Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

De åtta cupfinalisterna klara

Flera av favoriterna tog sig till finalspel men jämna drabbningar saknades inte när Svenska Cupens finalföreningar utsågs under helgen. Eller överraskningar – att AIK blir enda förening med lag i båda de stundande finalspelen var inte helt väntat.

Alla de sju klubblag som under helgen tog sig vidare till finalspelet vann samtliga möten under helgen. Men på sina håll var det ändå riktigt jämnt.

En av Malmöklubbarna till finalspel
Att Malmöklubben La Boule d’Or i Åstorp lyckades vinna de båda tripplarna i det inledande mötet med hemmaföreningen visade sig vara avgörande. Efter det att La Boule d’Or vunnit också en dubbelmatch – och hela mötet med 3-2 – vann båda föreningarna sina återstående möten. Den andra Malmöklubben på plats, Nobel Petanque, förlorade däremot också mot Tyringes Boulegetingar och inte fick med sig en enda mötesvinst hem.


Eva Carlsson, Fredrik Svensson, Anders Blixt, Anette Ramm-Ericson, Jimmy Löf, Mikael Larsson, Olof Svensson, La Boule d'Or. Foto: Lasse Ståhl.

Väntad vinst för Kärnan
Från Skånes andra grupp blev det som väntat BK Kärnan från Helsingborg som tog sig till final. Deras spelare vann också de första trippelmatcherna, och en dubbel, mot Halmstad Petank. Halmstad besegrades därefter av Höganäs BK, som inte heller lyckades stoppa Kärnan – det avslutande mötet avbröts vid ställningen 3-0.


Linus Magnusson, Håkan Hallberg, William Silfverberg, Dan Edman, Marina Edman, Roger Karlsson, Tobias Edman, BK Kärnan. Linnea von Eggers Patron saknas på bilden. Foto: Lasse Ståhl.

Spännande slutstrid mellan Bonbon och Lindome
I Skövde blev det riktigt spännande på lördagskvällen, när grupp F skulle avgöras. Tjust PC från Västervik, som – precis som Lindome BK – tog sig till fjolårets finalhelg, vann inte en match när de båda föreningarna möttes: 5-0 till Lindome.
Lindome, förstärkt med tre nya spelare från nedlagda föreningen IFK Goteboule, slog därefter boråsarna i Pomme de Pin, som dessförinnan hade förlorat med 0-5 mot hemmaklubben CB Bonbon, med 3-2. Och under tiden vann Bonbon över Tjust med 3-2.
Därmed kunde Tjust och Pomme de Pin lämna tävlingen då det blev gruppfinal mellan Lindome och Bonbon. Skövdespelarna vann den öppna trippeln, Lindome tog hem mixtrippeln. Lindome vann övertygande den ena öppna dubbeln med 13-3, men i de båda andra höll klubbarna jämna steg. Skövde hade ledningen med 12-11 och 9-7, som blev till 12-12, 9-8 innan Lindome tog den avgörande poängen och vann också den andra öppna dubbeln med 13-12.


Davy Johansson, Stefan Falk, Stefan Giza, Ansaree Chaimoon, Daniel Larsen, Tove Orrbeck, Stefan Holmström, Henrik Hugosson, Lindome BK. Foto: Anders Johansson.

Skövde ändå representerade i finalspelet
Samtidigt som Lindome tog sig vidare till finalhelgen tog sig Motalas Boule von Platen till söndagens spel genom att besegra gruppens övriga tre föreningar med 3-2.
Under söndagen blev det däremot bara en matchvinst, i en trippel mot Skövdes andra hopp, Club la Boule de Trix.
Gothenburg Boule Bangers spelade jämnt mot såväl BK Strand Hjo som Trix, men förlorade båda mötena med 2-3 och bäddade för gruppfinal de båda motståndarna emellan. Där Trix vann tripplarna och hade ledningen i samtliga dubblar när de avgjorde en av dem. Så fick Skövde ett lag till finalspelet i Uppsala i alla fall.Avgörande morgonmöte
Där, i Uppsala, spelade de återstående tre finalisterna. En av dem var klar för final redan på lördagen – och egentligen redan efter det första mötet. Där ställdes de båda Stockholmsfavoriterna Maria BK och Boo SK mot varandra. Maria har inför säsongen inte bara värvat landslagsspelaren Ali Abdi Aden – före detta landslagsspelarna Björn Folke Johansson och Erik Lööf Ekström är också nya i klubben.
Det blev en spännande drabbning redan i trippelronden, även om det till en början såg ut som om Boo skulle kunna kamma hem båda två. I mixtrippeln, där landslagets Lotta Larsson, tillsammans med Martin Skärbäck och Tove Næss, mötte Helene Palovaara Di Tella, Björn Folke Johansson och Ali Abdi Aden, hade Boo ledningen med 8-2 och i båda matcherna stod det ett tag 10-5.
Men Marias spelare gav inte upp och efter drygt två timmars spel kunde Ali vid ställningen 9-11 skjuta hem fyra poäng genom en lätt magisk dubbelträff. Precis samtidigt slutade också den öppna matchen med Mariaseger.
Nu behövde Maria alltså bara vinna en av dubbelmatcherna, vilket Ali och Björn Folke gjorde med 13-0 över Dan Backne och Lotta Larsson. Boo vann däremot de båda andra.


