Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Största seriespelet någonsin i helgen

Drygt 400 spelare kommer att samlas i Linköping under helgen. Där står striderna om segrarna i 2017 års seriespel. Lindome BK och BK Kärnan ligger bäst till inför helgen, men utmanas av ständiga storfavoriter.

För ovanlighetens skull avgörs alla förbundsserier (utom en) på en och samma plats, nämligen vid Linköping Arena. Där pågår förberedelserna för det stora arrangemanget för fullt.
– Jag håller just på att fixa alla lunchbiljetter, säger projektledaren Mats Lindgren när jag ringer upp honom.
Han har kontroll över situationen och säger att det mesta börjar falla på plats.
– Vi har jobbat med det här sedan tidig vår och det är inga bekymmer alls egentligen. Alla kommer att rymmas – vi har väldigt gott om plats. Allt sanitärt – rinnande vatten och bajamajor – är ordnat, vi kommer att ha servering med gängse innehåll, det finns parkeringsyta, ett tält som rymmer mer än hundra personer, ett sekretariat med erfaren personal och några extra mätdomare, säger han och fortsätter:
– Det enda vi inte kan göra någonting åt är ju vädret och det ser tyvärr ut som att det kommer att bli en del regn under lördagen.

Prova på-aktiviteter för publiken
Mats berättar att de i arrangörsföreningen Lejonkulan PC har annonserat ordentligt inför helgens begivenhet och att de hoppas på en del publik.
– Och då har vi ordnat med prova på-aktiviteter för åskådarna, där instruktörer finns till hands.

Lejonkulan själva med i veteranernas elitserie
I veteranklassens elitserieslutspel har Lejonkulan ett lag med.
– Vi har satt samman laget lite annorlunda den här gången och det är kanske lite mer spets i det nu. Så vill det sig väl och vi har både utförsbacke och medvind tror jag att vi kan vara med och slåss i toppen. Men det är klart att Kärnan är ju jättesvåra, säger Mats.

Det var Helsingborgsklubben Kärnan som vann grundserien och som därmed har fördelen av att ta hem slutsegern vid ett eventuellt oavgjort resultat. 
De utmanas framför allt av stockholmarna i Boo SK, men med i slutspelet finns också ytterligare två Stockholmslag – Boulero och Boulesjevikerna, göteborgarna i Slottsskogens PC och, som sagt, hemmaföreningen Lejonkulan.
Troligast är ändå att slutspelet kommer att avslutas med en avgörande strid Boo och Kärnan emellan på söndagen.

Tuffare för Kärnan i öppna klassen
Även i den öppna klassens elitserieslutspel är BK Kärnan med och slåss om slutsegern. Där slutade helsingborgarna på andra plats efter grundserien. Inte illa, med tanke på att de förra året inte spelade i elitserien över huvud taget.
Klubbens Henri von Eggers Patron är nöjd med insatsen.
– Vi klarade vårt mål, i poäng. Sedan trodde vi att det också skulle räcka för att vinna grundserien, men det gjorde det inte eftersom Lindome var ännu bättre än vi, säger han.
– Har du någon förklaring till varför Lindome har lyckats så bra?
– Nej, det har jag faktiskt inte. Men de har ju inte klantat bort sig mot något enda av elva lag.
Den kommande helgen tror han att det kommer att bli svårare för Kärnan.
– Vi har flera spelare som är borta av olika anledningar. Vår styrka är att vi är många, men den här gången kommer vi med bara sju spelare. Och att William Silfverberg saknas är ett tufft tapp med tanke på hans form just nu, säger Henri.


Även Lindome saknar spelare
Det är alltså Lindome BK som ligger i pole position inför avgörandet.
– Nu är det ju de sex bästa lagen kvar, så det blir tufft motstånd. Men det är det nästan hela vägen i elitserien. Hur våra möjligheter ser ut beror lite på vilka spelare de andra lagen kommer med, säger Stefan Giza, uttagningsansvarig i klubben.
Själva kommer grundseriesegrarna att sakna två spelare.
– Varken Danne [Larsen] eller Andreas [Petersson] kan den här helgen. Och det är ju ett litet avbräck förstås. Så nu kanske jag behöver tänka om och göra nya konstellationer, säger Stefan.
Lite fick han tänka om redan inför andra sammandraget, eftersom Daniel Larsen även då hade förhinder. Och det gick ju bra ändå.
– Vi har haft ett rätt stabilt rätt igenom, i båda trippellagen. Det beror väl på att vi har en bra mix. Sedan har vi tränat lite också …

Stefan ser fram emot helgen och uppskattar att Tävlingskommittén förlagt alla kval- och slutspelsserier till en och samma plats.
– Det är kul, tycker jag. Då kan det bli lite folkfest också. Jag vet inte hur banor och så ser ut, eftersom jag aldrig har varit där, men jag hoppas på att det blir en trevlig inramning med så många boulespelare på samma plats.

Mästarna tror på repris
Regerande elitseriemästare är Stockholmsklubben Sibirien CP. Och Albin Plantin tror att de lyckas försvara titeln.
– Jag tror att det ser rätt bra ut. Men nu kommer vi med full styrka och då borde vi väl kunna vinna det där.
Vid de båda tidigare sammandragen har samtliga toppspelare i klubben alltså inte funnits med. Sist det begav sig saknades makarna Csapó.
– Och den första gången var inte jag med. Om det ska ses som en förstärkning att jag nu gör det kan man i och för sig diskutera – och det ska väl kanske andra bedöma, säger Albin.
Lindomes ledning kommer inte att räcka till en slutseger, tror Albin.
– De är ett jämnt och bra lag och har inga direkta svagheter. Men om vi och Coccinelle kommer med fullt manskap ska vi vara strået vassare.
– Det är lite synd att systemet är utformat så att man kan hanka sig fram till slutspel utan att satsa allt. Men å andra sidan är det väl bara för topplagen det är så, funderar han.


Förra året var det Sibirien CP som kammade hem slutsegern i den öppna elitserien.

Öppen kamp
Malmöklubben Coccinelle, som traditionellt är Sibiriens främsta rivaler, kommer också med fullt manskap. Eller i alla fall nästan.
– Minus Freddie Tapper, berättar Joachim Andersson.
– Men ett så starkt lag har vi inte haft på länge.
Det höll nästan på att kosta dem slutspelsplatsen. Det var som sjätte och sista lag skåningarna tog sig dit.
– Det hade varit ett avbrott som heter duga om vi inte hade klarat det. Vi har alltid varit bland tre bästa tidigare och aldrig behövt titta bakåt. Det var vi tvungna att göra i år, säger Joachim.
Han förklarar det med avhopp.
– Och vid varje tillfälle är det åtminstone någon spelare som har varit sådär … Vi har haft lite problem, men jag hoppas att vi ska kunna reda ut dem till den här helgen. Och oavsett hur det går känns det alltid roligare när man kan ställa upp med det bästa man har.
– Jag har en bra känsla och tror på oss, men jag tycker att det är rätt öppet för en gångs skull och vi får nog kämpa som fan.

Bortsett från elitserierna i respektive klass spelas ett stort antal kvalserier, där det bland annat kommer att avgöras vilka lag som tar plats i elitserierna nästa säsong.
Resultaten kan följas här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Thorells Event finns på plats och livesänder under helgen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. matcher som för stunden är högintressanta.

Publicerad: 2017-09-07

Senast uppdaterad: 2017-09-09

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se