Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Nya regler för landslagskval och cupfinal

Svenska Cupens finalspel avgörs medelst cirkelpool medan poolspelet försvinner från veteranernas landslagskval, där ett lag numera kan bestå av fyra spelare. Det är konsekvenserna av de förändringar som just har genomförts i tävlings-bestämmelserna.

Förbundsstyrelsen fattade vid sitt möte i december beslut om att genomföra ett antal förändringar av tävlingsbestämmelserna. Det var förbundets tävlingskommitté som till mötet hade lämnat ett antal förslag som förändrar förutsättningarna för veteranernas landslagskval samt Svenska Cupens finalspel.De nya bestämmelserna gäller från och med nu och påverkar därmed också årets finalspel, vilket innebär att de kommer att användas för första gången under finalomgången i Svenska Cupen Dam, den 25 februari. Cirkelpool i cupfinalerna
De åtta finallagen delas precis som tidigare upp i två delar med fyra lag i varje men spelar sedan cirkelpool istället för gruppspel.
Spel som avgörs med cirkelpool skiljer sig inte från ett vanligt poolspel (där vinnare möter vinnare och förlorare möter förlorare, efter det första mötet, och där vinnaren i vinnarmötet är klar för slutspel medan förloraren i förlorarmötet är utslagen) förrän det kommer till skiljematchen. Då flyttas vinnaren i förlorarmötet till en annan pool.
(Se resultatmallen för finalspelet i Svenska Cupen Dam Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.för en schematisk beskrivning av hur det fungerar.)

På så vis undviker man att lag som redan har mötts möts igen i skiljematchen. (Och öppnar för möjligheten att tre lag som startade i samma pool når slutspelet.)

Det här innebär också att man helt eliminerar risken för att en match ska vara betydelselös, för ett eller samtliga lag, vilket är skälet till att tävlingskommittén föreslagit förändringen.

Avbytare och semifinaler i landslagskvalet
I tävlingsbestämmelserna för veteranernas landslagskval har man infört möjligheten att – precis som i de internationella mästerskap, dit segrarna kvalificerar sig – ställa upp med fyra spelare per lag och göra ett spelarbyte per match.
Det poolspel som, efter trippel- och dubbelknock, tidigare varit det som slutgiltigt skiljer de fyra bästa lagen åt ersätts med vanlig direktutslagning (semifinaler och final) och i fortsättningen blir det alltså två tredjepristagare bakom de båda finalisterna. 

De uppdaterade tävlingsbestämmelserna finns i dokumentbanken Länk till annan webbplats..

Och här finns en översikt Länk till annan webbplats. över de förändrade paragraferna.

Publicerad: 2017-02-12

Senast uppdaterad: 2017-02-12

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se