Linus Larsson, Kalix BK, vann alla dubbelmatcher och förlorade bara tripplarna mot Maria och Boo. Foto: Inga Stenbrink.

Kalix unga talang kunde inte stoppa Maria
Marias möte med Boulesjevikerna blev ganska odramatiskt. Maria vann stort de båda tripplarna och en av dubblarna. Lite senare också den återstående öppna dubbeln; den enda Mariaförlusten kom i mixdubbeln sedan Marie Ervid och Fredrik Ervid Bisenius besegrat Jerker Malmsten och Helene.
Kalix hade sista chansen att stoppa Maria från avancemang. Den unge Linus Larsson, som fyller 16 om någon vecka, pressade tillsammans med sina lagkamrater Mats Larsson och Tomas Lundbäck Marias öppna trippel – Jerker, Leif ”Leffe” Bäckström och Peter ”Bengan” Bengtsson – men det räckte inte längre än till 8-13. Skicklige Linus fick revansch på Leffe och Bengan i dubbeln, då han tillsammans med Gunnar Fors vann med 13-6. Det blev dock enda matchvinsten för Kalix och Maria var därmed klart för finalspel.


Jennie Hellström, Björn Folke Johansson, Helene Palovaara Di Tella, Ali Abdi Aden, Jerker Malmsten, Peter Bengtsson och Leif Bäckström, Maria BK, tillsammans med Kalix Linus Larsson.

Tempête tog önskad andraplats
Under lördagen spelades ytterligare en fyralagsgrupp, ur vilken två föreningar skulle gå vidare till söndagens spel. Stockholmarna i Tempête CdP (TED) låg bäst till för att vinna gruppen, men de lyckades undvika ett söndagsmöte med Sibirien genom att komma tvåa.
– De slog Kajutan med 5-0, gjorde inte sitt bästa mot 018 utan förlorade med 2-3 för att sedan skärpa sig mot Fagersjö och slå dem med 4-1, som tävlingsledaren Inga Stenbrink sammanfattar deras lördagsspel.
Därmed blev Uppsalaklubben 018 PS gruppsegrare och hamnade i samma söndagsgrupp som fjolårets silvermedaljörer: Sibirien CP, Stockholm.

Inga problem för Sibirien
Sibirien slog 018 med 5-0 och därefter La Boule Joyeuse, Gävle, med 4-1. Linköpingsklubben Lejonkulan PC besegrade samma lag – och precis som Sibirien med övertygande siffror och spel. Det var med andra ord bäddat för en jämn och spännande gruppfinal mellan de båda lagen.
Det blev det emellertid inte. Sibirienspelarna var alltför överlägsna. När de hade vunnit de båda tripplarna med 13-2, 13-6 behövde de bara en dubbelvinst. Den kom ganska snabbt genom att Pauli Mäkitalo och Albin Plantin slog Stefan Blom och Jakob Järpenmyr. När matchen bröts hade Anders Csapó och nyblivne sibiriern Andreas Petersson ledningen med 12-4 i sin dubbel mot Patrik Thelaus och Peter Burlin.


Pauli Mäkitalo, Sebastian Kallionpää, Therese Broberg, Filip Goldéus, Andreas Petersson, Camilla Csapoó, Anders Csapó och Albin Plantin.

Boulero vann viktig mixtrippel
För Tempête kom söndagen – trots andraplatsen – att inledas med en stenhård uppgörelse. Spelarna höll jämna steg med gruppfavoriten Boulero i mixtrippeln, men förlorade den till slut med 11-13.  Därmed låg TED under med 0-2 inför dubblarna. De vann de båda öppna, men förlorade mixdubbeln och därmed hela mötet.
Boulero gick vidare till ett nytt långt möte, nu med BS Nordboulen från Umeå. Det stod 1-1 efter tripplarna och Nordboulen stretade emot bra i dubblarna, men Boulero lyckades till slut vinna alla tre.

