Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Sverige klara för åttondel i VM

Sverige fick en riktigt bra start i VM i Gent och inledde med segrar i samtliga fem klasser. Därefter blev det förluster i alla klasser utom mixdubbeln, där Joachim Andersson och Jessica Johansson redan är klara för åttondelsfinal.

Sverige är klara för åttondelsfinal i världens första Boule-VM i mixdubbel. Detta sedan Joachim Andersson och Jessica Johansson vunnit tre matcher av tre möjliga.
I alla de övriga klasserna – damdubbel, herrdubbel, damsingel och herrsingel – har Sverige en vinst och en förlust efter den första intensiva VM-dagen.

I mixdubbeln slog Joachim och Jessica, i tur ordning, Turkiet, Taiwan och Spanien.
Mötet med Spaniens Melani Homar Mayol och Manuel Romero, där vinnarna skulle kunna känna sig säkra på en plats i åttondel, blev jämnt, men Joachim och Jessica lyckades hålla ihop det och ta en trea vid ställningen 10-10. Trots att de hållit igång i hallen sedan halv åtta på morgonen och klockan hunnit bli närmare elva på kvällen innan matchen var över.
Av de 45 startande lagen i klassen är det bara sex som har vunnit samtliga möten: Sverige, Thailand, Frankrike, Holland, Jersey och England. Joachim och Jessica kommer med andra ord att möta spelarna från någon av dessa nationer när det i morgon, fredag, blir dags för den fjärde och sista grundspelsmatchen, ca klockan 13:30.

Innan dess ska alla det tredje mötet i de resterande fyra klasserna spelas. Först ut är herrdubbeln, där Joachim Andersson och Rickard Nilsson klockan halv nio ska spela mot Luc Camélique och Philippe Basting från Schweiz.
Därefter, klockan tio, ställs Noon Geffenblad och Jessica Johansson mot Sivan och Sagit Siri, Israel.
Samtliga dessa lag har alltså en vinst och en förlust vardera.

Den svenska segern i herrdubbeln, mot Senegal, var av ett annorlunda slag. När matchen skulle starta, klockan tio på torsdagsmorgonen, fanns bara en av Senegals spelare, Fara N'Diaye, på plats. Hans spelpartner skulle enligt uppgift vara på plats i Belgien, men ingen kunde svara på var i Belgien – närmare bestämt. Allt medan klockade tickade på tilldelades svenskaarna poäng och när N'Diayes medspelare till slut dök upp stod det redan 11-0. Senegelaserna knep en poäng innan Sverige stängde matchen.
Det visade sig att den sent ankomne spelpartnern inte var N'Diayes ordinarie medspelare. Denne hade nämligen inte fått sitt visum och istället ringde N'Diaye på onsdagen en kamrat och landsman bosatt i Spanien, som fick ta första flyget till Bryssel morgonen efter. Han kom med andra ord raka vägen från flygplatsen.
Senegaleserna slog i andra matchen det schweiziska lag Joachim och Rickard ska möta i morgon bitti med 13-3.

Det finns mycket att säga om detta VM, som är tänkt att fungera som ett stort PR-event för att få med boulesporten på OS-programmet. Till exempel att spelprogrammet ändrades med elva timmar kvar till spelstart – istället för fem matcher i grundspelet, följda av kvartsfinaler, blev det fyra matcher följda av åttondelsfinaler. Eller att banorna är tämligen bedrövliga och att de officiella lillar lagen måste spela med har en grön nyans som gör att de är svåra att se på håll liksom i TV- och webbsändningar.

Men efter den första superintensiva dagen, där matcherna avlöst varandra i ett – helt utan pauser i programmet – nöjer vi oss med att konstatera att Sverige fortfarande är med i leken – i samtliga klasser.
För att vara säker på att nå åttondelsfinalerna måste man vinna tre av de fyra grundspelsmatcherna. Några enstaka lag – de med bäst buchholzpoäng – kommer att klara sig med två vinster.
Med andra ord ska Sverige vinna samtliga morgondagens matcher i herrdubbel, damdubbel, herrsingel och damsingel för att säkra fortsatt spel.
Alla återstående grundspelsmatcher avgörs under fredagen, vars spelprogram är lika intensivt som dagens och som avlsutas med åttondelsfinal i mixdubbeln.

Vi kommer att livesända så många matcher vi orkar på vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Följ svenskarna i VM där.

Publicerad: 2017-04-13

Senast uppdaterad: 2017-04-14

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se