Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Favoritfall i Svenska Cupen

Under helgen som gick avgjordes grundomgången Svenska Cupen Dam, där flera favoriter föll medan AIK, Boulesjevikerna, Höganäs, Lejonkulan, Lidköping, Pomme de Pin, Skatås och Åstorp tog sig till finalspelet.

De största förhandsfavoriterna föll och det blev många överraskningar när grundomgången av Svenska Cupen Dam under helgen avgjordes på tre orter.
I kombination med att ingen av de båda fjolårsfinalisterna, Coccinelle PC och Boulett BK, ställer upp i årets upplaga av cupen innebär det ett ovanligt öppet finalfält nästa månad.

Ett Göteborgslag till final
I Malmö blev det riktigt jämnt i grupp I, där hemmaföreningen Quatre Boules, Helsingborgsklubben Kärnan, Trelleborgs BK samt Skatås BK från Göteborg alla hade vunnit varsitt möte när två av tre omgångar var spelade.
Att Quatre Boules i den sista besegrade Trelleborg med 3-0 räckte inte till någon finalplats eftersom Skatås, som tidigare slagit malmöiterna, samtidigt vann över Kärnan och gav Göteborg en plats i finalspelet.

Höganäs slog Nobel
Göteborgarna i Boule Bangers, som spelade i en annan av Malmögrupperna, förlorade sitt inledande möte mot Tyringe Boulegetingarna med 0-3. Samtidigt förlorade Malmös favoriter Nobel Petanque – med damlandslagets Noon Geffenblad, U23-landslagets Linn Callderyd och Saga Wahlberg samt Bodil Wolgast i truppen – sitt möte med Höganäs BK.
Och eftersom Nobel förlorade också mot Tyringe pekade allting på att det avslutande mötet mellan Höganäs och Tyringe skulle bli avgörande, även om Bangers just besegrat Höganäs med 2-1. Favoriterna från Nobel hade redan tappat sin möjlighet till avancemang, men fick i alla fall en vinst i det avslutande mötet med Bangers. Höganäs slog under tiden dittills obesegrade Tyringe och snuvade därmed Boulegetingarna på finalplatsen. 


Birgitta Nordfors, Inger Rubin Lindvall, Maria Pedersen, Jennie Göransson, Mari Nordfors, Lisa Köhalmi, Emma Johansson och Carina Lindvall, Höganäs BK. Foto: Dennis Paulsson.

Inga förluster för Åstorp
I den sista av de grupper som spelades i Malmö väntades kampen om finalplatsen bli jämn. Lindome BK har flera starka damer i truppen, med nyförvärvet Tove Orrbeck från damlandslaget i spetsen. Malmöklubben La Boule d’Or och Åstorps Björnboulare likaså.
Men spänningen blev inte särskilt långvarig. Åstorp slog både Simrishamn och Lindome med 3-0. Och Lindome slog La Boule d’Or med samma siffror. För att stoppa Åstorp skulle La Boule d’Ors Eva Carlsson, Carina Janson, Lynn Ljungberg, Anette Ramm-Ericson och Pia Wirentoft-Lindberg behöva slå dem med 3-0 i sista mötet.
Siffrorna blev istället de omvända. Åstorpsspelarna tog sig till final utan att ha förlorat en match.

Ytterligare ett obesegrat lag
Samtidigt spelade sexton lag i Motala om fyra finalplatser.
Linköpingslaget Lejonkulan PC fick en lite dålig start. Under uppvärmningen försvann ett av Gabriella Karps klot. Eftersom varje möte inleds med trippel skulle hon visserligen klara sig en stund, men laget behövde ha henne med tre klot till de efterföljande dubblarna. Under samlingen annonserade tävlingsledningen förlusten och sedan många letat kunde klotet, precis före matchstart, lokaliseras – i en klubbkamrats väska.
Därefter var det inte mycket som gick fel för Lejonkulan. De vann varenda match och kommer tillsammans med Åstorp till final som de enda helt obesegrade lagen.

