Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Nya favoriter till Fyrlingen

Ett nytt bouleår är här och som vanligt inleds det med att petanqueprominenser från när och fjärran kommer till Borås för att spela Fyrlingen. Som i år får en sommarupplaga. Norrmän, danskar, svenskar och fransoser finns bland vinterfavoriterna.

År 2018 stoltserar Fyrlingen med att ha Thierry Bezandry i startfältet. Bezandry har spelat i Madagaskars landslag, men ännu inte stått på världsmästerskapens prispall – något han fortfarande jobbar på att uppnå. Han har vunnit åtskilliga nationella och internationella tävlingar i Frankrike, däribland singeln i Millau, och tagit sig till semifinal i La Marseillaise.

Marseillaise-segrare på plats
Madagasken som är bosatt i Frankrike sedan flera år kommer att spela tillsammans med norrmannen Marius Wang, den Norgelicensierade svensken Max Carlström och fransmannen Frédéric Bauer, som faktiskt har vunnit La Marseillaise, 2014.


Frédéric Bauer. Foto: Boulistenaute.

Bauer och Bezandry spelar ofta tillsammans hemma i Frankrike och när de nu kommer till Sverige för att spela Fyrlingen gör de det alltså tillsammans med Max Carlström och Marius Wang.
Den sistnämnde berättar att han känner Bezandry genom en gemensam bekant och på så vis fick reda på att madagasken gärna ville komma till Norge eller Sverige för att spela. Eftersom Fyrlingen inte kolliderar med så många andra stora tävlingar innebar den ett utmärkt tillfälle att låta Bezandrys önskan gå i uppfyllelse.

Marius hoppas på seger – och på Norge
– Vi har ett vinnarlag och går för seger, men man vet ju aldrig. Vi har aldrig spelat ihop som ett lag tidigare, säger Marius, som däremot har mött Bezandry flera gånger på tävlingar i Frankrike.
– Det är många bra lag med i Fyrlingen och det blir ingen ”walk in the park”. Men vi ser alla fram emot tävlingen. Jag hoppas att även andra norska lag gör bra ifrån sig, fortsätter Marius, som ju ingick i fjolårets norska EM-lag – det som slutade på andra plats bakom Frankrike efter grundspelet och till slut på en nionde plats.
Huruvida det blir någon landslagssatsning för Marius del i år är än så länge oklart.
– Med de nya reglerna för vem som får representera landet är det svårare att hitta rätt spelare och det beror på om jag hittar några där kemin stämmer och som vill satsa tillräckligt – man måste offra mer än vad många tror, säger Marius och syftar på den nya regeln om att man numera måste vara medborgare i det land man representerar.


Marius Wang. Foto: Annemarie Barker.

Han kommer att bestämma sig i god tid före det norska landslagskvalet som äger rum i maj och har – oavsett hur det blir med den saken – som mål att under 2018 spela mer i Frankrike samt med och mot bättre spelare.

Landslagsspelare från hela Skandinavien
Titelförsvararna från Danmark – Lasse Dithmar, Anders Erlandsen, Christian Nielsen och Morten Saxild – finns på plats också i år och finns förstås också med bland förhandsfavoriterna.
Det gör också deras landsmän Morten Junge, Morten Per Laursen, Daniel Presutti och Henrik Sele.
Här hemifrån Sverige är landslagsspelarna från Coccinelle – Joachim Andersson, Rickard Nilsson och nyförvärvet Patric Larsson – tillsammans med Ali Abdi Aden, som just gått till Maria BK, det högst seedade laget.
Därefter kommer den förste medlemmen av Fyrligens Hall of Fame, Albin Plantin, tillsammans med sina lagkamrater Anders Csapó och Andreas Petersson (som båda numera hör till Sibirien CP) och Tobias Svensson (som från och med i år spelar för Kävlinge BS).

... och från England
Dessutom kommer ett lag med engelska landslagsspelare (Jack Blows, Sarah Huntley, Jeremy Huntley och Ross Jones) samt spelare från Belgien, Finland och Holland.
Och åtskilliga andra aspiranter på prispallsplatserna från de skandinaviska länderna.
Se samtliga anmälda lag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., och lottningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., på Fyrlingens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Blir det nytt rekord för kvällsdubbeln?
Herman Thorell och de övriga tävlingsledarna från arrangörsklubben Pomme de Pin har med andra ord gott om anledningar att känna sig nöjda redan på förhand.
Lite smolk i glädjebägaren kommer ändå via veterantävlingen som bara har femton anmälda lag.
– Det är märkligt att vårt veterantäta distrikt inte bidrar med fler deltagare i den klassen, konstaterar Herman.
Desto mer spännande blir det med fredagskvällens propagandadubbel.
– Lockar den lika många lag som i fjol (82 stycken) får vi fundera på ett alternativt spelupplägg för att vi ska hinna med att genomföra det hela. Men man kan anmäla sig på plats fram till spelstart (16:00) och alla kommer att få vara med, lovar Herman.

Ny Fyrling i maj
På plats i år finns också representanter för Föreningen Falken Petanque som, i samarbete med Pomme de Pin, i maj ska arrangera Sommarfyrlingen. Precis som namnet antyder flyttar Fyrlingenkonceptet då ut i det fria – och till Falkenberg. I augusti följer dessutom Veteranfyrlingen.
Det bäst placerade svenska laget vid helgens tävlingar får en friplats till majupplagan.
En ny medlem ska under helgen också väljas in i Fyrlingens Hall of Fame.
Det är mycket som händer under Fyrlingenhelgen. Väsentliga delar av det hela livesänds via Fyrlingens Facebooksida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2018-01-04

Senast uppdaterad: 2018-01-04

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118060 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se