Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

EM-laget utses nu i Falkenberg

På söndag vet vi vilka spelare som i oktober åker till Danmark för att representera Sverige i Veteran-EM. Då spelas den sista och avgörande matchen i veteranernas landslagskval i Falkenberg, där finalhelgen inleds redan på lördag morgon.

Även om några förändringar har gjorts i landslagskvalets upplägg är det sig i stora drag likt. 16 lag har kvalificerat sig till finalhelgen – antingen genom kvalificeringsomgångar runtom i landet eller, i ett fall, genom att vinna fjolårets landslagskval. Hälften av dem kommer att slås ut under lördagens trippelknock (där man måste vinna tre matcher för att ta sig vidare och förlora tre för att åka ut), de resterande åtta halveras på nytt genom dubbelknock på söndagen.
Därefter blir det semifinaler och final istället för det poolspel som tidigare år har avslutat finalhelgen.

Merparten spelar med avbytare
Den andra nyheten i årets landslagskval är att de deltagande lagen kan ställa upp med fyra spelare och därmed använda sig av en avbytare. En möjlighet som merparten – två tredjedelar – av finalisterna har utnyttjat.
Till den återstående tredjedelen hör de regerande mästarna från Göteborg/Småland: Thomas Callderyd, Hannu Kolehmainen och Janne Johansson. De har med andra ord istället behållit möjligheten att utse en fjärde spelare först efter avslutat finalspel. När de förra året åkte till EM i Monaco gjorde de det tillsammans med stockholmaren Dennis Duvenfelt, som finns med i finalfältet också i år.


Dennis Duvenfelt, Mats Andersson och Bertil Adlivankin, Boulero Sällskapet (BRO). Foto: Robin Johansson.

Tre lag från Boulero
Hans lag, som också består av Bertil Adlivankin, Mats Andersson och Pelle Wieveg, var det som med allra störst marginal solklart tog sig vidare från den största kvalomgången, den i Skövde (även om Wieveg då inte var på plats). Där utsågs hela sju finallag och snudd på lika klara gruppsegrare som de redan nämnda spelarna blev deras klubbkamrater från Boulero – Kenneth Marell, Arne Kemvall och Benny Åkesson vann en grupp medan Leif Eklöf, Hans Ekström och Sven Vejdegren vann en annan.


Benny Åkesson, Kenneth Marell och Arne Kemvall, BRO. Foto: Robin Johansson.

Stockholmarna är flest
Och även i den återstående gruppen blev det stockholmsk seger till slut. För även om Marias Leif Bäckström, Peter Bengtsson, Jona Näs och Åke Löwbeer förlorade öppningsmatchen mot Skaras Josefsson/Andersson/Lundgren med 12-13 lyckades de vinna de två återstående matcherna med tillräckligt stor klotskillnad för att placera sig före de båda andra lag som slutade med två segrar.


Jona Näs, Leif Bäckström, Peter Bengtsson och Åke Löwbeer, Maria BK. Foto: Robin Johansson.

Skaraspelarna åkte ut medan Claesson, Claesson och Bergh från arrangörsklubben Bonbon tog sig vidare sedan de besegrat fyra andra spelare från Bonbon med 13-12 i utslagsmatchen.
Också de båda återstående finalplatserna gick till Västsverige och närmare bestämt Göteborgsområdet: Skatåstrippeln Baaz, Larsson och Sund vann över Ingelstedt, Johansson, Widing och Trogen – som i sin tur tog den återstående chansen och vann mötet om den sista finalplatsen.


Helene Widing, Joakim Trogen, Eva-Karin Ingelstedt och Kerstin Johansson, DEB/SKT/HÄL. Foto: Robin Johansson.

Annars är det, som så ofta, stockholmsdominans bland spelarna som är 55 år eller äldre.
Boo SK har också två lag med i Falkenberg – Kjell Mattsson, Göran Ekroth, Kenny Ekwall och Bengt-Åke Håkansson radade upp storsegrar i Stockholm och tog sig vidare från Stockholm tillsammans med klubbkamraterna Dag Hervieu, Jan Vejdegren och Ove Lindeberg.

Obesegrade malmöiter
Malmölaget Higa/Nilsson/Käsper/Ljungkvist vann alla de fyra matcher det spelade i Åstorp och kommer obesegrade till Falkenberg. Det gör även Smålandskvartetten Espejo/Karlsson/Bjerkland/Ljungkvist (även om den bara behövde spela tre matcher).
Från det skånska kvalspelet kommer även två lag från Helsingborgsklubben Kärnan innehållande varsin broder Patron – Jonny spelar tillsammans med Yngve Evaldsson och Håkan Berg medan lillebror Antonio spelar med Gert Olsson och Roland Bengtsson.

Bara ett lag från NSBF
I Luleå segrade hemmaklubbens Utterström/Lindkvist/Gedeborg – men de har lämnat återbud till finalspelet och från norra Sverige kommer sålunda endast Skellefteålaget Nordin/Pettersson/Jansson/Nordin.

Samtliga och fullständiga lagförteckningar finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Båda finallagen till Danmark
Ett av de femton lagen blir alltså Sveriges lag i EM som i år spelas den 6-8 oktober i Karlslunde, Danmark.
Att Veteran-EM spelas också i år – och därmed två år i rad – är en följd av att nya europamästerskap adderats till den internationella kalendern, som behövt en liten omstrukturering för att antalet mästerskap ska bli ungefär desamma under såväl udda som jämna årtal.
Nästa år arrangeras alltså inget Veteran-EM.
Det gör däremot Nations Veterans Cup, som det danska förbundet avser att arrangera varje år. Där kommer segrarna i årets svenska landslagskval att den 1-3 september få en chans att värma upp inför EM och dit – till Hvidovre – får även det andra lag som tar sig till söndagens slutgiltiga final och slutar på andra plats åka för att representera Sverige

Följ landslagskvalet
Resultaten i årets landslagskval kan alla som inte finns på plats i Falkenberg följa via våra resultatsidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Under söndagen kommer också löpande uppdateringar på vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2017-06-09

Senast uppdaterad: 2017-06-10

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se