Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Sveriges juniorer till VM-kvart

Det svenska juniorlandslaget har tagit sig till kvartsfinal i VM efter att i åttondelsfinalen ha slagit ut en av de stora förhandsfavoriterna – Thailand. I natt, klockan tre svensk tid, spelas kvartsfinalen mot Madagaskar.

I det fem matcher långa schweiziska grundspelet gick det upp och ner för svenskarna. De inledde med en förlust med 0-13 mot Belgien, revanscherade sig därefter mot värdnationen Kinas förstalag och skrev siffrorna till det omvända: 13-0.

Jämnt möte med sena japaner
Den första speldagen avslutades med en jämn rysare mot Japan, vars spelare var sena till banan efter lunchuppehållet. Domaren dömde två poäng till Sverige innan matchen hade börjat, men sekretariatet undrade om det verkligen var nödvändigt – ifall den aktuella matchen ändå fick pågå under lika lång tid som de andra. Svenskarna såg det som sportsligast att göra så och matchen började vid 0-0. Efter de båda förlängningsrundorna slutade den 6-7.

Klarade sig till play-off
Med andra ord var svenskarna tvungna att vinna båda de återstående matcherna, på söndagen, för att kunna känna sig alldeles säkra på avancemang. Den målsättningen kom av sig redan i morgonmatchen mot Taiwan, där Sverige inte fick till spelet. Ett väldigt mediokert Ungern väntade i sista matchen som svenskarna vann enkelt med 13-0 på 25 minuter.
Väntan på besked om avancemang blev med andra ord inte bara nervös, utan också lång.
De åtta bäst placerade nationerna går direkt till åttondelsfinal. De 16 därpå följande möts i en direkt avgörande play-off-match om de återstående platserna.
Svenskarna slutade på plats 22 och klarade sig alltså. Det visade sig att ett nytt möte med Japan väntade i play-off.

Ny rysare mot Japan
Och det blev en rysare också i returmötet. Sverige började bra och tog ledningen med 7-2 innan japanerna hittade sitt skytte och gjorde det med besked. De sköt felfritt medan Sveriges mittspelare och skytt hade problem med läggspelet och efter den runda då tidssignalen ljöd var ställningen 7-8.
Två rundor återstod att spela och Sverige lyckades kvittera efter en etta i den första. Fride Olséns lyckades hålla i sitt fina läggspel även i den avgörande rundan och hans både välplacerade kulor blev för mycket för japanerna: 9-8 och en åttondelsfinal till Sverige.

Slog ut thailändska favoriterna
Att det skulle bli favoritnationen Thailand som svarade för motståndet i åttondelen stod klart redan när matchen mot Japan inleddes.
Thailändarna visade direkt varifrån deras favoritskap kommer och tog en fempoängare i första rundan. Fyllde på med ytterligare ett i nästa.
Men Sverige lyckades kontra med en fyra i rundan efter att ha bytt plats på Sebastian Kallionpää och Lucas Rudin, så att Lucas fick skyttepositionen varifrån han inledde med en kalle på thailändarens förstalägg. Thailand lade bort lite för många klot och Sverige kunde fylla på.
Så var Sverige nära att åka på en sexa i baken. Thailändarna sköt och stannade på varje svenskt klot – utom Lucas sista lägg, då läggaren blev lång med sitt skott.
Vid ställningen 6-6 spelar svenskarna hem en femma efter att ha gjort allting rätt. Thailändarna fick en poäng till innan de lämnade Sverige med tre skott kvar på hand varav bara ett behövde sitta för att segern skulle vara bärgad. Lucas missade sitt, Sebastian sköt hatt med sitt första, men träffade med det sista! Fast samtidigt kontrade han lillen lite och det krävdes en domarmätning för att få in tvåpoängaren, men den satt där – och Sverige var klara för kvartsfinal!

Madagaskar väntar i nattens kvart
Mötet mellan Madagaskar och Vietnam var jämnt, men det blev till slut Madagaskar som vann med 13-9 och det blir därmed afrikanskt motstånd i kvartsfinalen, som startar klockan tre i natt, svensk tid.
Återstående kvartsfinaler spelas mellan Frankrike 2 och Italien, Marocko och Belgien samt Tunisien och Frankrike 1. Det är vinnaren i den sistnämnda som kommer att möta vinnaren i Sveriges match i semifinal.

Danmark spelar Nationernas Cup
Våra grannar från Danmark slutade på femtonde plats efter grundspelet och mötte Spanien i matchen om åttondelsfinalen. En match som de tyvärr förlorade och de hamnade istället i Nationernas Cup, där de slog Tjeckien i åttondelsfinalen. I morgon ställs de mot England i kvartsfinal.

Frankrikes Ballière världsmästare i skytte
Junior-VM i precisionsskytte avgjordes under måndagskvällen. Frankrikes Théo Ballière blev världsmästare efter att ha vunnit en jämn final mot Marockos Boulassal Hicham.

Publicerad: 2017-11-06

Senast uppdaterad: 2017-11-06

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se