Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Chans till mästerskapsmedalj för första gången på 30 år

För trettio år sedan var Peter ”Bengan” Bengtsson och Jona Näs med som deltagare i världsmästerskapen. Till helgen drar de, för första gången sedan dess, på sig landslagströjorna och representerar Sverige i ett mästerskap igen. Dags för Veteran-EM.

Under de tre försök stockholmaren Jona Näs har haft till sitt förfogande har han inte en enda gång lyckats att finnas på plats med landslagsdress under invigningsceremonin.
– Jag och invigningar… Det är en historia för sig, berättar han på telefon från Danmark, där årets EM för veteraner spelas i helgen.
– Den första gången hade jag och en annan av de svenska deltagarna en kontrovers som berodde på att han inte gillade att jag gick framför honom och som slutade med en halvsida i Aftonbladet. Året efter fick jag inte ha blåjeans. Och i Algeriet 1987 tog allting sådan tid att merparten av startfältet inte fanns på plats när det väl var dags.

Tror på medalj
Den här gången är Jona fast besluten att lyckas.
Och inte bara med defileringen. Han bedömer de svenska EM-chanserna som goda.
– Det finns säkert åtminstone tre lag som kan spela riktigt bra. Men vi känner nog att vi ligger bland de fyra toppnationerna, säger Jona.
Han har själv mest spelat biljard de senaste åren och det har han ägnat sig åt tre till fem gånger per vecka.
– Men nu har jag inte spelat på flera månader, utan ägnat mig åt boule. Och Bengan och Leffe [Bäckström] har ju hållit igång mer eller mindre hela tiden. Nu börjar vi hitta toppformen.Erfaret lag
Det är ett rutinerat gäng som åker till Karlslunde för att spela EM. De har alla spelat boule petanque i många decennier. Jona har som sagt varit med i landslagssammanhang – om än för länge sedan – liksom Peter ”Bengan” Bengtsson, som är stor spelare nummer sju.
Leif Bäckström och Åke Löwbeer har haft landslagsuppdrag på senare år, då de båda ingick i det lag som representerade Sverige på hemmaplan vid Veteran-EM i Luleå 2014.
Coachen, Dennis Duvenfelt, är regerande bronsmedaljör från fjolårets EM i Monaco, då Sverige tilldelades brons efter skandalen med den fuskande tysken.
– Dennis ska få specialstudera våra motståndare så att vi vet vad som väntar oss, säger Jona.

Äntligen åldern inne
Den skicklige skytten Bengan Bengtsson passerade i februari åldersstrecket som gör det möjligt att vara med i Veteran-EM (man måste vara minst 55 år) och att Jona väntat så länge med att göra landslagscomeback hänger i högsta grad ihop med det.
– Jag har inte varit nämnvärt intresserad förrän Bengan förra året frågade om vi inte skulle satsa i år. Vi har väl på något sätt, sedan systemet med förbundskaptener infördes, väntat på första bästa tillfälle att kvalificera oss själva.


Jona Näs, Leif Bäckström, Peter Bengtsson och Åke Löwbeer vann landslagskvalet. Foto: Robin Johansson.

Kvartetten Bengtsson, Bäckström, Löwbeer och Näs vann årets upplaga av landslagskvalet, åkte tillsammans med andrapristagarna till Danmark för att delta i Nations Veterans Cup i september, där de slutade tvåa. Och i dag, fredag, börjar EM.
– Det här ska bli kul. Vi ser fram emot det här med tillförsikt och tändning, säger Jona, som hoppas att banorna inte ska vara för lättspelade. Jag ser inga fördelar med lättspelade banor för vårt lag.

Baninspektion
Medan vi talar kommer Jona fram till spelplatsen.
– Det är gräs… Vi ska spela på gräs…
Väl inne i hallen konstaterar Jona:
– Grus, mellanstort. Betong under. Det är inte så lättlagt. Det blir fläckar vid nedslagen. De är nog inte så svåra heller. Men okej banor, tror jag.
Vi lägger på och Jona skyndar iväg för att ta plats vid invigningen.
Den här gången ska han klara det.

25 nationer ställer upp i årets Veteran-EM. Holland är regerande mästare.
Sverige möter Tyskland i första matchen som spelas klockan 14:00 på fredagen.
Tre av grundspelets fem matcher spelas på fredagen, de båda andra på lördag med start klockan 8:30. Därefter blir det åttondelspooler och på söndagen seplas kvartsfinaler, semifinaler och final.

Följ mästerskapet via det danska förbundets Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och via vår egen Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Se resultaten på danska förbundets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Publicerad: 2017-10-06

Senast uppdaterad: 2017-10-06

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se