Tempête åkte på storstryk ändå
Därmed var Nordboulen ute ur leken. AIK hade tidigare slagit dem med 4-1 och Solnalaget ställdes i sitt andra möte mot Tempête. Den uppförsbacke TED befann sig i efter förlusten mot Boulero blev än brantare när deras mixtrippel förlorade med 0-13.
I den öppna trippeln gjorde ett extremt defensivt AIK det svårt för Robin Johansson, Jesper Skult och Daniel Hopman att spela ut. När Skult med en halvträff kontrade lillen och gav AIK tre poäng började AIK:s vändning och även den matchen slutade med seger för Solna (13-9). Det gjorde även de tre dubblarna. 5-0 till AIK och ett avgörande möte med Boulero alltså.


Harko Verhagen och Boulero fick bekymmer i mötet med Annelie Westin, Calle Strandberg, Marcus Enbom och de andra i AIK. Foto: Inga Stenbrink.

Spännande avslutning
Det blev en gruppfinal som rymde all den spänning mötet mellan Sibirien och Lejonkulan saknade.
Sedan de båda lagen vunnit varsin trippel blev det riktigt rafflande i dubblarna. Medan kombattanterna turades om att plocka poäng i mixdubbeln tog de varsin rejäl ledning i de öppna matcherna. Bouleros Harko Verhagen och Mats Andersson hade 7-0 mot Calle Strandberg och Sofyan Oufkir, som missade sina skott gång på gång. Calle låg i ordentligt för att hålla rundornas förlustsiffror nere och för att peppa Sofyan.
Harko, som under hela helgen lagt i princip alla sina klot vid lillen, började missa samtidigt som Sofyan till slut lyckades få till en klockren carreau. Där vände matchen. Harko fortsatte att missa, Sofyan fortsatte att träffa – också de svåraste skotten. Calle jobbade vidare med allas humör och självförtroenden samtidigt som han själv spelade strålande. Poäng för poäng tog sig AIK i kapp. Inför avgörandet stod det 12-12 och då lyckades AIK smita förbi och vinna.

Men samtidigt var den i förstone säkra ledningen med 12-1 som två av AIK:s nyförvärv, Jörgen Andersson och Marcus Enbom, snabbt hade skaffat sig mot Dennis Duvenfelt och Fredrik Holmquist rejält hotad.
Dennis och Fredrik hade bytt position och på så sätt tagit sig tillbaka in i matchen. Att Marcus samtidigt gjort en omvänd Sofyan och gått från träffsäkra skott till missar gjorde inte saken bättre. Även AIK-spelarna försökte sig på ett byte, men efter helt utebliven framgång bytte de tillbaka.
Istället försökte de lägga sig ur alla situationer. Det fungerade inte heller något vidare, eftersom Dennis nu sköt bort alla fina lägg. Han lyckades också rädda matchen i de båda vändor som föregick den sista.
Vid det laget hade Boulero kommit till 10-12. Och de hade 12-12 på plats när de gjort slut på sina klot och lämnade över till AIK, som stod med tre klot kvar. Jörgen, som lagt otroligt bra, lade nu för kort. Marcus sköt bort Bouleros etta och på banan var det 11-12 när han avslutade med en niometerscarreau.

När mixdubbeln avbröts stod det 7-5 till AIK. Chai Kedeskog hade genom förstklassigt skytte sett till att Bouleros underläge inte var större.

AIK med i båda finalspelen
Tävlingsledaren Inga Stenbrink var mycket imponerad över att samtliga spelare lyckades prestera på topp trots att de hade hållit igång precis hela dagen.
– När man har sett en såhär bra match tycker man att det är synd att ett lag måste förlora.
AIK är nu den enda klubb som har lag med i både den öppna Svenska Cupen och Svenska Cupen Dam och det känns ganska klart att det bygge föreningen har påbörjat kan bli någonting stort.
Lagledaren Jonas Almquist lyfte efter helgen särskilt fram Annelie Westin:
– Hon var grym och vann alla sina matcher med en kvot på +51. Hennes fantastiska läggspel gjorde det lätt för Calle, Mackan och Krister att spela ut.


AIK:s trupp med lagledaren Jonas Almquist längst till höger. Foto: Inga Stenbrink.

Finalspelet i Svenska Cupen Öppen spelas i Uppsala 24–25 mars. Dit kommer också de regerande mästarna, Coccinelle PC, för att försvara sin titel och på nytt slåss om en plats i Europacupen.
Svenska Cupen Dam avgörs på samma plats en månad tidigare, 24–25 februari.

Publicerad: 2018-02-21

Senast uppdaterad: 2018-02-22

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se