Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Nytt brons till veteranerna

Det svenska landslaget vid Veteran-EM bjöd på den bästa landslagsboule Dennis Duvenfelt sett. Tyvärr orkade Peter Bengtsson, Leif Bäckström, Jona Näs och Åke Löwbeer inte hålla samma höga nivå under finaldagen. Ändå försvarade de det svenska bronset.

Det svenska landslaget, bestående av fyra klubbkamrater från Stockholm och Maria BK, gick ut hårt och det såg bra ut redan från början. Tyskland fick stryk med 13-1, Norge lyckades ta åtta poäng och England ytterligare några Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., men efter tre raka vinster stod det klart att svenskarna skulle fortsätta spela EM och slippa Nationernas Cup.

Trea efter grundspelet
I morgonmatchen mot Monaco kom den första förlusten (5-13) innan det blev ännu en seger i den avslutande grundspelsmatchen mot hemmanationen Danmark (13-5). Det innebar att Sverige låg trea bakom Spanien och Monaco inför åttondelspoolerna.
Norge, Ryssland och Litauen hamnade i den svenska poolen och Sverige började mot det lägst rankade laget – Litauens.

Petanque av yppersta klass
Det var nu den där drömboulen visade sig i all sin prakt. Jona Näs, Leffe Bäckström och Peter "Bengan" Bengtsson spelade alla en förstklassig och mycket offensiv boule petanque. Litauen fick inte mer än tre poäng Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Samtidigt besegrade Ryssland, som precis som Sverige tog brons vid fjolårets Veteran-EM, de högre rankade norrmännen och det blev alltså motstånd från öster i vinnarmatchen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Och svenskarna spelade minst lika bra nu som i den förra matchen. Bengan inte bara träffade hela tiden – han stannade också. Ofta på plats. Leffe följde upp fint och Jona placerade sina klot just där han ville ha dem. Inte en enda poäng lät svenskarna sina bronsmedaljörskolleger plocka med sig från matchen.
– Det var det bästa spel jag någonsin sett från ett svenskt landslag, utbrast den nöjde delegationsledaren Dennis Duvenfelt när åttondelspoolen var spelad.

Maratonmatch i kvarten
Svenskarna behöll därmed sin tredjerankning. Sedan också skiljematcherna hade avgjorts stod det klart att det skulle bli ett nytt möte med vännerna från Danmark i kvartsfinalen.
Både Spanien och Monaco lyckades tappa sin finalrankning och det blev istället England respektive Skottland som vann de båda poolerna. I den fjärde segrade de regerande mästarna från Holland.
Holländarna vann också söndagens kvartsfinal mot Ryssland, medan Spanien och Monaco tog (omvänd) revansch på de båda brittiska lagen och plats i semifinal.
Kvartsfinalen mellan de skandinaviska länderna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. blev den längsta och jämnaste. Matchbilden var alltså en annan nu än då Sverige besegrade Danmark tidigare i turneringen.

Tufft möte med hemmanationen Danmark 
Jona var långt ifrån gårdagsformen och hade ordentliga problem med läggspelet. Bengan stannade inte i samma utsträckning på skotten och missade emellanåt. Samtidigt briljerade den danske läggaren Jesper Sele och matade in lägg efter lägg.
Åke Löwbeer blev trots detta sittande på den svenska avbytarbänken.
Svenskarna hamnade i underläge med 1-5 innan de kom ikapp till 6-6, 8-8 och 9-9. I det läget lyckades Jona vinna läggarduellen mot Jesper och samtidigt sköt Bengan en carreau en place och ett stann, vilket bäddade för att Leffe kunde lägga in poäng nummer tre för Sverige, som gick upp till ledning 12-9. Fint danskt spel i två rundor gav ett poäng per omgång och ställningen 12-11. Efter fina lägg från Jona och ett missat skott från danske Henrik Vedel, som annars imponerat under matchen, kunde Sverige bärga den avgörande poängen och ta sig till semifinal, efter spel i 133 minuter.

Luften gick ur svenskarna i semifinalen
Att det var Spanien som väntade i semin var klart sedan ett bra tag. Och den startade när det svenska laget fått vila i bara 15 minuter.
Ändå förde svenskarna matchen till en början. Jona hade fått ordning på sina lägg och det såg riktigt stabilt ut under de två första rundorna, då Sverige gick upp i ledning med 5-0. Men sedan började svenskarna krokna och skottmissarna att dyka upp. Jona och Leffe bytte positioner med varandra och lyckades hålla spanjorerna bakom sig fram till ställningen 7-3. Sedan började spanjorerna, som med den sävlige läggaren José Manuel Echavez Santamaría i spetsen lyckades göra speltempot snudd på olidligt långsamt, knappa in via ett par enpoängare. Jona och Leffe bytte tillbaka, men utan att lyckas förbättra spelet, som inte var speciellt imponerande från någotdera laget. Det blev inga fler poäng för det svenska, matchen slutade 7-13 och Sverige slutade återigen på bronsplats.

De regerande mästarna vann igen
Den fick vi den här gången dela med Monaco som förlorade sin semifinal mot de regerande mästarna från Holland. Samma spelare som i fjol stod på nytt i final, den här gången mot Spanien. Och inledningsvis var spelet i finalen bländande. Spanjorerna spelade upp sig rejält, men tyvärr tog de långa speldagarna så småningom ut sin rätt också på finallagen. Till slut lyckades holländarna försvara sin titel och Holland är nu den enda nation som vunnit Veteran-EM två gånger.

Bengan och svenskarna imponerade
Men Sverige är den enda övriga nation som stått på prispallen vid de båda senaste mästerskapen. Och svenskarna var nog det lag som, tack vare sin insats under lördagen, visade upp det allra bästa spelet. De svårlagda banorna, som bestod av ett grustäckt betonggolv, bjöd in till den attackboule som det samspelta svenska laget behärskade så väl.
Bengan, som på grund av landslagsklädernas utformning inte kunde spela i den halvvägs uppknäppta skjorta han är van vid, hittade ett sätt att kompensera för det genom att klä sig i enbart landslagsjacka och dra ner dragkedjan – och hans skytte var långa stunder makalöst bra. Publiken var tydligt imponerad.


Jona Näs, Peter "Bengan" Bengtsson, Leif Bäckström, Åke Löwbeer och ledaren Dennis Duvenfelt gav Sverige ännu ett EM-brons.

Mästerskap kräver uthållighet
Förklaringen till att det svenska spelet inte fungerade lika väl den sista dagen torde vara det tuffa spelprogrammet. Det blir alltid långa dagar under mästerskap, med spelstart tidigt på morgnarna, och att orka hålla spelet och koncentrationen på en hög nivå är den största utmaningen.
Sverige har nu två år i rad visat att våra veteraner håller hög internationell klass och att det inte är det minsta fåfängt att hoppas på fler medaljer så småningom.
Nästa Veteran-EM spelas i Bulgarien 2019.

Publicerad: 2017-10-17

Senast uppdaterad: 2017-10-17

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se