Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Coccinelle tog Sverige till Europacupens finalspel

Coccinelle PC klarade det till slut – att bli ett av de åtta lag som tog sig vidare till Europacupens finalspel. Men det var med nöd och näppe de klarade att bli ett av de två finallagen från sin sjulagsgrupp och i sista stund det avgjordes.

Svenskarna i Coccinelle PC bjöd på en sanslös spänning när Europacupens grupp A skulle avgöras på söndagskvällen.
De inledde gruppspelet starkt med att redan på torsdagen besegra Kohtla-Järve från Estland med 31-0. De förlorade med andra ord inte en enda match i mötet (som består av två trippelmatcher à fem poäng, tre dubbelmatcher à tre poäng och sex singelmatcher à två poäng). Därefter besegrade de Finlands PSC Järvenpää med 24-7 innan de åkte på sin första förlust, mot tyskarna i Burggarten Horb, som inte förlorade ett enda möte och som klar gruppetta tog sig till finalspelet på hemmaplan – om än i Saarbrücken.

Förlust mot Danmark innebar tuff avslutning
Kampen om den andra finalplatsen blev hårdare.
Coccinelle tog full pott igen när de körde över gruppens jumbo, Caerleon RFC PC från Wales, med 31-0, men därpå följde en ny förlust – mot den danska värdklubben Hedebo. Svenskarna tappade tio poäng när de förlorade båda de inledande trippelmatcherna och slutresultatet blev 10-21.
Det avslutande mötet med Luxemburgs Riganelli skulle bli helt avgörande. Riganelli hade fram till dess lyckats skrapa ihop tre matchpoäng mer än Coccinelle och en vinst med minst tre poäng var nödvändig om ett avancemang skulle komma på tapeten.

Högspänning fram till sista kulan
Luxemburgarna såg häpnadsväckande håglösa ut i de inledande tripplarna och svenskarna kunde utan större problem där bärga tio poäng. Singlarna var det emellertid bara Jessica Johansson och Rickard Nilsson som gick segrande ur och ställningen inför de avgörande dubblarna var med andra ord 14-8.
Anders Larsson och Simon Åkesson förlorade sin dubbel med 8-13 och när Jessica Johansson och Freddie Tapper vann sin visade det sig att det inte var tillräckligt.
Enligt Europacupens nya regelverk är det nämligen den inbördes klotskillnaden som avgör när två lag slutar med samma matchpoäng. Eftersom den var 99-99 i de redan färdigspelade matcherna räckte det alltså inte med den redan säkrade segern i mötet – det krävdes också en vinst i den sista dubbeln, där Joachim Andersson och Rickard Nilsson spelade mot Massimo Santioni och Thibaut Weber. Och där det stod nio lika.
Som blev 9-10, 10-10 och en riktig nagelbitare innan svenskarna till slut satte Luxemburg på pottkanten och kunde räkna hem segern med 13-10.
Och fira att de lyckats ta en av de åtta platserna i finalspelet, som alltså går av stapeln i tyska Saarbrücken den första helgen i december.

Fransmännen förlorade inte en match
I de övriga grupperna blev det mesta så som det såg ut att bli redan efter första dagens spel och de stora överraskningarna uteblev.
Det blev Slovakiens CAP Bratislava som tog den andra platsen bakom storfavoriterna i franska ABC Draguignan. Det franska laget förlorade inte en enda match under helgens spel på hemmabanorna och vann samtliga sex möten med 31-0!
CB Monegasque vann sin grupp före italienska Luigi Barese och den schweiziska värdklubben Meyrin Pétanque blev utslagen på sin tredjeplats.
Det blev däremot inte värdklubben för grupp D, belgiska PC Pachy, som vann alla sina möten. Och att holländarna i JBC ’t Dupke tog hand om den andra finalplatsen skulle väl inte heller varit någon överraskning – om det inte vore för det faktum att Baldock Town från England slog inte bara holländarna själva utan också alla gruppens övriga lag, belgarna undantagna. Engelsmännen vann därmed fyra möten, holländarna bara tre.
Men det verkar som om det europeiska förbundet, CEP, i sitt nya regelverk menar att vunna matcher är viktigare än vunna möten – och att Holland tack vare att de samlade ihop tre matchpoäng mer än England får den sista finalplatsen.

Texten uppdateras.

Följande klubbar deltar i finalspelet i Saarbrücken, den 1–3 december:
ABC Draguignan, Frankrike
CB Monegasque, Monaco
PC Burggarten Horb e.V, Tyskland
PC Pachy, Belgien
SB Luigi Barese, Italien
JBC ’t Dupke, Holland
Coccinelle PC, Sverige
CAP Bratislava, Slovakien

Coccinelles trupp i Danmark och Europacupen:
Joachim Andersson, Kerstin Hjelm, Jonas Jacobsen, Jessica Johansson, Anders Larsson, Rickard Nilsson, Freddie Tapper och Simon Åkesson.

Publicerad: 2017-07-31

Senast uppdaterad: 2017-07-31

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se