Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

De nya reglerna är här

De nya spelreglerna finns nu tillgängliga på svenska och gäller från och med i dag. Samtidigt publicerar vi en ny domarhandbok. Nedan kan du läsa om de viktigaste förändringarna.

De nya spelreglerna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.  antogs av FIPJP:s styrelse i december och gäller i internationella tävlingar och mästerskap från och med den förste januari. En översättning, med vissa svenska avvikelser (markerade med kursiv stil i regelboken), har nu antagits av SBF:s styrelse och den gäller i svenska tävlingar från och med i dag.
Samtidigt med reglerna publiceras en ny domarhandbok. Länk till annan webbplats.

Här listar vi de viktigaste förändringarna i tur och ordning:

Miniorer och yngre juniorer har möjlighet att spela med klot av sina egna, mindre, storlekar i samtliga tävlingar (§ 2) och åldersgränsen för miniorer är ändrad så att åldersklassen innefattar spelare upp till och med tolv år (tidigare var man minior till och med elva år).

Lillarnas vikt finns numera inskriven i reglerna (§ 3).

Om en spelare lyfter upp eller suddar ut ringen innan alla klot i omgången är spelade läggs ringen tillbaka men bara motståndarlagets spelare får kasta sina återstående klot (§ 6).

Övertramp medför varning enligt § 35 och jämställs inte, som tidigare, med felaktigt kastat klot (§ 6).

Laget som ska kasta ut lillen har en minut på sig att göra det (§ 7). Om laget misslyckas med sitt lilleutkast ska motståndarlaget omedelbart placera lillen på valfri godkänd plats på banan (§ 6). Misslyckas lag nummer två med att placera lillen på godkänd plats delas en varning ut.

Innan en spelare ska kasta sitt klot får denne, eller dennes medspelare, fylla igen en fördjupning som orsakats av ett tidigare spelat klot. Om en spelare istället för att täppa igen fördjupningen gör en svepande rörelse med foten för att jämna till banan – särskilt framför klot som ska skjutas – ska denne dömas till påföljd enligt § 35 (§ 10).

Om en spelare plockar upp sina klot från banan medan det fortfarande finns klot kvar att spela i innevarande omgång får dennes lag inte spela omgångens resterande klot (§ 27).

En omgång anses vara påbörjad i och med att lillen har kastats ut – oavsett om den hamnar på giltig plats eller inte (§ 33). Undantag kan göras vid tidsbegränsade matcher.

Bestraffningsskalan har kortats – annullering av två klot har tagits bort – och ser nu ut som följer (§ 35):
1. Varning (gult kort). Varning är en påföljd som endast kan delas ut efter det att en regelöverträdelse har gjorts.
2. Annullering av spelat klot eller klot som ska spelas (orange kort).
3. Den felande spelaren utesluts under resten av matchen (rött kort).
4. Det felande laget diskvalificeras (rött kort).
5. Båda lagen diskvalificeras – om de handlat i samförstånd (rött kort).

Av säkerhetsskäl får man inte spela i skor som är öppna fram- eller baktill (§ 39).

Det är förbjudet att använda mobiltelefon under pågående match och att röka – även elektroniska cigaretter – på spelområdet (§ 39).

I och med att merparten av paragraferna har fått nya nummer stämmer inte längre alla hänvisningar till sådana i tävlingsbestämmelserna. Tävlingskommittén ska gå igenom och uppdatera samtliga tävlingsbestämmelsers paragrafhänvisningar inom de närmaste veckorna

Läs samtliga regler här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2017-03-15

Senast uppdaterad: 2018-01-16

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se