Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Dags för världens tuffaste VM

Under påskhelgen avgörs inte mindre än fem olika världsmästerskap i Belgien – och tre av världsmästartitlarna ska delas ut för allra första gången. Hela 50 nationer deltar och det kommer att bli svårare än någonsin att lägga beslag på VM-medaljerna.

Så har det blivit dags för ännu en världspremiär, ännu ett nytt mästerskap. För två år sedan avgjordes Singel-VM för första gången och när det nu har blivit dags att för andra gången kora disciplinens världsmästare har den fått sällskap av en ny – dubbeln. Som, precis som singeln, spelas i såväl dam- som herrklass – och dessutom i mixed.
Med andra ord är det i praktiken fem världsmästerskap som ska avgöras under fyra dagar i Topsporthal Vlandeeren i den belgiska staden Gent.
Dit beger sig de svenska spelarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Joachim Andersson, Noon Geffenblad, Jessica Johansson och Rickard Nilsson i morgon, onsdag.

Petanquemaraton
De kommer att få uppleva ett riktigt boulemaraton. Spelschemat är späckat och startar med mixdubbel på torsdag morgon, klockan 8:30. Dagens sista match är också en mixdubbel, med utsatt spelstart klockan 21:30. Däremellan ska två matcher i var och en av de återstående klasserna – herrdubbel, damdubbel, herrsingel och damsingel – spelas.
Istället för att låta en klass spela ett antal matcher i följd har arrangörerna valt att varva dem under hela helgen och utrymmet för vila är alltså synnerligen begränsat för de fyra spelarna i varje landslag, som alla spelar två klasser var – och som därmed måste försöka fokusera på två tävlingar samtidigt.

Max en förlust
Som vanligt inleds världsmästerskapen med fem spelomgångar i det schweiziska systemet, där varje match är tidsbegränsad. Matcherna i dubbelklasserna kan pågå i max en timme plus en runda. I singelklasserna gäller 45 minuter plus en runda.
Att spelarna nu bara har en runda på sig – och inte två, som det brukar vara – innebär att de inte har någon möjlighet att hämta upp större underlägen när tidssignalen ljuder.
Men den allra väsentligaste skillnaden är ändå att bara åtta lag tar sig vidare från grundspelet, som alltså följs av kvartsfinaler.
De lag som har förlorat de båda inledande matcherna har med andra ord ingen som helst möjlighet att nå slutspelet.
– Att FIPJP har valt den modellen gör att lottningen kommer att bli viktigare än vanligt. Och att vi måste ta fram vårt allra mest konkurrenskraftiga spel redan från första klotet, som David Le Dantec, Sveriges avgående förbundskapten, säger.

Utmanande organisation
Spelschemat är lika intensivt på fredagen som på torsdagen och avslutas med att de femte och sista grundspelsmatcherna i mix- och herrdubbel avgörs. På lördag morgon (8:30 igen) avslutas grundspelet i damdubbel och därefter i först herr- och sedan damsingel (det spelas aldrig mer än en klass åt gången).
Sedan spelas – i tur och ordning – samtliga kvarts- och semifinaler, så att spelet inte heller på lördagen kan avslutas förrän framåt elvatiden på kvällen och så att söndagen helt kan ägnas åt finaler.
– Det kommer att bli många nya parametrar att hantera, i jämförelse med de traditionella mästerskapen, de modeller och den standard vi är vana vid. Men, med det sagt, ser jag verkligen fram emot att vara på plats tillsammans med resten av truppen, eftersom jag är övertygad om att det kommer att bli en fantastisk tävling med stora spelare och skickliga lag. Och jag hoppas att vi kommer att få se fantastisk petanque, som kommer att främja vår favoritsport, säger David.
En förutsättning för att hans önskan ska slå in är att banorna i Topsporthal Vlandeeren skiljer sig markant från banorna belgarna skapade när de år 2012 arrangerade EM för damer och juniorer i samma hall. Den gången var banorna så badstrandslika att det många gånger var svårt att se kloten sedan de kastats och sjunkit ned i sanden. Ännu svårare var det att skjuta dem av banan.

Flera förhandsfavoriter
Det är naturligtvis inte bara de rent praktiska förutsättningarna som innebär ovanligt rejäla utmaningar. Naturligt nog finns åtskilliga av världens skickligaste spelare i startfältet och man kan räkna upp många förhandsfavoriter som blir svåra att rå på.
Frankrike, förstås, med damerna Audrey Bandiera och Angélique Colombet samt herrarna Henri Lacroix och Philippe Suchaud. Dylan Rocher är alltså inte med – efter den misslyckade insatsen mot Benin i VM-semifinalen i december. 


Thailands Sangkaew och Sriboonpengblir svårstoppade. Foto: Boulistenaute.

