Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Sverige utslaget ur Dam-VM – Norge till kvartsfinal

Sverige förlorar åttondelsfinalen mot Norge med minsta möjliga marginal och är utslaget ur Dam-VM. Norge kommer att möta Frankrike i morgondagens kvartsfinal.

Sverige slutade på tjugoförsta plats efter det fem matcher långa schweiziska grundspelet.
Då hade de förlorat mot Belgien och slagit USA den första dagen, för att under den andra speldagen ställas mot Tjeckien i tredje omgången.


Kaihua is a good – but sometimes rainy – place. Foto: Pontus Thuresson.

Vinst mot Tjeckien, förlust mot Thailand
Tjeckien hör inte till toppnationerna – tvärtom (de slutade på plats 40 av 43) – och Sverige vann komfortabelt.
Sedan hade svenskarna lite oflyt med lottningen, eftersom de ställdes mot Thailand som oväntat fått storstryk av England (2-13).
Det regnade i princip hela speldagen och – eftersom FIPJP givit det kinesiska arrangörsförbundet dispens från regeln om att mästerskapen ska spelas inomhus – banorna påverkades rejält.
– Det blev väldigt mycket sandlåda av banan, berättar ordförande Pontus Thuresson på telefon från Kina.
– Och Thailand lyfte in väldigt fina lägg hela tiden. Vi spelade inte riktigt bra och det i kombination med att de spelade riktigt bra gjorde att det inte blev något snack.


Överkörda japaner
I den sista och avgörande matchen fick Sverige möta Japan. Där fick svenskarna till ett fantastiskt fint läggspel och även skyttet fungerade fint. Japanerna blev fullständigt överkörda, 13-0.


Glada och obsegrade danskar. Foto: Dansk Petanque Forbund.

Danskarna bäst efter fantastiskt spel
De fyra lag som gick direkt till åttondelsfinal blev Danmark, som efter grundspelet var det enda obesegrade laget, Kina 1, Algeriet och Frankrike.
Att danskarna var obesegrade berodde bland annat på att de lyckats med en helt magisk runda i den avslutande matchen mot Kina 1. Tiden hade gått ut och bara en runda återstod när Danmark låg under med 4-9. Tack vare en lyckad dubbelträff från den danska skytten och finfint spel i övrigt kunde danskarna ta en sexa och tacka de snopna kineserna för match.


Mot Kambodja var danskarna – trots allt – chanslösa. Foto: Dansk Petanque Forbund.

Kambodja slog de obesegrade
Möjligen hade det, sett så här i efterhand, varit bäst att strunta i det där paketet. Nu fick Danmark nämligen möta Kambodja, som slog Polen i sitt play-off, i åttondelen. I grundspelet hade Kambodja förlorat två tajta matcher mot Frankrike och Italien, men å andra sidan slagit Madagaskar. I åttondelen var kambodjanernas skytte i det närmaste felfritt. Danmark fick inte ett poäng.


Spanien hade inte mycket att sätta emot det svenska spelet. Foto: Pontus Thuresson.

Spanska kvalvinnarna chanslösa
Sverige hade under tiden spelat play-off om åttondelsplatsen mot Spanien. Det nya spanska förbundet – hela förbundsledningen byttes ut förra året – har valt att införa landslagskval och av de regerande världsmästarna fanns bara Ines Rosario på plats – som coach.
Sveriges uttagna lag förde hela matchen och vann bekvämt med 13-1.

Norge förde matchen men Sverige hade chanser
I åttondelsfinalen blev det Norge som förde.
– Norge gör en djävligt bra match, konstaterar Pontus Thuresson.
Efter att Sverige kvitterat till 3-3 dröjde det till ställningen 3-10 innan det kom några fler svenska poäng.
Regnet hade nu äntligen slutat falla, men ersatts av en ordentlig kyla. Tillräcklig för att röken skulle stiga ur spelarnas munnar.


När regnet väl slutade kom VM-kylan. Foto: Norges Fleridrettsforbund, Seksjon Petanque.

Jenny Hamberg, som startat som läggare, bad om att få bli utbytt, eftersom hon inte tyckte att hon riktigt kände kloten längre, och Signe Holgersson kom in.
Norge började få lite problem med läggspelet och Sverige kunde ta en fyra, 7-10. I rundan efter står Sverige med tre klot kvar på hand när Norge är tomt, men har poängen ett par-tre decimeter bakom lillen. Svenskarna vågar inte skjuta av rädsla för att lillen ska gå bak till fler norska klot och lägger alla tre kloten kort. 7-11.
Sedan gör Sverige en finfin runda med carreau från både Noon Geffenblad och Lotta Larsson. 10-11.
I rundan efter står svenskarna med fyra klot kvar. Norge har lagt poäng med sitt sista klot. Sverige missar första skottet, träffar andra och har då två poäng på plats. Men lägger både de återstående läggen för långt. 12-11.
Signe inleder den avslutande omgången med ett riktigt fint förstalägg.
– Sedan har vi lite otur. Den norska skytten som hela tiden skjutit på järnet tappar sitt klot men gör ändå carreau, berättar Pontus.
Efter en dubbelbom och två missade lägg är matchen över. 

Madgaskar kan bli historiska
Norge till kvartsfinal mot Frankrike alltså. Ett Frankrike som inte saknat problem. De låg under med 5-11 i åttondelsfinalen mot Estland innan de lyckades vända och vinna.
På samma sida spelar danskarnas banekvinnor från Kambodja – mot det Japan som Sverige tidigare under dagen slagit med 13-0.
På slutspelsträdets andra sida möter Algeriet Italien och Thailand spelar mot Madagaskar, som alltså fortfarande har möjligheten att bli regerande världsmästare i samtliga trippelklasser – herr, junior och dam.

Kvartsfinalerna startar klockan tre i natt, svensk tid. Då kan den som är vaken hålla sina tummar för Norge.

Publicerad: 2017-11-10

Senast uppdaterad: 2017-11-11

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se