Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Coccinelle tillbaka på tronen

Det blev dramatik av olika slag i Svenska Cupens finalspel i Falkenberg. Det slutade med att Coccinelle återtog cuptronen efter att i finalen ha besegrat Sibirien, som i fjol bröt deras tre år långa segersvit. Och nu är CPC tidernas mesta cupmästare.

Coccinelle PC blir Sveriges representanter i årets upplaga av Europacupen. Det står klart sedan Malmöklubben på söndagen vann Svenska Cupen Öppen. Det står också klart att föreningen i och med segern är Sveriges mesta cupmästare genom tiderna. Flest segrar i Svenska Cupen Dam, fem stycken, skaffade sig klubben tidigare i år och nu har den lika många – och fler än någon annan (fram till i går låg en annan Malmöklubb, La Boule d’Or, jämsides med Coccinelle) – i öppen klass.
Att det var så den ovanligt välspelade och spännande finalen skulle sluta var dock oklart in i det sista – de regerande mästarna från Stockholmsklubben Sibirien kunde också ha vunnit den.

Cirkelpoolseffekten påtaglig
Finalhelgen bjöd på flera spänningsmoment. Cirkelpoolen, som från och med i år används för att utse semifinalister och halvera finalhelgens startfält, fick genomslag då tre lag från samma ursprungspool avancerade till söndagens spel.
Coccinelle blev det enda laget från pool B som tog sig vidare. Liksom Boo SK i den andra poolen vann de vinnarmötet och slapp skiljematcher.
Den unga truppen från Sörbyängens BK – där den äldsta spelaren var 26 år och majoriteten inte hunnit fylla 18 – som svarat för en sann bedrift bara genom att ta sig till finalhelgen, hade vid det laget slagits ut.
Det hade även den unga Stockholmsklubben Tempête Club de Pétanque, som gjorde entré på boulebanorna i fjol, sedan den förlorat ett mycket jämnt möte med Tjust PC från Västervik.

Tjusts spel räckte inte mot Kärnan
Tjust ställdes mot BK Kärnan som hade förlorat mot Boo men besegrat Sörbyängen i en långt ifrån ojämn kamp. Skiljemötet blev också jämnt – även om Helsingborgsklubben tog ledningen med 2-0 efter trippelmatcherna och dessutom med 8-0 i mixdubbeln. Tjusts Ulrika Alstander och Stephane Zaklada lyckades dock vända underläget mot Marina Edman och Håkan Hallberg och det stod 12-9 när William Silfverberg och Tobias Edman slog Johan Karlsson och Sten Alstander med 13-8 och gav Kärnan den enda dubbelvinst de behövde. Att Larry Berthelsen och Janne Johansson skapat ett rejält övertag för Tjust i den återstående dubbeln mot Dan Edman och Linus Magnusson spelade därmed ingen roll.

Lindome nära de regerande mästarna
Minst lika jämnt blev det i andra skiljemötet, där de regerande mästarna från Sibirien CP – som inledde årets cupspel med att förlora Stockholmsderbyt mot Boo SK – ställdes mot Göteborgsdistriktets hopp – elitserierivalerna i Lindome BK.
Där stod det 1-1 efter trippelspelet sedan Lindomes Stefan Giza, Stefan Holmström och Andreas Petersson vunnit den öppna trippeln medan Sibiriens Camilla Csapó, Albin Plantin och Thomas Wiede tagit hem mixtrippeln.
Lindome var inte så långt ifrån att slå Sibirien. Foto: Ove Johansson.

Dubblarna blev jämna allihop. Henrik Hugosson och Stefan Holmström hade gett Lindome ledningen med 9-5 när Albin Plantin och Thomas Wiede vände för att vinna med 13-9.
Lite senare kunde Camilla Csapó och Filip Goldéus avsluta dagens spel och säkra Sibiriens semifinalplats genom att vinna mixdubbeln med 13-10 och då stod det 11-9 till Lindome i den kvarvarande.

Boo diskades – temporärt
Det innebar att Sibirien skulle få en ny chans att slå Boo SK. Denna gång i semifinal.
En semifinal som fick en unik start.
Spelarna i Boo hade tröjor i olika blå nyanser, varav somliga var renodlade klubbtröjor medan andra var helt vanliga tröjor på vilka ett klubbmärke hade fästs, vilket hade fått domaren, Magnus Halleen, att under lördagen samla klubbens spelartrupp för att förklara att deras klädsel inte kunde betraktas som enhetlig – vilket den måste vara för att man få ska få spela klubbundna (liksom internationella och nationella) tävlingar.
Eftersom Boos spelare inte hade åtgärdat den saken när söndagens spel startade förkunnade domaren, så snart semifinalens första lille hade kastats, att laget var uteslutet ur tävlingen. Detta i enlighet med de allmänna tävlingsbestämmelsernas tredje kapitel, § 6, där enhetlig klädsel definieras och det slås fast att: ”det lag som efter domarens påpekande ej följer bestämmelserna om enhetlig klädsel utesluts från tävlingen”.

