Årets ledare avslutade året genom att tillsammans med sina klubbkamrater arrangera Europacupens finalhelg på ett föredömligt sätt. Och det var ändå bara en i raden av alla de insatser för svensk boule Herman Thorell bidragit med genom åren.

Så här skriver förbundsstyrelsen i sin motivering:
Herman Thorell, Club Boule La Pomme de Pin, är en eldsjäl som Boulesverige kanske känner allra främst tack vare Fyrlingen, Sveriges största och väl ansedda inomhustävling som lockar många utländska lag.

Herman ställer alltid upp för svensk boule och är en profil vi är mycket glada att ha bland våra tävlingsarrangörer.

ETT STORT GRATTIS!

Dubbla EM-silver gör årets spelare självskriven
När det talas om årets spelare räcker det nästan med att rada upp årets resultat:
Årets spelare är Jessica Johansson, Coccinelle PC.
Hennes prestationer och resultat talar sitt tydliga språk:

Silvermedalj i precisionsskytte, EM för damer,
Silvermedalj i singel, EM för damer
Guldmedalj i mixed trippel, SM.
Vi gav Jessica ett förtroende och hon har förvaltat det på bästa möjliga sätt.

Det råder ingen tvekan om att hon är en av Europas allra bästa spelare.

ETT STORT GRATTIS! 


Jessica Johansson – bäst på plan 2016. Foto: Jac Verheul.

Inbjuden till fransk favoritfinal
Det gångna årets fina resultat har inte bara renderat Jessica Johansson titeln och stipendiet som årets spelare.
När Passion Pétanque Français, som är arrangörerna bakom en tour i Frankrike – där deltagarna i utvalda tävlingar samlar poäng för att sedan kunna bilda lag enligt ett system som i mångt och mycket påminner om det i deras Mastersturnering, den 19-21 januari samlar årets bästa spelare för den stora finalen i Fréjus kommer Jessica att finnas med i den exklusiva skaran.

En ära att få frågan
Åtta lag deltar i PPF-finalens damklass. Ett av dem är ett wildcard, Team Europe. Till detta lag har det italienska landslagets Laura Cardo bjudits in, tillsammans med spanska singelvärldsmästarinnan Yolanda Matarranz och Europatvåan, Sveriges Jessica Johansson.
– PPF är en stor tävling, att bli tillfrågad att ingå i team Europa är en ära och jag blev väldigt paff när jag fick mailet. Men det ska bli grymt kul och spännande, meddelar Jessica från Monaco, där hon befinner sig för att, tillsammans med Joachim Andersson, delta i ett marknadsföringsevenemang för boule petanque som en av klottillverkarna är med och arrangerar.

Motståndare blir medspelare
Efter att i år ha stått i två EM-finaler mot Yolanda Matarranz kommer Jessica nu alltså att tävla tillsammans med henne.
– Om man inte kan slå dem får man spela med dem, eller hur är det man säger?
– Bara att spela med Yolanda är förstås en stor grej.
Jessica berättar att de tidigare aldrig talat närmare varandra utan bara bytt små ord.
– Hej, läget, bra, tack.
I januari blir det antagligen ytterligare några. Och kanske kan Jessica dessutom passa på att dra några nya lärdomar inför kommande möten med mästaren, så att utgången då kan bli en annan…

Tuffast tänkbara motstånd
Utgången i PPF-finalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vill Jessica inte sia om.
– Men det hade varit kul bara att gå ur poolen.
Skaran som ställer upp i PPF-finalen är verkligen exklusiv – det rör sig om Frankrikes (och därmed några av världens) allra bästa spelare.
Rankinglistan i damklassen toppades vid årets slut av Marie-Christine Virebayre som valt att bilda lag med Anaïs Lapoutge och Anna Maillard.
Tvåa på listan var Florence Schopp som spelar med Alison Rodriguez och Cindy Peyrot, och på tredje plats kom Audrey Bandiera som i finalen spelar med Angélique Colombet (tidigare Papon) och Angélique Zandrini.

Och som Sveriges förbundskapten, David Le Dantec, tidigare konstaterat är de franska spelarna dessutom bättre när de får spela på hemmaplan i nationella tävlingar, utan mästerskapspressen.
Möjligheten att få möta dem under dessa former kan med andra ord vara mycket värdefull.

Alla franska favoriterna på plats
I herrklassen är det Diego Rizzi, Rémy Galleau och Sony Berth som är wildcard. Och bland de 15 inhemska lagen hittar man i stort sett alla de mest välkända namnen: Rocher, Robineau, Lacroix, Puccinelli, Fournié, Sarrio, Philipson, Machnik, Radnic, Hureau, Suchaud, Quintais, Sevilla, Malbec och Fazzino – för att nämna några.
Så skulle spelet sluta tidigare än önskat – eller om det blir gott om utrymme mellan matcherna – kommer det inte att råda någon brist på sysselsättning.
– Då är det bara att passa på att gå och titta. Det här är den sortens tävling man sällan får uppleva, som Jessica själv konstaterar.

Att hon känner sig nöjd med att själv ha fått en plats i den är inte svårt att förstå. Och att bli utnämnd till årets spelare hemma i Sverige värdesätter hon också.
– Det känns bra! Det är alltid roligt att bli uppmärksammad för de prestationer man har lyckats åstadkomma. Både genom att bli årets spelare och internationellt sett genom att bli tillfrågad att spela PPF.

Publicerad: 2016-12-18

Senast uppdaterad: 2016-12-19

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se