Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Ständiga favoriter och nykomlingar slåss om cupsegern

Det har blivit dags att kora årets mästare i Svenska Cupen Öppen – tillika årets spelare i Europacupen. De regerande mästarna i Sibirien CP delar favoritskapet med Coccinelle PC. Och utmanas av ytterligare sex sugna klubbar.

Sedan Stockholmsklubben Sibirien vann Svenska Cupen förra året har landslagsspelaren Therese Broberg och hennes pappa, Pauli Mäkitalo, anslutit till klubben. Och de finns med i truppen som i helgen åker till Falkenberg för att försvara cupmästartiteln.
– Men det är ändå i stort sett samma trupp som förra året, säger Albin Plantin.
Han ingår själv i den, tillsammans med Anders Csapó, Camilla Csapó, Filip Goldéus, Conny Plantin och Thomas Wiede – utöver de redan nämnda nytillskotten.

Bäddar inte för besvikelse
Men Albin vill ändå inte säga att han räknar med samma resultat som förra året.
– Det är klart att vi ska försöka vinna, men det är aldrig bra att räkna med det – då bäddar man skönt för att bli besviken.
Av startfältets övriga klubbar pratar Albin om Boo, Coccinelle och Lindome. Men utnämner inte någon till en säker semifinalist.
– Jag tror att alla lag som vill vinna kommer att få det tufft. Så det är lika troligt att någon annan gör det.

Lätt motvillig favorit
I lördagens andra pool finns – tillsammans med Lindome BK, Tempête Club de Petanque och Tjust Petanque Club – klubben som vunnit Svenska Cupen resterande tre av de fyra senaste åren: Coccinelle PC.
Där spelar tre av de fyra spelare som nästa månad åker till Belgien för att spela VM: Joachim Andersson, Jessica Johansson och Rickard Nilsson. Och i truppen ingår dessutom Jonas Jacobsen och Freddie Tapper, U23-landslagets Simon Åkesson, Kerstin Hjelm, som var med och vann Svenska Cupen Dam för några veckor sedan, och den tillförordnade förbundskaptenen Anders Larsson. Att de får finna sig att spela under favoritpress är kanske inte så konstigt.

– Jag förstår om andra ser oss som favoriter. Vi placerar oss alltid bland de fyra bästa, säger Joachim Andersson och fortsätter:
– Tar man spelare för spelare har vi också ett starkt lag. Och jag tror att vi är ett bättre lag nu än förra året faktiskt. Då var vi många starka individer men inte ett tillräckligt bra lag. Det känns bättre nu. Om man ändrar i ett lag är det ju inte säkert att det ger full effekt från början.
– Och du har rätt i att vi är tre spelare som ska åka till VM och som nog har hållit igång vår träning på ett annat sätt än de flesta.
– Men du vill ändå inte kalla er för favoriter?
– Vi kan väl gärna vara favoriter – det spelar inte så stor roll faktiskt. Och jag ser många andra klubbar som starka. Sibirien och Boo framför allt. Och Lindome kommer inte så långt efter. 

Slåss på bredden
Helsingborgsklubben Kärnan har missat finalspelet de tre senaste åren, men tog sig nu vidare till finalspelet före fjolårsfinalisterna Nobel Petanque – trots att de förlorade mötet dem emellan – tack vare en vinst mot en annan Malmöklubb, La Boule d’Or, som i sin tur slog Nobel.
Henri von Eggers Patron menar att klubbens bredd, det faktum att de har tillgång till många spelare med hög kapacitet, är deras största styrka. Den återspeglar sig också i spelartruppen – Kärnan kommer till Falkenberg med hela tolv spelare. I startåttan finns Dan och Marina Edman, Håkan Hallberg, Linus Magnusson, Linnea von Eggers Patron, Viktor von Eggers Patron, Jonny Patron och Ulf Wallman. Och på bänken sitter Tobias Edman, William Silfverberg, Tobias Svensson och Henri själv.
– Vi saknar spjutspetsarna som till exempel Coccinelle, som jag ser som favoriter, har. Men vi har nog den största bredden i Sverige, i den meningen att vi har så många bra spelare att vi skulle kunna byta ut en hel trippel mellan två möten, och det är en stor fördel. Även om det är en större fördel i seriespelet än i Svenska Cupen, säger Henri.
Som ändå håller tummarna för att det inte ska behöva gå så långt.
– Jag hoppas att jag inte behöver spela själv.
Målsättningen är att ta sig till semifinal, så att de får fortsätta att spela på söndagen.
– Och väl där vet man ju att vad som helst kan hända, att alla kan slå alla på en bra dag. 

Tar ett steg i taget
Eftersom Svenska Cupens finalspel från och med i år spelas med cirkelpool kan tre lag från samma pool nå semifinalerna. Men poolerna reglerar ändå spelordningen och det är först i skiljematchen lag från de olika poolerna möter varandra.
Kärnan spelar i samma pool som Örebroklubben Sörbyängen, med sin ovanligt unga trupp, och de båda Stockholmsklubbarna Sibirien och Boo.
Som möter varandra i öppningsmatchen på lördagsmorgonen/-förmiddagen.
Leo Brood Björk tycker inte att det känns som en tuff start.
– Det känns som en rolig start. De är regerande mästare och vi är i finalspel för första gången. Pressen ligger på dem, säger Leo.
Trots att det var en förlust mot just Sibirien som stoppade Boo ifrån finalspel förra året.
Landslagsspelarna Ali Abdi Aden och Lotta Larsson finns förstås med i truppen, liksom Mats Hamberg, Tove Næss, Jesper Skult, Jens Terestchenko och Leo själv.
– Vi har ett bra lag. Vi saknar Erik (Lööf Ekström) som var med i kvalet, men det känns bra ändå.
Vad som händer efter mötet med Sibirien har Leo inte funderat över ännu.
– Vi fokuserar på första matchen. Tar en match i taget och ett klot i taget. Men vi vill förstås ta oss ur poolen till att börja med.
Längre fram än så vill Leo alltså inte spekulera.
– Det överlåter vi till andra. Det är många som gillar det, säger han med ett leende.
Så mycket som att en seger i Svenska Cupen inte är fy skam kan han ändå skriva under på.
– Det vore jäkligt kul att spela Europacupen, om man säger så.

Vilka som får göra det vet vi på söndag kväll.

Följ helgens cupspel via:

Publicerad: 2017-03-24

Senast uppdaterad: 2017-03-25

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se