Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Le Dantec lämnar landslaget

Sveriges förbundskapten, David Le Dantec, lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan. Hans nya jobb tar betydligt mer tid i anspråk än han hade räknat med och han hinner inte längre med att lägga den kraft han behöver och vill på de svenska landslagen.

I januari bytte David Le Dantec anställning och företag i sitt vanliga yrkesliv. Han hade räknat med att samtidigt kunna fortsätta som svensk förbundskapten åtminstone under första halvåret 2017, men efter att ha haft mer än fullt upp under ett antal veckor på sitt nya arbete väljer han att kliva av som landslagsansvarig. 

Måste omprioritera
– Jag har bestämt mig för att börja som utvecklingsansvarig på ett ungt belgiskt företag och började på den positionen den 2 januari. Efter en och en halv månad måste jag konstatera att den mängd arbete och energi jag behöver lägga på mitt vardagsarbete är väldigt stor, säger David och fortsätter:
– Som en konsekvens har jag behövt omvärdera mina prioriteringar – boule, familj och yrkesliv – och jag har bestämt mig för att prioritera jobb och familj. Med andra ord har jag inte tillräckligt med tid för att genomföra det jag under två år har genomfört som förbundskapten för de svenska landslagen.

– Vi försökte, med Lasses och Anders hjälp, hitta en ny arbetsmodell men tiden jag kan ägna landslagen är inte tillräcklig. Jag insåg tidigare den här månaden att jag försatte både förbundet och elitkommittén i en riktigt svår situation gentemot spelarna, då jag inte närvarade vid tävlingar och inte arbetade med förberedelser och landslagssamling.
– Av samma skäl har jag valt att inte ställa upp i de franska mästerskapen i år och att lämna Metz.

Anders Larsson tar över tills vidare
Slutsatsen kunde till slut bara bli en enda, menar David.
– Med allt detta i beaktande är den enda kvarvarande möjligheten att avgå och ge förbundskaptensposten till någon annan – någon som kan vara närvarande, ro projektet i land och ge spelarna ordentligt stöd.
Davids assisterande förbundskapten, Anders Larsson, kommer att ta över som tillförordnad förbundskapten medan man på förbundet letar långsiktiga lösningar på den uppkomna situationen – ett arbete som redan har inletts, men som kan komma att ta sin tid.


Anders Larsson blir tf FK. Foto: Lasse Franck.

Spelartruppen kommer under säsongsstarten att se ut på samma sätt som då 2016 års arbete avslutades. Precis som då kommer dörrarna till landslaget att vara öppna och nya spelare kan tillkomma, medan andra kan behöva ställa sina platser till förfogande. Men än så länge görs alltså inga förändringar i truppen.

Följer ändå med till VM
David kommer, som planerat, att tillsammans med Anders åka till VM i Ghent för att coacha de spelare han valt ut för att representera Sverige där.
– Det kommer jag att göra med samma fokus och professionella inställning som tidigare och jag kommer – återigen – att vara mycket stolt över att sitta på bänken som förbundskapten för det svenska landslaget.

Stolt över spelarna och resultaten
Beslutet att lämna de svenska landslagen var inte lätt att fatta och det gjordes inte utan ett visst mått av sorg.
– Jag vill också berätta hur fantastiskt äventyret med de svenska landslagsspelarna och staben har varit och hur stolt jag har varit över att få vara kapten de senaste två åren. Jag tycker att vi under de två åren, med hjälp av elitkommittén och av Lasses och Anders enorma stöd, har lyckats åstadkomma fina framsteg och goda resultat – både i internationella tävlingar i Frankrike, som Palavas, Blangy, Nyons, och internationella mästerskap, säger David och listar mästerskapsresultaten:

  • Silvermedalj, EM, singel, dam, 2016.
  • Bronsmedalj, EM, singel, herr, 2016.
  • Silvermedalj, EM, precisionsskytte, dam, 2016.
  • Kvartsfinal, EM, trippel, dam, 2016.
  • Åttondelsfinal, VM, trippel, herr, 2016.
  • Åttondelsfinal, VM, trippel, dam, 2015.
  • Åttondelsfinal, EM, trippel, herr, 2015.
  • Bronsmedalj, EM, trippel, U23 dam, 2015.
  • Kvartsfinal, EM, trippel, U23 herr, 2015.

– Jag vill tro att den struktur och den modell vi arbetat fram – med två grupper om 10-12 spelare, alla förberedelser vi gjort i form av internationella turneringar, men också nationella tävlingar, träningslägren – varav ett med Dylan Rocher – och kommunikationen med spelarna, att alla dessa faktorer har bidragit till de medaljer och goda resultat vi har uppnått.

Sverige bland Europas Topp-5
– Landslagen har lyckats med att alltid hålla sig kvar i EM- och VM-turneringarna, vi har aldrig spelat Nationernas Cup, och om vi ser till resultaten under 2015-2016 har vi lyckats positionera Sverige bland Europas Topp-5, bakom Frankrike, Italien, Spanien och Belgien men framför Tyskland, Holland, Schweiz och Danmark, säger David och tillägger:
– Att vi som enda nation lyckades ta medalj i båda klasserna vid Singel-EM är en prestation utöver det vanliga – och på hemmaplan, dessutom, där det alltid är svårare.


Sverige var det enda land vars båda spelare tog medalj vid Singel-EM i Halmstad. Foto: Joachim Andersson.

Tackar för äventyret
Exakt hur landslagsorganisationen kommer att se ut framöver är i nuläget oklart.
– När jag kom var ett av mina mål att få en hållbar organisationsmodell på plats. Jag är medveten om att det uppdraget inte är helt avslutat men jag är övertygad om att målet kan nås tack vare Lasses och Anders arbete, med elitkommitténs stöd.
David tycker att det är bra att Anders nu kliver in som tillförordnad förbundskapten.
– Anders var involverad från början och har varit mycket stödjande. Han känner också väl till alla spelarna och har skaffat sig lite erfarenhet av att coacha vid internationella mästerskap i och med Dam-EM i Bratislava och Singel-EM i Halmstad.
– Jag vill återigen tacka honom och elitkommittén – Kerstin, Pontus och Lasse – för förtroendet de visat såväl mig som spelarna under det här tvååriga samarbetet. Det här äventyret varit mer än en bara en boule-erfarenhet – en mänsklig erfarenhet, avslutar David.

Ledsna förbundsmedlemmar önskar lycka till
Från förbundets sida beklagar man Davids avhopp.
– Vi är alla mycket ledsna över att han lämnar oss. Bortsett från att hans arbete har varit mycket framgångsrikt så har det också, på ett personligt plan, varit väldigt både roligt och lärorikt att arbeta tillsammans med David. Det kommer inte att bli lätt att ersätta honom, men vi är glada över att Anders, som är den mest lämpade att fylla tomrummet medan vi gör ett försök, är villig att göra det. Vi riktar största möjliga tack till David för den tid som har varit och för det han har lyckats åstadkomma och önskar honom lycka till i sitt nya arbete, säger förbundets informatör Lasse Franck, som också fungerat som landslagssamordnare och delegationsledare under Davids tid som förbundskapten.

Publicerad: 2017-02-23

Senast uppdaterad: 2017-02-23

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se