Thailand vann fyra av sex uppvärmningar
Men efter den tävling som franska sporttidningen L’Équipe tillsammans med Quarterback för en månad sedan arrangerade för första gången, Trophée L’Équipe, där sex inbjudna landslag, à tre spelare, i respektive klass (dam och herr) tävlade mot varandra i singel, dubbel och trippel, får nog Thailand klassas som de största förhandsfavoriterna.
I herrtrippeln vann de efter att ha besegrat båda de franska lagen (Lacroix-Quintais-Suchaud respektive Loy-Hureau-Rocher) och då hade deras dubbelspelare – Thanakorn Sangkaew och Sarawut Sriboonpeng – redan dagen innan rslagit Lacroix och Suchaud i semifinalen och vunnit finalen mot Madagaskar.
Fransmännen lyckades inte heller vinna singeln, där Diego Rizzi slutade som segrare före både Quintais, Rocher och thailändaren.
Thailand bärgade emellertid ännu en slutseger i damsingeln, där Phantipha Wongchuwej slog Tunisiens Mouna Beji i finalen. Och, som om inte det vore nog, vann Wongchuwej tillsammans med sin kommande dubbelpartner Nantawan Fueangsanit och Thongsri Thamakord, trippeln. Det var bara i damdubbeln Frankrike slutade som segrare efter Bandieras och Colombets finalvinst mot Tunisiens Beji och Ben Abdesselem. Som tillsammans med VM-singelfinalisten Sami Atallah och Khaled Lakhal bildar en stark VM-trupp i Belgien.

Benin och Matarranz saknas
Madagaskar kommer inte med någon av spelarna från det regerande världsmästarlaget i herrtrippel, eftersom de utsåg sitt VM-lag genom kvaltävlingar, men med Holy Josepha Randriamiandrisoa, som vid förra Dam-VM vann brons i precisionsskytte.
Och deras finalmotståndare från Herr-VM i december, Benin, kommer av någon anledning inte alls.
Det gör inte heller den regerande världs- och europamästaren i damsingel, Yolanda Matarranz. Kanske har det att göra med att hon från och med i år spelar för den franska klubben ABC Draguignan. Istället tar Rosario Inés Lizón hand om singeln för Spaniens räkning.
I herrklassen, däremot finns både den regerande europamästaren i singel, Henri Lacroix, och världsmästaren, Belgiens Claudy Weibel, på plats.
Weibel som Sveriges Rickard Nilsson slog när han 2014 slutade som silvermedaljör i det inofficiella Singel-VM som skulle bereda vägen för det officiella. 

Ska belgiska publiken hämnas?
Med tanke på hur mycket VM-publiken psykade och störde belgarna under VM i Madagaskar kan det bli intressant att se hur den belgiska publiken nu kommer att bete sig om de båda nationerna får mötas också där. Vilket förefaller ganska troligt – inte minst med tanke på att belgarna får ställa upp med två lag per klass. En fördel de som arrangörer antagligen lyckades skaffa sig eftersom de har två förbund – ett flamländskt och ett fransktalande. Ändå hör bara två av spelarna till det flamländska.

Många känslor hos Le Dantec
Spelarna från Kambodja, Monaco och många andra skickliga nationer får finna sig i att inte bli nämnda här – de många intressanta namnen är för många för att rabbla upp.
Dessutom kommer sådana som är intressanta av andra skäl än spelskickligheten – nykomlingarna från Nepal, till exempel.
– När det gäller våra chanser är vi säkra på att de fyra utvalda spelarna kommer att leverera det bästa de kan. Jag hoppas att vi kan fortsätta i samma takt som under 2015 och 2016, med bra resultat och medaljer. Men med tanke på systemet, där man inte har råd med mer än en förlust i grundspelet, är det ett fantastiskt resultat bara att ta sig till kvartsfinal i en av de fem tävlingarna, säger David Le Dantec.
Vars VM-upplevelse kommer att bli särskild av många skäl.
– Det blir mitt sista som kapten för det svenska landslaget och det utspelar sig i Belgien, landet där jag nu har bott i 17 år, med vänner och familj runtomkring och med min fru [Nancy Barzin] spelande för det belgiska landslaget. Det kommer att bli känslosamt för min del och jag vet att det kommer att bli ett mycket speciellt ögonblick när tävlingen tar slut, eftersom min tid med det svenska landslaget har varit fantastisk, med fenomenala människor. Fram till dess hoppas jag att den belgiska publiken kommer att stötta de svenska spelarna.

Vi kommer att uppdatera vår Facebooksida Länk till annan webbplats. så mycket som möjligt under mästerskapet.
För mer information se VM:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2017-04-11

Senast uppdaterad: 2017-05-06

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se