Borås nära två finalplatser
Hemmalaget Boule von Platen tappade poäng mot både stockholmarna i Boulero och boråsarna i Pomme de Pin och var tillsammans med göteborgarna i D.E. La Boule avhängda inför gruppens avslutande rond, där Stockholm och Borås gjorde upp om finalplatsen.
– Boulero var stora favoriter till gruppsegern, men efter två matchförluster gick finalplatsen istället välförtjänt till Pomme de Pin med tre vunna möten, rapporterar tävlingsledaren Kent Larsson.


CB La Pomme de Pin. Foto: Kent Larsson.

En annan Boråsklubb, Kronängs IF, fick i tävlingsledarens ögon ett litet favoritskap i grupp F, tack vare en storspelande Berit Sjöberg.
– Den kvinnan kan inte ha haft många missar i sitt skytte den här lördagen, säger Kent Larsson.
Men boråsarna förlorade mot Boulesjevikerna och fick nöja sig med två mötesvinster innan de påbörjade sin hemfärd. Då pågick fortfarande mötet mellan stockholmarna i Boulesjevikerna och Tjust PC från Västervik. Lagen hade en mötesvinst var. Tjust hade förlorat mot Kronäng och Boulesjevikerna mot Tibro, vilket innebar att Boulesjevikerna hade möjlighet att snuva Kronäng på finalplatsen.
Efter en lång trippelmatch kunde Boulesjevikerna ta hem mötets första poäng. Tjust vann den första dubbeln, men just när klockan slog 21 lade Boulesjevikerna in den trettonde poängen i dubbel nummer två och tog sig därmed till final.

Främsta favoriterna slutade sist
Dessförinnan hade de verkliga storfavoriterna i Boo SK, med tre nuvarande och en före detta damlandslagsspelare, förlorat det inledande mötet med BK Strand Hjo med 0-3.
Samtidigt vann Lidköpings BK över Skövdespelarna i Trix med 2-1.
Boo lyckades slå Lidköping med 3-0 i den andra omgången. Men samtidigt vann BK Strand över Trix och behöll det nyvunna favoritskapet inför sista omgången. Landslagsspelarna i Boo fick hoppas på att Lidköping skulle lyckas slå BK Strand samtidigt som de själva behövde vinna över Trix med 3-0 för att behålla möjligheten att gå till final.
Men Trix lyckas ta hem trippeln med 13-11 och även om det blev 13-0 till Boo i den ena dubbeln vann Trix den andra och landslagsspelarna hamnade på gruppens sistaplats.

Stora skrällen från Västergötland
Då stod det 1-1 i mötet mellan Lidköping och BK Strand efter två jämna matcher – 13-11 till Lidköping i trippeln och 13-12 till Strand i dubbeln. Också den avslutande dubbelmatchen var jämn. Till slut slog Lidköping favoriterna med 13-10.
– Jag kan lova att det var några stumma tjejer i denna förening som inte riktigt hade fattat vad som just hänt, berättar Kent Larsson.
Lidköping hade – trots den tuffa gruppen – tagit sig till final.


Överraskningen från Lidköping. Foto: Kent Larsson.

Ingen av damlandslagets spelare tog sig till final. Förbundskapten Anders Larsson följde matcherna på plats i Malmö och fick samtidigt rapporter om hur det gick i Motala.
– Det är klart att jag blev förvånad. Det var överraskande resultat både här och där. Som betyder både att lagen som tog sig vidare har gjort en riktigt bra insats och att jag behöver ställa mig en och annan fråga, säger han.

Två Stockholmslag till finalspel
Den sista finalisten utsågs först på söndagen. I Sundsvall hade då AIK och hemmaklubben Skönsberg slutat på första respektive andra plats under lördagen och tagit sig vidare till söndagens spel.
Där Skönsberg inledde med att ta revansch på AIK. Som tack vare vinst mot Uppsalaklubben 018 PS inför sista omgången ändå hade en möjlighet att ta sig vidare. Om Skönsberg förlorade mot 018 samtidigt som stockholmarna vann över Umeås Nordboulen skulle alla tre lagen få två mötesvinster och AIK ta sig vidare tack vare bättre matchkvot. Just så blev det. AIK och två Stockholmslag till final alltså.

De åtta finallagen möts i Uppsala den 24–25 februari för att göra upp om slutsegern.

Publicerad: 2018-01-31

Senast uppdaterad: 2018-01-31

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se