Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Damernas tur att spela VM

Efter avslutat Junior-VM, där Sverige stod för en lyckad insats med sin femteplats, gör sig den kinesiska staden Kaihua nu redo för att ta emot världens petanque-damer. Dam-VM inleds på torsdagen och avslutas på lördagen.

Sverige är en av de 42 nationer som ställer upp i årets Dam-VM. Laget består av Noon Geffenblad, Jenny Hamberg, Signe Holgersson och Lotta Larsson.
Förbundskapten Anders Larsson kallar sitt lag för "underdogs", men med tanke på att Sverige slutade på nionde plats i förra VM och på femte plats i förra EM kan man ifrågasätta om det stämmer.
– Man kan absolut ha vissa förväntningar på det här laget, erkänner Anders.

Från förra VM-laget är det visserligen bara två av spelarna som finns med i årets trupp: Signe Holgersson och Lotta Larsson. Men vid förra EM var även Noon Geffenblad, som ju även deltog i Singel- och Dubbel-VM tidigare i år, med.

Öppningsmatch mot Belgien
Damerna kommer – precis som juniorerna – att inleda med en match mot Belgien. Den startar klockan sju på torsdagsmorgonen, svensk tid. Därpå följer ytterligare en match innan det är dags för precisionsskytte.
I skyttet representeras Sverige av Noon Geffenblad, som beräknas skjuta kring klockan 12:00, svensk tid.

Asiatiska favoriter
Bland de 43 lagen (värdnationen Kina har två lag med i turneringen) finns flera som måste favoritklassas. Och flera av dem kommer från Asien. Som allra främsta favoriter får man räkna Thailand, med dubbelvärldsmästarna Phantipha Wongchuvej och Nantawan Fueangsanit samt den rutinerade räven Thongsri Thamakord i laget.
Kambodjas lag, med singelvärldsmästaren Sreymom Ouk och skyttevärldsmästaren Ke Leng, kommer inte långt efter.
Ett varningens finger kan också höjas för damerna från Malaysia.

Ny uppställning från världsmästarna
Som alltid är Frankrikes lag – som den här gången består av Caroline Bourriaud, Angélique Colombet, Charlotte Darodes och Anna Maillard – farligt, medan det är mer ovisst med den regerande världsmästarnationen, Spanien, som i år kommer med ett helt nytt damlag. Även belgarna har bytt ut större delen av sitt lag.

Tunisierna kommer troligtvis också att gå långt. Canada är alltid luriga på damsidan. Marocko och Madagaskar kan vara bra. Liksom Danmark, Tyskland och Holland.
Konkurrens saknas inte.

Välförberedda svenskar
Den rutinerade Lotta Larsson, som var med och vann VM-silver redan 1988, skriver på sin Facebooksida att klubbkamraten Jenny Hamberg är i "sjukt bra form" och att de båda tillsammans har gjort allt de kan – att de regelbundet tränat såväl mentalt som boule och fysik. Hon konstaterar också att de alla fyra är ett lag.
– Om något inte går som jag har tänkt kan i alla fall ingen säga att jag inte har försökt.
– Vi ger detta VM allt vi har.

Vi kommer i mån av tekniska möjligheter att följa de svenska damerna så gott vi kan – på vår Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och här.

Resultat publiceras också på det internationella förbundets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2017-11-08

Senast uppdaterad: 2017-11-08

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se