 
Boos klädsel var alltför brokig i domarens ögon. Foto: Thorells Event.

Protester från spelarna – somliga högljudda – följde. Och när den spelare som enligt domarens uppfattning avvek alltför mycket från bestämmelserna, Jesper Skult, till slut drog på sig en klubbtröja av den modell som merparten av lagets spelare bar, fick laget – trots att det fem minuter tidigare hade diskvalificerats – spela vidare.
Vilket ledde till ytterligare diskussioner – om huruvida det är möjligt att ett lag som har uteslutits ur en tävling ändå spelar den.

Inledde returmötet lika starkt
De diskussionerna utspelade sig emellertid inte på det aktuella banområdet, där semifinalen nu hade börjat.
Och där det verkade som att den irritation som hade väckts hos åtminstone en del av Boo-spelarna fungerade som bränsle och tillförde laget energi, för det var Boo som tog kommandot. I mixtrippeln – där just Jesper Skult, tillsammans med Lotta Larsson och Matte Hamberg, mötte Camilla, Albin och Thomas – tog de ledningen med 10-0 och 12-1, i den öppna trippeln stod det en stund 10-5. Sedan plockade Sibirien visserligen åt sig fler poäng än motståndarna men de hann sammanlagt inte samla ihop fler än åtta per match innan Boo kunde avsluta dem och ta ledningen över Sibirien med 2-0 i matcher – precis som på morgonen före (även om den ena trippelmatchen då slutade 13-12).


Två av Kärnans många värdefulla spelare: William Silfverberg och Tobias Edman. Foto: Ove Johansson.

Coccinelle ångade vidare
Skånederbyt i den andra semifinalen fick en jämnare start – i alla fall i matcher räknat. För även om Jessica Johansson och Simon Åkesson både träffade och stannade på det mesta, så att de tillsammans med Joachim Andersson kunde vinna mixtrippeln med 13-4 utan att Kärnan lyckades hota dem på allvar, blev det riktigt spännande i den öppna trippeln där Anders Larsson, Jonas Jacobsen och Freddie Tapper mötte William Silfverberg, Dan Edman och Tobias Edman. Lagen höll i stort sett jämna steg matchen igenom och den kom hela vägen till 12-12 sedan båda klubbarna haft chansen att avgöra. Men det blev Kärnan som gjorde det och ställningen inför dubblarna var 1-1.


BK Kärnans entusiastiska trupp innehöll spelare i åldersspannet mellan 16 och 64 år.

Där blev det som väntat Coccinelle som vann och med Kärnans tolv spelare starka trupp försvann också helgens mest högljudda och entusiastiska hejaklack. 

Sibiriskt stordåd
Samtidigt svarade Sibirien för ett sant stordåd när de i Stockholms-semin vände sitt underläge till vinst genom att ta hem samtliga tre dubblar. Camilla och Filip gjorde ännu en strålande insats i mixdubbeln, där Lotta och Leo startade med att ge Boo ledningen med 4-3 men sedan inte lyckades knipa några fler poäng.
Matte Hamberg och Ali Abdi Aden, som fram till nu visat sig vara i lysande form, hade också skapat en ledning för Boo – med 7-3. Men sedan var det som om det tidigare nämnda bränslet tog slut för Ali, samtidigt som Albin, nu i rollen som skytt, hittade rätt gång på gång. Hans medspelare, Anders Csapó, spelade också synnerligen stabilt och på fem rundor lyckades de ta tio raka poäng.
Därmed hängde allt på matchen mellan Jens Terestchenko/Jesper Skult på Boos sida och Conny Plantin/Thomas Wiede på Sibiriens. Conny och Thomas hade haft ledningen matchen igenom, men Jens och Jesper låg nu inte mer än tre poäng efter. Conny och Thomas klarade att under den kraftiga pressen behålla överläget och vann med 13-8.

