Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Coccinelle vann elitserien – också

Coccinelle PC har återtagit tronen och är elitseriemästare 2017. Därmed har Malmöklubben vunnit såväl seriespelet som Svenska Cupen i både dam- och öppen klass i år. Plus fem SM-guld i seniorklasserna. Veteranelitserieguldet vann Slottsskogens PC.

Det blev Malmöklubben Coccinelle PC som återtog titeln som seriemästare i den öppna klassen, efter att förra året ha blivit bestulna på den av stockholmarna i Sibirien CP.
Inför slutspelshelgens andra speldag såg det ut som om det i sista omgången skulle bli ett avgörande möte de båda klubbarna emellan i år igen, men eftersom sibirierna fick se sig besegrade av Lindome BK medan Coccinelle slog Sörbyängen i den näst sista omgången blev det inte så.
Istället stod det redan då klart att malmöiterna skulle bärga årets serieguld.

Och sedan Sibirien förlorat mot Coccinelle tappade stockholmarna även andraplaceringen, blev omsprungna av Lindome och fick nöja sig med ett brons.

Tuffa förutsättningar
Coccinelle förlorade bara två matcher under hela helgen (en mot Boo SK och en mot Sörbyängen) och det måste sägas vara ett ovanligt bra facit.
– Ja, det tycker jag, säger Coccinelles Joachim Andersson.
Även om han inte är alldeles nöjd med det egna spelet.
– Jag tycker faktiskt inte att vi spelade så våldsamt bra. På lördagen gjorde jag själv inte mycket väsen av mig till exempel.
Joachim berättar att spelarna när det hela var över försökte rannsaka sig själva och komma fram till hur bra de egentligen spelat.
– Vi kom fram till att det var nästan ingen som hade varit över 50 procent. Och ändå vann vi ganska överlägset, får man ändå säga. Det är lite skrämmande på ett sätt. Även om förutsättningarna i och för sig var tuffa på lördagen, då det var kallt och blåsigt i hällregnet.

– Vad beror det på då? Ni i Coccinelle har ju vunnit i princip allt som går att vinna i år.
– Jag vet inte. Den enda förklaring jag har är att vi är seriösa med vad vi sysslar med. Jag tror inte att det är så många som tränar så mycket som vi gör, vilket gör att vår lägstanivå blir så mycket bättre än konkurrenternas.
– Du hade egentligen önskat att fler tränade mer, så att utmaningen blev större?
– Det hade ju blivit tuffare då. Men det här är bara vad jag tror, säger Joachim.


Utmanande underlag. Foto: Johan Nilsson.

"Häftigaste slutspelet"
Även om väderleken på lördagen lämnade väldigt mycket övrigt att önska är Joachim nöjd med arrangemanget. Vilket inte enbart beror på att det blev betydligt bättre väder på söndagen.
– Jag tycker att den här gången var det häftigaste serieslutspelet någonsin. Vilket väl beror på att alla var där. Att det blev som ett mini-SM med lunchtält och hela grejen – det har jag aldrig varit med om förut.
Banorna på parkeringen utanför Linköping Arena, där Lejonkulan PC arrangerade den stora avslutningshelgen, var svårspelade och bra.
– Dessutom dränerades det snabbt när det regnade så mycket.

Svårt att sätta nya mål
Frågan om vad Coccinelle PC ska ha för målsättning nästa år, efter att ha vunnit såväl seriespel som Svenska Cupen i både dam- och öppen klass, vet Joachim först inte riktigt hur han ska besvara.
– Att vinna Europacupen har vi ju kvar … Nej, men nästa mål måste väl vara att göra alltsammans två gånger i rad.

Västgötarna klarade sig kvar
Om dramatiken nu uteblev helt i den öppna elitserien blev den desto större i kvalet om platserna i 2018 års upplaga. Den mycket jämna serien slutade med att både CB Bonbon Skövde och BK Strand Hjo lyckades försvara och behålla sina platser, medan utmanarna från Division 1 får stanna där och göra ett nytt försök att nå elitserien nästa år.


Segrare i Veteranelitserien 2017: Slottsskogens PC, Göteborg. Foto: Johan Nilsson.

Göteborgsseger i Veteranelitserien
Även Veteranelitserien levde in i det sista och det var jämnt i toppen. Förhandsfavoriterna i BK Kärnan hade inför sista omgången fortfarande chansen att kamma hem segern, medan deras främsta utmanare – de regerande mästarna i Boo SK – redan var avhängda.
Men stockholmarna lyckades i alla fall kämpa sig till oavgjort i det avslutande mötet mot helsingborgarna och det blev istället göteborgarna i Slottsskogens PC som kammade hem elitserieguldet, trots att även de spelade oavgjort i sista omgången – mot arrangörsklubben Lejonkulan.
Göteborgarna förlorade inte något möte – de spelade oavgjort också mot Stockholmsklubben Boulero, som slutade på tredje plats, och besegrade resten.

Sundsvall och Malmö nya i elitserien
I kvalspelet lyckades en annan göteborgsklubb, Skatås BK, behålla sin plats i Veteranelitserien, precis som BK Knuff från Halmstad. Växjö BS och Le Petit BK, däremot, förlorade sina platser till Sundsvalls BK och Quatre Boule, som alltså blir nya lag i den högsta serien nästa år.

Samtliga seriespelsresultat här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2017-09-11

Senast uppdaterad: 2017-09-12

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se