Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Årets EM-lag kommer från Maria BK

Leif Bäckström, Peter Bengtsson, Åke Löwbeer och Jona Näs – alla från Maria BK – är årets svenska EM-lag i V55-klassen. Dag Hervieu, Ove Lindeberg och Jan Vejdegren, Boo SK, gör segrarna sällskap till Nations Veterans Cup.

När det framåt söndagskvällen slutligen skulle avgöras vilket lag som blir årets EM-lag i veteranklassen var det idel stockholmare i uppställningarna på finalbanan i Falkenberg. Göteborgslagen som hängde med fram till semifinalerna föll där.

Bara de regerande mästarna obesegrade
Det var de regerande mästarna Hannu Kolehmainen, Thomas Callderyd och Janne Johansson, från Göteborg och Jönköping, och Maria BK:s Åke Löwbeer, Leif Bäckström och Peter Bengtsson som gick obesegrade genom trippelknocken och finalhelgens första speldag.
Men i söndagens öppningsmatch tappade Marialaget sin ledning med 10-2 mot göteborgarna Bert-Ove ”Boa” Sund, André Talon och Mikael Baaz som vann mötet med 13-12.
De regerande mästarna besegrade Lag Mattsson från Boo SK i sin första söndagsmatch, följde upp med att slå smålänningarna i Lag Espejo och var således det enda lag som obesegrat tog sig till semifinal. Även om de själva sade att de hade haft det kämpigt hela vägen.


Lag Espejo från Växjö och Kalmar förlorade mot de regerande mästarna i Lag Callderyd och missade semifinalerna. Foto: Lasse Franck.

Hälften från Stockholm
Lag Baaz vann också två raka matcher i dubbelknocken och därmed stod det klart att fem av de sex första semifinalisterna kom från Göteborg – med smålänningen Janne Johansson som det lysande undantaget.
Båda lagen från Boo SK hade tagit sig vidare till söndagens spel. Av de tre Boulerosällskapen var det bara det där fjolårets EM-spelare Dennis Duvenfelt deltog tillsammans med Bertil Adlivankin, Mats Andersson och Pelle Wieveg som hade överlevt lördagen. Men med tanke på att också Mariaspelarna var kvar i spel härstammade ändå halva söndagens startfält från Stockholm.
Endast ett av de skånska lagen – BK Kärnans Jonny Patron, Yngve Evaldsson och Håkan Berg – tog sig vidare till söndagen.
Där de förlorade returmötet mot Dag Hervieu, Ove Lindeberg och Jan Vejdegren, som de hade besegrat dagen innan, vilket innebar att de fick möta Maria BK – med ännu en förlust som följd.


Bert-Ove "Boa" Sund, Mikael Baaz och André Talon, Skatås/Slottsskogen. Foto: Lasse Franck.

Gbg-Sthlm i båda semifinalerna
Lag Hervieu besegrade sedan lag Adlivankin och hämnades på så sätt sina klubbkamraters förlust från föregående match, där Boulero lyckades vända underläge och slå ut Boo SK:s Kjell Mattsson, Göran Ekroth, Bengt-Åke Håkansson och Kenny Ekwall.
Samtidigt slog Lag Bäckström från Maria BK ut lag Espejo från Växjö/Kalmar och därmed försvann den sista kvarvarande kvinnliga deltagaren, i form av Margareta Lundqvist, från landslagskvalet.

Mästarna missade chansen
Mariaspelarna tog sig alltså till semifinal och ställdes där mot de regerande mästarna i Lag Callderyd. Ett möte som man efter lördagens spel hade trott skulle äga rum först i finalen.
Lag Callderyd dominerade semifinalen och hade vid ställningen 9-2 ett gyllene läge att göra slut på den. Men efter två onödigt långa lägg spelade det ingen roll att Janne Johansson sköt en carreau – det blev ändå inte mer än tre poäng.


De regerande mästarna Hannu Kolehmainen, Thomas Callderyd och Janne Johansson var först klara för semifinal. Men väl där missade de möjligheten att försvara titeln och EM-platsen. Foto: Lasse Franck.

Och vid ställningen 12-2 fick stockholmarna vind i seglen och nya krafter. Sedan de snabbt spelat hem två fempoängare i följd var ställningen plötsligt 12-12. Och efter en nervig sista runda – där samtliga spelare tycktes darra på handleden och Peter Bengtsson mellan kloten gick på jakt efter hjärtstartaren – kunde stockholmarna, sedan Callderyd missat möjligheten att skjuta bort den, räkna hem också den trettonde och sista poängen.
Peter Bengtsson, vänsterhänt skytt i det vinnande laget, strålade av glädje men led samtidigt tydligt med förlorarna.
– Jag tycker uppriktigt synd om dem. De fastnade på tolvan, men spelade bra fram till dess. Janne sköt riktigt bra.
– De trodde väl att det var klart. Medan vi tänkte att det efteråt skulle talas om vändningen i Falkenberg, sade Åke Löwbeer.

Stockholmsderby i finalen
Då var den andra semifinalen redan färdigspelad. Göteborgarna i lag Baaz tog matchens första två poäng, men därefter lade Boo beslag på resten.
Och således blev finalen ett Stockholmsderby samtidigt som det stod klart att det blir uteslutande stockholmare som kommer att representera Sverige, när vi för första gången skickar en trupp till Nations Veterans Cup.


Jan Vejdegren, Dag Hervieu och Ove Lindeberg var glada över att ta sig till final och Nations Veterans Cup. Foto: Lasse Franck.

Maria vände och vann igen
De båda finallagen hade mötts redan under lördagen. Då slutade det med en ganska komfortabel seger för Maria. Boospelarna, som nog hade hoppats på en annan finalmotståndare, såg till en början ut att föra finalmatchen i en annan riktning och tog ledningen med 6-0.
Men Mariorna knaprade i kapp och kunde vid ställningen 4-6 på nytt spela hem en fempoängare. Och en liten stund senare bärga ytterligare fyra och vinna med 13-8.
Regnet föll under finalen – och hade redan inför semifinalerna börjat förändra banorna, som blev mer gummiartade och antalet missade skott ökade. Vejdegren, som tidigare under dagen skjutit riktigt bra, kom inte alls upp i samma nivå under finalen.


Jona Näs, längst till vänster, ingår också i årets EM-lag, tillsammans med Leif Bäckström, Peter Bengtsson och Åke Löwbeer. Foto: Robin Johansson.

Och det blir alltså Leif Bäckström, Åke Löwbeer och Peter Bengtsson som den 6-8 oktober kommer att spela årets EM i veteranklassen, i Karlslunde, Danmark, tillsammans med klubbkamraten Jona Näs, som inte deltog under finalhelgen men var med och tog laget dit, vid grundomgången i Skövde.
Bäckström och Löwbeer har spelat Veteran-EM förut, på hemmaplan i Luleå 2014, men för Bengtsson och Näs blir det premiär.

Dag Hervieu, Ove Lindeberg och Jan Vejdegren kan trösta sig med att de får göra segrarna sällskap till Danmark, då de en månad tidigare (den 1-3 september) åker till Hvidovre för att värma upp inför EM i Nations Veterans Cup.
Där deltar även lag från Holland, Skottland, Österrike, Jersey, Danmark, Norge och förhoppningsvis Wales.

Publicerad: 2017-06-11

Senast uppdaterad: 2017-06-17

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se