Fulländad favoritfinal
Ett bedrövat Boo-gäng lämnade Falkenberg medan de ständiga prispallsrivalerna i Coccinelle och Sibirien tog lunchpaus och gjorde sig redo för ännu en final.
Som kom att bjuda på största tänkbara spänning.
De båda lagen skaffade sig genast övertaget i varsin trippel och lyckades behålla det matcherna igenom. Anders, Jonas och Freddie slog Sibiriens öppna trippel där Anders, Pauli och Filip spelade med 13-5. Medan Camilla, Thomas och Albin besegrade Coccinelles Joachim, Simon och Jessica med 13-3.
Dubbelronden blev dramatisk. Även här skaffade sig lagen övertag i varsin match. Anders och Albin, som fortfarande var helt skoningslös och träffade praktiskt taget varje raspaille-skott, tog ledningen med 10-1 över Rickard Nilsson och Simon Åkesson. När det stod 10-5 till Freddie och Jonas (CPC) i mötet med Conny och Thomas (SCP) hade siffrorna hunnit bli de exakt omvända i den första dubbeln. Och samtidigt stod det 9-9 i mixtrippeln mellan Camilla/Filip (SCP) och Anders/Jessica (CPC).

Skånsk seger slutligen
Freddie och Jonas avgjorde först. Och när de vann, med 13-5, hade Rickard och Simon nästan lyckats komma ikapp i sin dubbel, där det då stod 10-9 till Sibirien. Vilket inte berodde på att Anders och Albin spelade dåligt, utan på att Rickard och Simon spelade ännu bättre.
Sibirien hade faktiskt utgångsläge – både i mixdubbeln, som de ledde med 12-9, och i den återstående öppna matchen – men ett närmast övermänskligt spel hade krävts för att de skulle ha lyckats ta båda två.
Istället kunde Coccinelles Anders och Jessica avgöra och vinna med 13-11. Att Sibiriens Anders och Albin hade lyckats hålla Rickard och Simon bakom sig hela vägen (de hade nu ledningen med 12-10) spelade därmed ingen roll.
Coccinelle hade besegrat de regerande mästarna och tagit tillbaka den tron de fram till i fjol fick sitta på hela tre år i sträck.
Dessutom bevisade de under helgen att laget inte står och faller med Joachim och Rickard som, framför allt i den sistnämndes fall, inte spelade på den nivå de brukar och kan. Och som man kanske hade önskat att se, såhär tre veckor före det VM de ska spela tillsammans.
– Det kommer nog att ha ordnat sig till dess, tror Joachim Andersson.
Och den orolige kan trösta sig med att den tredje Coccinelle-spelaren som ska ingå i VM-laget, Jessica Johansson, visade å andra sidan utmärkt form nu.

Historisk seger
Sibirierna såg inte alldeles förkrossade ut efter förlusten, vilket förklarades av att de – med all rätt – kunde känna sig nöjda med spelet. Liksom med bytet av uppställning inför semifinalens avgörande.
– Det är väldigt mycket värre att förlora om man inte har spelat bra och gjort vad man kan. Det här blev en rolig fajt, eftersom det var så bra spel, som Albin Plantin sade när finalen var över.


Sibirierna i Falkenberg efter finalen: Anders Csapó, Albin Plantin, Filip Goldéus, Conny Plantin, Thomas Wiede, Camilla Csapó, Therese Broberg, Pauli Mäkitalo. 

Coccinelle såg aldrig riktigt ordentligt hotade ut förrän i finalen och deras spelare kunde förstås känna sig ännu lite mer belåtna.
– Att vinna Svenska Cupen är bland det roligaste man kan göra. Nu blir det spel i Europacupen igen, konstaterade lagledaren Joachim Andersson.
Som hade bänkat sig själv inför avgörandet och såg häpnadsväckande lugn ut där han stod och betraktade upplösningen.
– Varför ska jag vara nervös? Det är ju upp till dem som är på banan, sade han under de sista skälvande omgångarna.
Om han verkligen var så lugn som han såg ut visade det sig onekligen att han gjorde rätt i att lita på sina klubbkamrater.
Tillsammans har de nu sett till att Coccinelle PC Malmö lyckades med den ovanliga bedriften att vinna Svenska Cupen i både dam- och öppen klass samma år. För att inte tala om att klubben nu är den med flest cupsegrar genom alla tider. Både sammanlagt och i klasserna var och en för sig.
Det skrevs boulehistoria i Falkenberg i helgen.

Många av helgens möten – däribland finalen och den spännande semifinalen mellan Boo och Sibirien – kan man fortfarande se via Boule-TV Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.och Thorells Event. Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2017-03-26

Senast uppdaterad: 2017-03-28

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se