Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Folkfest nr 40 – dags för Boule-SM i Vetlanda

Boule-SM startar för fyrtionde gången på söndag och i Vetlanda pågår förberedelserna för fullt. Svenska mästare kommer under veckan 16–22 juli att koras på löpande band – medaljer ska delas ut till pristagare i sex discipliner och sju tävlingsklasser

Det har blivit dags för den årliga folkfesten – Boule-SM. I Vetlanda, där förberedelserna pågår för fullt, ser man fram emot att låta den lilla orten förknippas med ytterligare en idrott, vid sidan av speedway och bandy.


Det är i Tjustkulleområdet runt Sapa Arena, som i vanliga fall rymmer både en ishockey- och en bandyhall, årets SM kommer att gå av stapeln och det är, förstås, där tävlingskoordinatorn Hilbert Björkdahl befinner sig så här ett par dagar före tävlingsstart.

Att han kallar sig koordinator – och inte tävlingsgeneral – är viktigt.


– Jag är inte så militäriskt lagd. Jag kan visserligen vara bestämd, men jag är det på ett koordinatiskt vis, förklarar Hilbert.


Han säger att alla som ingår i ”förberedelsegänget” är fantastiska. Just nu håller den ljud- och ljusansvariga på att rigga en högtalare, som enligt hans egen utsago kommer att höras över hela Vetlanda, medan andra ställer ut konor som markerar parkeringsgräns vid de intilliggande affärerna.


– Och där får man stå gratis. Men vill man komma riktigt nära spelområdet får man betala 20 kronor, berättar Hilbert.Flera husbilar och husvagnar med spelsugna SM-deltagare har redan anlänt och parkerat på SM-området. Foto: Hilbert Björkdahl.

Klimatsäkrat SM


Att man nu ser grus istället för is när man kliver in i bandyhallen innebär att Boule-SM för första gången klimatsäkras. Skulle väderleken ställa till med bekymmer finns möjligheten att flytta in slutspelet i arenan, där banorna är skyddade från regn och vind. Kvällarnas semifinaler och finaler kommer – oavsett väder – att spelas inomhus, eftersom det är där, framför bandyarenans läktare, man har byggt upp centercourten.

Sju sorters banor
Banorna med nummer som är högre än 150 ligger också under tak och en del av poolspelet i V65-klassen kan också komma att spelas i arenan. Resten av spelet går – så klimatsäkringen inte behöver användas – på de 150 utomhusbanorna.


– Det är minst sju typer av banor, berättar Hilbert.


– Och den svåra typen är så svår att man inte kan spika ner en spik i den. Så där får vi använda stenar som tyngder för att hålla banmarkeringarna på plats.

Minsta SM på 17 år


Att den stora folkfesten blir mindre än på länge när den i år flyttar till lilla Vetlanda, som – trots deltagarminskningen – ökar sitt invånarantal med fem procent under Boule-SM, är ett faktum som framför allt hänger samman med bristen på boendemöjligheter i närheten av spelplatsen.


Svenska Bouleförbundets ordförande, Pontus Thuresson, har lite svårt att förstå hur de som stannar hemma resonerar.


– Att sitta 20-25 minuter i bil för att ta sig till och från dagens arbetsplats tror jag är ganska normalt för många – och mer än så behöver det inte bli fråga om här heller. Och jag tror att det var väldigt många som under förra årets SM i Malmö fick lägga ungefär lika lång tid på att ta sig till banorna där. Vad skillnaden är – utöver att man kanske får se träd och skog snarare än hus och stadstrafik längs vägen – förstår jag faktiskt inte riktigt, säger han.

Mysigt mästerskap utlovas
Det tycks framför allt vara spelare från storstadsregionerna som väljer bort årets Boule-SM – deltagarantalet i Göteborgs- och Stockholmsdistrikten minskar med 30 procent och i jämförelse med förra året är det hela 60 procent av Sydsvenska Bouleförbundets medlemmar som inte dyker upp.


Pontus hoppas på att många av årets drygt 1300 SM-deltagare tar chansen och stannar kvar under finalpassen.


– Så att vi kan få till den gemytliga stämning som kan vara svår att frambringa i storstäderna.

Tävlingskoordinatorn Hilbert Björkdahl resonerar på ungefär samma sätt och låter inte det minsta bekymrad över deltagarantalet.


– De ska få vara med om ett mysigt SM, säger han och drar ut på y:et.


– Jag har ju varit med i alla de här fyrtio åren och de senaste har man ju åkt hem från SM utan att hunnit prata med mer än en bråkdel av deltagarna. Här i Vetlanda kommer vi att få det riktigt fint tillsammans.

 

Publicerad: 2017-07-14

Senast uppdaterad: 2017-07-14

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se