Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

De åker till Dubbel-VM

När Dubbel-VM avgörs för första gången, samtidigt som Singel-VM, kommer Sverige att representeras av Joachim Andersson, Rickard Nilsson, Noon Geffenblad och Jessica Johansson – som dock inte kommer att försvara sitt VM-brons i singel.

Under påskhelgen arrangeras tidernas första Dubbel-VM i Ghent, Belgien, och samtidigt blir det VM i singel.
Det är med andra ord fem mästerskapsguld som kommer att delas ut under en och samma helg: singel för damer respektive herrar, dubbel för damer respektive herrar och mixdubbel. Och varje nation får skicka max fyra spelare.

Svårt pussel att lägga
Sveriges förbundskapten David Le Dantec berättar att uttagningen inte var någon enkel uppgift.
– Eftersom det inte funnits många möjligheter för spelarna att förbättra sig eller visa upp sig sedan de senaste mästerskapen – i Bratislava och Madagaskar – kändes det som att det var spelarna som var med där vi skulle börja med.
– Och med det här mästerskapsupplägget måste man nästan bestämma sig för vilken eller vilka klasser man ska prioritera och göra uttagningen efter det. Beroende på i vilken ände vi började fick vi olika resultat, säger han.

Utgick från dubblarna
Till slut kom David, i samråd med assisterande förbundskapten Anders Larsson, fram till att utgå ifrån dubblarna. Förbundskaptenen har fått indikationer på att det är den klass som kommer att inleda mästerskapet.
– Eftersom vi tror att Joachim/Rickard och Noon/Jessica är de mest konkurrenskraftiga dubblar vi kan komma till VM med måste vi därmed använda samma spelare till de övriga klasserna.
Att Rickard Nilsson, med ett färskt EM-brons i singel i bagaget, skulle bli mannen att ställa på singelbanorna rådde det ingen tvekan om.
– Han är bra i singel och han gillar att spela singel, som förbundskaptenen konstaterar.

Låter svenska mästaren spela singel
För damernas del var beslutet inte riktigt lika lätt.
– Men i singeln kommer Noon att få en chans att visa för andra vad hon visade hemma i Sverige under förra året.
Hur kommer det sig då att förbundskaptenen inte ställer den regerande VM-trean och EM-tvåan i singel på singelbanan?
– Det beror förstås på flera saker. Nu ska vi inte åka till ett renodlat singelmästerskap och det kommer att kräva andra förberedelser än ett sådant. Det finns en klar risk att förlora fokus i singeln om man inte dessförinnan har lyckats så väl som man hade hoppats i dubbelmästerskapet, säger David.
– Dessutom uttryckte Jessica ett intresse för att spela lagspel och med Noon med på resan hade vi ett riktigt bra alternativ – hon vann ju de svenska mästerskapen i singel och hon är en spelare vi verkligen vill satsa på, också inför framtiden.

Sverige vänder på könsrollerna
Det innebär också att Jessica istället kommer att spela mixdubbel, tillsammans med sin pojkvän Joachim Andersson.
– Och där kommer Joachim att ha en nyckelroll. Jag förväntar mig att det är svårt att lägga på mästerskapsbanorna och tror att han kan innebära en stor fördel för Sverige och sätta press på motståndarlagen, som säkerligen i så gott som alla fall kommer att använda damspelaren som läggare – medan vi i Sverige har valt någonting annat. Förhoppningsvis kommer det att innebära att Jessica ofta hamnar i lägen där hon utan press kan skjuta för ytterligare poäng, säger David.

Glada mästerskapsspelare
Som naturligtvis själv kommer att finnas på plats för att coacha de svenska spelarna i sitt hemland. Med till mästerskapet följer också assisterande förbundskapten Anders Larsson. Antagligen kommer Joachim och Jessica få klara sig utan en ständigt närvarande coach under mixdubbeln, eftersom David och Anders då kommer att stötta singelspelarna.
Mästerskapet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. äger rum under påskhelgen, den 13-16 april.
– Det var väldigt trevligt att höra spelarnas reaktioner när jag nyss ringde runt till dem – de var alla väldigt glada och ser mycket fram emot det här mästerskapet. Det gör jag också och jag känner mig övertygad om att vi kommer att ställa upp med de bästa möjliga dubblarna i detta första Dubbel-VM, avslutar förbundskaptenen.

Publicerad: 2017-01-31

Senast uppdaterad: 2017-01-31

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se