Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Juniorerna på väg mot Kina och VM

Snart börjar VM-äventyret i Kina för juniorlandslaget. Sebastian Kallionpää, Fride Olsén, Lucas Rudin och Linnéa von Eggers Patron är, tillsammans med förbundskapten Jimmie Olsen, på väg mot den asiatiska kontinenten och världsmästerskapet.

Årets Junior-VM startar den 5 november. Eller snarare natten mellan den 4 och 5, om man ser det ur svenskt tidsperspektiv.
Redan nu inleder det svenska juniorlandslaget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. sin resa – för att hinna ställa om till den kinesiska tideräkningen, som ligger åtta timmar före vår, och det kinesiska klimatet.
– Spelarna är väldigt förväntansfulla och lite nervösa, tror jag, säger förbundskapten Jimmie Olsen.
– Är du inte själv nervös?
– Jo, det är jag nog lite grand. Men jag känner nog inte av det ordentligt förrän jag är på flygplatsen och resan verkligen börjar.

Vill sluta på övre halvan
Det verkar vara 33 landslag från 31 nationer anmälda till 2017 års Junior-VM. Både värdnationen och den regerande mästarnationen – Frankrike i juniorernas fall – får ha två lag med i mästerskapet.
– Det är många bra lag med. Inte minst de asiatiska är ju riktigt bra, säger Jimmie.
Som ändå har vissa förhoppningar för svensk del.
– Man måste räkna med att Sebbe, Fride och Lucas alla är förstaårsjuniorer. Så de kommer att vara lite små på VM-banorna, tror jag. Men samtidigt har de mycket rutin från seniorspel här hemma och får de fram det spel de har kunnat visa här kan det absolut bli en åttondelspool och kanske bättre än så. Men målet till att börja med är att hamna bland de sexton främsta lagen.

Svårtippat mästerskap
– Det vore konstigt om vi var som bäst redan nu. Man måste tänka på att det här också är ett lag att bygga vidare på för framtiden. Men formen verkar vara riktigt bra, konstaterar Jimmie.
– Man vet aldrig vad som kan hända på ett mästerskap. Det är många faktorer som spelar in – hurdana är banorna, vad får vi för lottning, vilken är dagsformen…
Bland de övriga nationerna märks många som kan bli framgångsrika: Kambodja, Vietnam, Malaysia, Thailand, Algeriet, Tunisien, Marocko, Madagaskar, Turkiet, Italien, Belgien, Spanien och Frankrike.
Ett lag som det indiska vet man inte mycket om och även om Australien inte brukar vara särskilt märkvärdigt på seniorsidan är det inte säkert att det säger så mycket om kvaliteten på deras juniorlandslag. Det är mycket svårt att sia om utgången på ett Junior-VM, där spelarna med täta mellanrum byts ut.
– Det ska bli väldigt spännande hur som helst, som förbundskaptenen säger.


De kinesiska regelverken gör att det kommer att bli svårare än vanligt för oss på hemmaplan att följa mästerskapet. Några livesändningar kan det med största sannolikhet inte bli tal om och exakt hur rapporteringen kommer att se ut vet vi inte förrän truppen är på plats och har undersökt förutsättningarna ordentligt.
Vi kommer att lämna besked såväl här på hemsidan som på vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
FIPJP, det internationella förbundet, har låtit meddela att de löpande uppdaterar sina resultatsidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Mästerskapet inleds klockan halv nio på söndag morgon (halv ett, svensk tid) och den dagen spelas två trippelmatcher samt precisionsskytte. Dagen efter fortsätter lagspelet fram till och med åttondelsfinaler och precisionsskyttet avgörs med semifinaler och final. På måndag morgon spelas kvartsfinaler och på eftermiddagen, kring klockan fyra, blir det final.

Publicerad: 2017-10-31

Senast uppdaterad: 2017-11-01

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se