Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Dags för det stora europamästerskapet

En ovanligt stor svensk delegation åker till EM i veckan. Såväl Herr- som U23-EM avgörs samtidigt i franska Saint-Pierre-lès-Elbeuf. Och svenskarna åker med förhoppningar om medalj.

Det blir tre europamästerskap i ett när Saint-Pierre-lès-Elbeuf bjuder in till årets EM. För herrar och för både damer och herrar i U23-klassen. Sverige ställer upp i alla tre mästerskapen.

Solklar guldfavorit
36 lag ställer upp i herrklassen och det råder ingen tvekan om vilket som är guldfavoriten. Fransmännen kommer med elvafaldige världsmästaren Philippe Suchaud och tiofaldige världsmästaren Henri Lacroix, tillsammans med landets nya såväl som gamla fixstjärna – Dylan Rocher och Philippe Quintais, som i och med detta EM gör comeback i landslagssammanhang.
Lacroix, Suchaud och Quintais förlorade visserligen finalen i franska Masters häromsistens, men det var mot ett fenomenalt motstånd och de gjorde bra ifrån sig på vägen dit. Lacroix och Rocher har dessutom vunnit franska mästerskapen i såväl dubbel som trippel (tillsammans med Stéphane Robineau).

Många med medaljchans
En av spelarna från det vinnande Masters-laget medverkar också – italienaren Diego Rizzi. Italien är en klar medaljkonkurrent, men även om de har med sig den lysande lägaren Fabio Dutto är frågan hur deras lagkamrater – Alessio Cocciolo och Donato Geofreddo – kommer att prestera.
Utöver Frankrike och Italien nämner Sveriges förbundskapten, Anders Larsson, Belgien och Spanien som särskilt svåra motståndare. Och när jag inte vill räkna bort det danska laget håller han med:
– Absolut, det tycker inte jag heller att man ska göra. Det är egentligen ganska öppet bakom Frankrike.


Förbundskapten Anders Larsson. Foto: Marie Eriksson.

Hoppas på svensk-franskt möte
Anders tror naturligtvis på sitt eget lag också. Även om han inte vill snacka medaljer.
– Jag är försiktigt optimistisk. En kvartsfinal vore fantastiskt. Och har vi vår dag och killarna är i toppform kan det gå djävligt bra.
När Anders i går talade med spelarna – Joachim Andersson, Patric Larsson, Rickard Nilsson och Thomas Wiede – lät de både avslappnade och laddade, säger han.
– Sedan vet du lika väl som jag att när det blir mästerskap – det händer grejer alltså…
Anders hoppas att svenskarna ska få möta det franska fantomlaget.
– När vi redan har 3-0 i matcher. Det hade varit riktigt kul. Jag fick ju själv spela en semifinal mot Quintais och Suchaud i Nordstan och det tänker man på lite då och då faktiskt.

"Blir inte mycket bättre"
Förbundskaptenen ser fram emot helgens mästerskap.
– Ett mästerskap i Frankrike – det blir inte mycket bättre än så. I boulens hemland med fullsatta läktare och där de har satt ihop sitt dream team…
– Och så är det kul att vi åker en så stor trupp. Då kan man kolla på varandra och hjälpas åt.


Malin Kallbro – en av två mästerskapsdebutanter i damlaget. Foto: Marie Eriksson.

Framtidslovande damer
I damernas U23-mästerskap blir det bara elva lag. Och även där väntas Frankrike, Belgien, Italien och Spanien vara bland dem som tar sig längst.
Det svenska laget innehåller två mästerskapsdebutanter – Malin Kallbro och Camilla Lund – och en spelare som just tagit klivet upp till U23- från juniorklassen, Linn Callderyd. Saga Wahlberg, däremot var med också vid förra årets EM.
– Malin och Camilla spelade superbra under Nordic Petanque Weekend i Skövde förra månaden, säger förbundskapten Jimmie Olsen, som verkar betrakta sitt damlag som något av ett framtidslag.
– De har båda ett år kvar i klassen. Linn och Saga är första- respektive andraårsspelare i den här åldersklassen och har många år kvar. Det här är naturligtvis ett utmärkt tillfälle för dem att bygga på med erfarenhet, att se och lära. Jag tror att de kan få med sig mycket av Jessica [Johansson] som åker med som coach också.

Unga herrar med medaljhopp
Det mesta pekar på att det är i herrarnas U23-mästerskap de bästa svenska chanserna finns. Och de siktar högt också.
– De är supertaggade och går helt klart för medalj, säger Jimmie Olsen och fortsätter:
– Med tanke på hur det gick i fjor och hur mycket bättre deras form är nu så … De är ett år äldre och det är samma lag, i stort sett.
Robert Ulfsson har tillkommit och ersätter Thor Andreas Hjelm.
– Robert försvarade ju sin titel i Köpenhamn Open precis, så hans form verkar vara på topp.
William Silfverberg vann SM i singel och såväl Simon Åkesson som Tobias Svensson visade också upp fint spel under veckan i Vetlanda, liksom i elitserieslutspelet.
– Jag har precis fått reda på att banorna består av singel på betong. Det tror jag passar oss ganska bra.


Förbundskapten Jimmie Olsen. Foto: Marie Eriksson.

Fjolårsfinalisterna borta
Några av de främsta konkurrenterna har tappat sina nyckelspelare, som blivit för gamla, sedan i fjol. Belgarna kommer utan Logan Baton och italienarna saknar Diego Rizzi.
– Spanjorerna har tappat alla de tre spelare som var så bra förra året, säger Jimmie.
Det här öppnar också för möjligheter i precisionsskyttet.
Förra året förlorade Simon Åkesson kvartsfinalen mot Diego Rizzi med minsta möjliga marginal. Men nu har både han och spanjoren som då slog honom i finalen, Manuel Higinio Romero, passerat åldersstrecket och gått till seniorlandslagen.
– Simon är supertaggad för en revansch där, säger Jimmie.


Simon Åkesson skjuter på nytt för Sverige. Foto: Marie Eriksson.

Start torsdag kväll
Det är precisionsskyttet som inleder hela mästerskapet, på torsdag klockan 18:00. Och där representeras Sverige i de andra klasserna av Linn Callderyd och Patric Larsson.
Lagspelet startar på fredag morgon, klockan halv nio. Och på söndag kväll ska tre nya europamästare koras.

Följ mästerskapet live på vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och läs mer på det europeiska förbundets Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och det franska förbundets Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hemsidor.

Publicerad: 2017-09-19

Senast uppdaterad: 2017-09-19

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se